Yağış olmadımı ne yapsan zor, rahmet bereket yağacak illaki, ama vermeyince mevlam bu gibi durumda henüz ekmediyseniz yapılması gereken hava durumunu takip ederek yağış ihtimali yükseldiği günleri takip ederek hazırolda bekle ve iki gün öncesinden ekmeye başla, hava belli olmaz haftaya trakya yağışlı oluverir kurağa ekenlerinde yüzü güler.
Bi şekilde ekilecek zonuçta, kurağa ekmenin zararmı yoksa faydamı olacağını rabbim bilir. Zaman çabuk gelir geçer, demir tavında dövülür tohum toprağa zamanında ekilir, zamanı geçirmekde o kadar iyi değil, tava ekmek iyidir ama şimdi yağışlar olaydıda yarın gidip tava ekeydin iyiydi, olmadı nasip değilmiş.
O zaman kurağa ekeceksin, diyelim haftaya trakya yağışlı oldu 3-4 parmak yağdı arkası kuraklık devam etti diyelim, ekilenler çıkar, o vakite kadar ekmediysen tarlaya girip ekeceksin ama önce aysan çekmen lazım al sana tavı yine kaçırdın, neden? çünkü zaten 3-4 parmak ekilen tohumu çıkaracak kadar yağdı, sen sürünce oda kaçar bozarsın, bu sefer ekmeye gittin hem geç kaldın hemde kuraklık devam etti yağışın arkası gelmediği taktirde kışa ve donlara ekin çıkmadan girdin, fakat şu an kurağa eken eğer haftaya 3-4 parmak ekinleri çıkaracak az bir yağışı görür kaçırmazsa ektikleri için iyi olur.Diğer şekilde bu kuraklık devam ederek kışa girilirse şimdilerde eken ile sen eğer geç ektin yağış olmadı kışa ekinler çıkmadan girer hepinizinki
Yani öyle bir soru sordunki, nasıl iyi olur aslen bunu bilen kimse yok, herkes kendi bilecek arayacak nasibini, fakat bana kalırsa neyi tercih edersin diye sorarsan ben trakyada olsam bu kurak gidişatta gider bu hafta içi kurağa ekerdim, eğer haftaya 3-4 parmak az bir yağış görse ekin çıksa yeter bu zamandan sonra, onunda yağıp yağmayacağını kimse bilemez haliyle.
Diğer ihtimali kendin yazmışsın zaten, yağmurlar normal başlar mevsimde görüldüğü gibi devam ederse yani kuraklık biterse bu sefer tarlaya girilmeyebilir.
O zaman şu günlerde kurağa ekmek daha mantıklı, zaten o gördüğünbölgenizdek kurağa ekenlerin tecrübeli olduğunu düşünüyorum, bir tercihleri varki bu zamanda kurağa ekiyorlar.Uzun oldu ama umarım neyi anlatmaya çalıştığım anlaşılmıştır, zaman gelince ekeceksin ve tevekkül edeceksin, Allahtan hayırlısını isteyeceksin, çok bilmekle olmaz dediğimiz durumlar bunlar.