Massey Ferguson 398T İncelemesi

Tek çekerin kralı 398 lere ülkemizde halen büyük bir ilgi var epeyce hareketli piyasası mevcut.

Traktörün genel görünümü güzel, ortadan egzoz görüşü daha az kısıtlıyor. Keşke kaput tamamen açılır olsaydı, böyle yandan kapak açılıyor sadece.

Traktörün AT4.236 Perkins motoru turbo desteği ile birlikte güzel performans sağlıyor. Traktör çekis olarak gayet güzel.

398 ler ülkemizde imalatçı firma olan Uzel broşürlerine göre 100 bs hp güce ve 362 nm torka sahip. Avrupa tanıtım broşürlerine göre ise 90 hp (DIN) 97 bs HP gücünde ve 341 nm torka sahip. Genel olarak Alman normları DIN daha geçerli sayılır lakin 100 lük bir traktör diyebiliriz. Halk arasında 105 beygir olduğuna dair yaygın bir söyleyiş de var

Aynı zamanda 265s gibi diğer Massey Ferguson traktörlerinden de bildiğimiz bu motorun yaygın olarak kullanılması sebebiyle yedek parça ve anlayan ustasının bol olması 398 lerin tercih edilmesinin bir diğer sebebi.

Traktörün hidrolik kaldırma kapasitesi olarak açıkçası daha az değerler okumuştum, yani daha üst serisi olan 3.105 bile destek piston ile ancak 3.5 ton kaldırıyor, 398 traktörün gücüne göre daha ağır ekipman kullanmak isteyen kullanıcılar sonradan ek piston taktırarak daha fazla kaldırma kapasitesi elde ediyor. 398 lerin hidrolik kapasitesi yaklaşık olarak 285 ler kadar diyebilirim.

Traktörün şanzımanı da gayet yeterli, R-1-2-3 ana vites, mekanik tavşan kaplumbağa ve L-H tarla yok vitesi sunuluyor. Geri vites ana vites kolu üzerinde sunuluyor ve senkromeç yok, ileri geri yaparken durmak gerekiyor. Alışık olmayan kullanıcılar birazcık gıcırtılı geçiriyor vitese, ben şahsen geri vitesin ana vites kolunda olmasına alışık olmama rağmen bende çok zaman gıcırtı ile geçirdim.

Traktörün arka tarafında bulunan asansör çeki sonradan takılmış ama kullanışlı duruyor. Pek ağır işler için yapılmış bir asansör çeki değil bu sofralı römork kullanmak için tasarlanmış sanki.

2 takım 4 adet hidrolik güç çıkışı yeterli.

Traktörün yakıt deposu ön tarafında konumlandırılmış, bayağı da ağır bir yakıt deposu var bu sebeple traktörün ağırlık merkezi öne daha fazla öne basıyor.

Yine arka aks da bence genel ağırlık merkezine göre geride kalıyor, traktör tutunması için dezavantaj oluyor, bir de yakıt deposunun ön tarafında ki konumu sebebiyle ağırlık daha ziyade ön tarafta basıyor, yani ağırlık önde olduğu için tutunma zayıflıyor, traktör bazı durumlarda patinaja meyil ediyor, kullanıcıyı bazen olur olmadık yerlerde zor durumda bırakabiliyor.

Traktörün sürücü mahali dizaynı derli toplu tasarlanmış. Kontrol kolları el altında bulunuyor.

Hidrolik güç çıkışı kontrol kolları yerlerine bayılıyorum, çok güzel dizayn edilmiş el altında kullanım gayet kolay.

Gösterge paneli de iyi, benim şahsen devir saatinin sallana sallana gezmesi hoşuma gidiyor, çok tatlı oluyor.

Direksiyon simidinin ufak olması da çok güzel olmuş, beğeniyorum.

Traktörün sinyal ve stop lambaları güzel duruyor.

Son düzenleme: