Arkadaşlar otomobil sektöründe olduğu gibi tarımsal mekanizasyonda da artık olay işlevden çok dış görünüşe ve modaya kaymaya başladı. Yıllık kazancımızın giderlerimize göre ne kadar yetersiz olduğunu hepimiz biliyoruz. Sürüm işini yapabilecek daha uygun bir alet her tarafta vardır. Bu 40000 TL'lik pulluk bizim kendi pulluklarımızın yıllarca hiç bir işe yaramadığı hissini uyandırıyor. Kaldı ki bahsettiğimiz şey bir buçuk ton demir ve iki hidrolik piston devresinden oluşmuş bir alet. Yok şurası şöyle ısıl işlem gördü şu kadar yer sürer diye insanları pazarlama silahlarının etkisi altında bırakıyorlar. Belki haklilardır, ki ben de o uç demirin sağlamlığını duymuştum. Ama istediği kadar sert veya bir şey ile kaplanmış olsun eninde sonunda aşınacak, aynı uç demirli sistem ünlüde de var, kurakta kumda 200 dekarda atıyoruz ve tanesi 40 TL. 5 sok var 200 TL. Ben sürüm sırasında yılda 2 hafta kullanacağım pulluğa yıllık 1000 TL işletme maliyeti ödemeye razıyım. Pulluğun kendisinin 10 bin TL olduğunu farzedersek, 30 sene civarı kullanınca kuhn daha hesaplı oluyor. Aramızda aynı pulluğu 30 sene kullanabilen çok az insan vardır.
Sonuç olarak, bu pulluğa vereceğimiz 40 bin lira aşırı uzun vadeli bir yatırımdır ve yarı fiyatına tamamen aynı işlevi yapabilen muadilleri piyasada mevcuttur.