LPG (Otogaz) benzine göre ne kadar tasarruf sağlar?

Ülkemizde akaryakıt fiyatlarındaki yüksek vergi yükü nedeniyle otomobillerde alternatif yakıt olarak yaygın bir şekilde kullanılan LPG ile ilgili yazı dizimizde daha önce dünyada ve ülkemizde LPG kullanımı ve fiyatları ile LPG'nin nasıl bir yakıt olduğu, içerdiği bileşenlerin tüketimi ve performansı nasıl etkilediği konularını önceki günlerde işlemiştik. Bu günkü konumuzda ise benzin motoruna sahip araçlarda LPG yani Otogaz sistemlerinin neden tercih edildiğini ve tasarrufa etkisini göreceğiz.

LPG yakıtı otomobillerde neden tercih ediliyor?​

LPG yakıtı otomobillerde ağırlıklı olarak benzin yakıtına alternatif olarak kullanılır ve sadece LPG ile çalışan sistemler yok denecek kadar azdır. Ayrıca dizel yakıtı için de uygulamalar vardır ancak yaygın değildir. Bu konuyu bir başka başlıkta daha sonra detaylı bir şekilde işleyeceğiz. LPG yakıtının en büyük avantajları ise; benzine ve dizele göre hem daha ucuz hem de daha temiz bir yakıt olmasıdır.

Benzine göre yaklaşık %15-%20 daha az CO2 (Karbon Dioksit) oranına sahip olduğu için çevreyi daha az kirletir. Bu değer dizel yakıtların CO2 değerine yakın olduğu gibi NOx (Nitrojen Oksit türevleri) değeri olarak da dizel yakıtından daha düşüktür. Bu da günümüzde tüm dünyada katılaşan emisyon kuralları karşısında LPG'yi avantajlı hale getirmektedir. Özellikle dizel motorların son yıllarda NOx emisyonu konusunda sınıfta kaldığı düşünülürse LPG yakıtı benzin ve dizel yakıtları karşısında iyi bir alternatif olarak öne çıkmaktadır.

LPG tüketimde ne kadar avantaj sağlıyor?

LPG yakıtı her ne kadar pompada düşük maliyetli gibi görünse de aslında benzine göre daha yüksek tüketime sahiptir. Otogaz sistemine sahip bir araç benzin modunda çalışmaya göre araca göre değişmek kaydıyla yaklaşık %20 daha fazla tüketime neden olsa da ülkemizde şu anda 1lt LPG yaklaşık 2.90TL ve 1lt benzin de yaklaşık 5.20TL fiyat ile satılmaktadır. Benzin fiyatının LPG fiyatına göre yaklaşık %80 daha pahalı olması LPG'nin daha yüksek tüketime sahip olmasına rağmen harcanan bedel anlamında çok daha ekonomik olduğunu göstermektedir.

Şimdi basit bir hesap ile LPG kullanımının ne kadar tasarruf sağladığına bakalım;

---Benzinin LPG'ye göre tüketimi: Yaklaşık %20 daha az
-1.2lt LPG'nin alabildiği yol benzin ile 1lt'de alınabiliyor

---Benzinin LPG'ye göre fiyatı: %80 daha fazla
-Benzin: 5.20TL/lt
-LPG (Otogaz): 2.90TL/lt

---Benzinin az tükettiğini ihmal ederek aracın 100km'de ortalama 9lt yakıt tükettiğini düşünelim;
-Benzin ile 100km'de - 9lt x 5.20TL/lt = 46.8TL harcanır
-LPG ile 100km'de - 9lt x 2.9TL/lt= 26.1TL harcanır

---Şimdi LPG'nin benzine göre %20 daha fazla tükettiğini dikkate alarak bu değerleri güncelleyelim;
-100km'de LPG nedeniyle fazla tüketim; 26.1TL x %20 = 5.22TL
-Toplam LPG tüketimi: 26.1TL + 5.22TL = 31.32TL

---Şimdi en son değerleri karşılaştıralım
-Benzin ile 100km'de harcanan tutar: 46.8TL (Kilometrede yaklaşık 47 kuruş)
-LPG ile 100km'de harcanan tutar: 31.32TL (Kilometrede yaklaşık 31 kurus)

Sonuç olarak araca göre değişmek kaydıyla benzin yerine LPG kullanımı yaklaşık olarak %34 tasarruf sağlamaktadır.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken LPG yakıtını kullanabilmek için 4 silindirli enjektörlü motora sahip bir araçta Otogaz sisteminin yaklaşık 2000TL ile 4000TL arasında bir maliyete sahip olması. 2000TL yatırım değerini dikkate alarak bir hesap yapalım ve yukarıdaki tüketim değerlerini dikkate alalım;
--1km mesafede LPG'nin benzine göre yaptığı tasarruf miktarı: yaklaşık 16 Kuruş yani 0.16TL

--LPG kullanımı için gerekli Otogaz kitinin minimum maliyeti: 2000TL

--2000TL değerindeki LPG kitinin maliyetini karşılamak için gerekli mesafe;
-2000TL/0.16TL = 12.500km

--4000TL değerinde bir Otogaz kiti tercih edilseydi bu mesafe 25.000km olacaktı.
Görüleceği gibi LPG kullanımı sonucu elde edilen tasarruf 12.500km boyunca Otogaz sisteminin 2000TL maliyetini karşılamak için kullanılıyor. Ancak 12.500km sonrası yapılan her km'de 0.16TL yani 16 Kuruş cepte kalarak tasarruf sağlamaya başlıyor. Bu durum aracın tüketim değerine ve kullanılan Otogaz kitinin fiyatına göre 10.000km'de gerçekleşeceği gibi 20.000km'ye ve daha üstüne de çıkabilir. Kısacası 2000TL-4000TL arasında yatırım yapılıp belirtilen mesafe doldurulmadan araç satılır ve satın alan kişi araca LPG'li olduğu için daha yüksek ücret ödemez ise zarar edilmiş anlamına gelmektedir.

Ancak burada hesabı ters köşe yapacak akaryakıt zammı faktörü bulunuyor.

Ülkemizde döviz artışı ile beraber akaryakıt fiyatlarının da arttığı düşünülecek olursa amortisman süresinin kısalması da mümkün. Tam tersi olarak; akaryakıt fiyatlarında düşüş olması durumunda ise bu amortisman süresi uzayarak araç sahibinin daha geç bir zamanda yatırımını karşılamasına neden olabilir.

Daha rahat anlaşılması için bir örnek verelim;

---Belirlenen süre içinde akaryakıt fiyatlarının artmadığını var sayalım ve benzin motoruna sahip olan bir araç günde 50km yol yapsın. Bu da yılda 18.000km yol yapıldığı anlamına gelir. Bu aracı kullanan kişi 2000TL bedel ile bir Otogaz kiti taktırarak LPG yakıtı kullansaydı 7 ayda yatırım maliyeti olan 2000TL'yi karşılayarak bu tarihten sonra her kilometrede 16 kuruş kara geçecekti. Bu da senenin geri kalan 5 ayı sonunda yaklaşık 1200TL avantaj sağlanması anlamına geliyor. Ayrıca aracı 7. aydan önce LPG kitinin maliyetini fiyata eklemeden satarsa zarar etmiş oluyor.

---Ancak burada sonradan eklenen bir sistem olduğu için arıza verip masraf çıkarma ihtimali de göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca 0 km araçlarda üretici garantisi dışındaki kitlerin kullanılması durumunda garanti kapsamında kalan araç farklı masrafların çıkmasına da neden olabilir. Dizimizin daha sonraki bölümlerinde LPG kullanımının motora zarar verip vermemesi konusu da dikkate alınması gereken önemli bir faktör olmasıyla öne çıkıyor.

Kaynak:www.sekizsilindir.com
 

Benzer Konular