Miras, sıkıntılı bir konu.

Miras sikintili bi konu

Hak vardir ana baba vermeli diye bisey yok anna baba istedigine malini verir istedigine vermez isterse bi yabanciya bile verir buna kimse bisey diyemez ha baba hayatayken kimseye bisey vermedi oldukten sonra kalan mal kardesler tarafindan esit bi sekilde dagitilir bu ayri bi konu

Miras sikintili bi konu

Anladim simdi mustafa kardesim oyle bi anlasma mumkun diyil zaten yegen amacasi yada dayisi kadar alamaz babasina dusen pay neyse onu alir ancak

Ynt: Miras sikintili bi konu

Hebun021 link=topic=52988.msg550404#msg550404 date=1330454756' Alıntı:
Anladim simdi mustafa kardesim oyle bi anlasma mumkun diyil zaten yegen amacasi yada dayisi kadar alamaz babasina dusen pay neyse onu alir ancak
abi sen beni şimdi yanlış anlama ..... sen ailene dua et hiç yormamışlar seni... biz neler gördük ...

Miras sikintili bi konu

Evet mustafa kardesim bizim aile cok iyi miras konusunda daha dogrusu babam cok iyi mal dedik teker teker tarlalari ne varsa bulusturdu ve evlatlarina esit miktarda dagiti tabi herkes boyle diyil miras icin cok olaylar oluyor her yerde .

Ynt: Miras, sıkıntılı bir konu.

Aynı sorunlar bizim köyde de var.

Tahsil görüp memur olan çocuklar haliyle eşit pay istiyorlar.Köyde kalıp çalışanlar daha fazlasını istiyorlar.Herkes kendince haklı.Bağzı yerlerde kızlara hak verilmiyor.bu da günah.

büyükler ölümü düşünerek herkesin hakkını vasiyet etmeli.bir kişinin hiç çalışmayarak okuması çok baya külfetli bir durum. evde kalıp çalışan insana çalıştığı nispette mal verilmeli yada vasiyet edilmeli.kalan mal kızlar ve oğlanlar arsında eşit bir şekilde bölüşülmeli...

Ynt: Miras sikintili bi konu

Hebun021 link=topic=52988.msg550411#msg550411 date=1330455035' Alıntı:
Evet mustafa kardesim bizim aile cok iyi miras konusunda daha dogrusu babam cok iyi mal dedik teker teker tarlalari ne varsa bulusturdu ve evlatlarina esit miktarda dagiti tabi herkes boyle diyil miras icin cok olaylar oluyor her yerde .
örnekler veririm ama uygun olmaz .... size kolay gelen bu olay aslında çok zor bunu bilin yeterli ....

keykubat link=topic=52988.msg549579#msg549579 date=1330415341' Alıntı:
ölüm hak miras helal.
ama bide şu var diyelim iki kardeş var bundardan biri şehirde kendei hesabına çalışıyo diğeride köyde babası ile çalışıyo babası ile kazanılanda baba malı sayılıyo baba vefat ettimi her iki kardeş babasının malını eşit paylaşmak istiyo bence buda yanlış şehirde duran kardeş bence köyden çıktıktan sonra kazanılan maldan pay almamsı lazım.
burada baba yanında kalan çocuğu ile beraber çalışıpta kazanıyorsa zaten o dönemde alınan tarla traktör gibi malların baba evinde kalıpta
çalışan çocuğun üzerine yapılmalıdır, ama deden kalan yerler değil çalışıpta kazanılanlar.
baba öldüğü gibide dışarıdaki kız veya erkek çocukların hakları veya en azından üzerlerine düşen tarlaların hicarı en kısa zamanda verilmelidir.

mesala bir babanın.çocuklarından bazılarını mirastan mahrum bırakması veya vasiyet yoluyla daha fazlasını vermesi suretiyle adaletli davranmaması haram olduğu gibi. kızlarını.sevmediği bir hanımından olan çocuklarını vaya miras düşen diğer yakınlarını mirastan men etmeside haramdır. ve büyük vebaldır.zira allahü teala her hakkı sahibine vermiş çizdiği bu sınırı aşmamalarını kullarına emretmişdir....... şüphesiz ki allah hakkıyla bilici. yegane hüküm ve hikmet sahibidir. .... nisa11.

malkaralı_yusuf link=topic=52988.msg549492#msg549492 date=1330382859' Alıntı:
Köyde yaşamayanlar tarlalardan az pay almak zorundaymış gibi bir dayatma durumu yaşamaktayım. Usul mü böyledir? Yaşanan örnekler ve tecrübeler paylaşılabilir mi? Dediğim gibi sıkıntılı bir durum. Sonumuz hayır olsun.
kesinlikle öyle bir usul yok. muris vefat ettiğinde mirasçıların payı hukuken bellidir. köydekiler köydeki mallardan çok alacak şehirdekiler az alacak diye bir durum yok. tereke ilk önce borçlardan arındırılır. terekenin borçlarından bütün mirasçılar sınırlı ve müteselsilen sorumludur. borçlar bitirilikten sonra terekenin paylaşımında gidilir. eğer mirasçılar mutabık olamazlarsa paylaşımı sulh hukuk hakiminden isteyebilirler veya izaley-i şuyu(ortaklığın giderilmesi) davası açarak bütün malların satılıp paraya çevrilip palaşılmasını da isteyebilirler. ama uygulamada mirasçılar paylaşım yaparken köyde oturanlara köyedeki arazileri, şehir merkezinde oturanlara ise merkezdeki mirastan pay almaları şeklinde bir paylaşım yapabiliyorlar. ama bu sadece mirasçıların bir paylaşım şeklidir. paylaşımdan memnun olmayan mirasçılar dava açabilirler..

bekarı avrat boşaması kolay olurmuş.
miras bu milletin en illet hastalıgıdır.bu illet badan ogula anadan kıza geçer.
ülkenin %95 i bu illetten şikayet eder.yemin eder ben yapmamder en kötüsünü o yapar.
evlatı dogru veya yanlış ana baba yani ailesi yönlendirir.
çocuk dogar -anne baba der bizde (yani türk milleti )ayırım başlar aşılama başlar.eger amca kötülenecekse bu yaşta hala kötü olcaksa bu yaşta abi dayı bacı kardeş bu yaşta başlar....
çocuk ailesinde ne gördüyse onunla büyür siyasete bile ailede başlar
sag aileden sagcı solcudan solcu çogunluk budur.bu tutum davranış egitimle degişsede akılda fikirde beyinde bastırılmış olarak yatar.bu bu milletin geninde kanında var.
neden insanlar evlenince eşi tarafına yönelir.....düşünmek lazım. kızlar baba evinden evlenip ayrılınca baba evi,ne karışmayı yönetmeyi kendilerine görev bilirler ...hiç düşündünüz mü.*
sosyolojik ve bastırlmış bir düzenin ve türk aile yapısının bir sonucudur.
örnek 4 erkek kardeş vardır birbirlerini sayarlar severler mükemmel bir aile kardeş düzeni-sırasıyla evlenmeler başlar ve yavaş yavaş hırlamalar gürlemeler başlar
işte tam burada ANA - BABA ata görevi başlar.adalet hak dogruluk burada başlar.......

ben size bizim buraları örnek vereyim buralarda genelde yerler değerli 1000metrekaresi 1 trilyon yapan yer dahi gördüm ama geneli dönümü 30.000den başlıyo 120.000e kadar yer 120.000lik yerlerdede şeftali var 30.000liklerdede şeftali var metresi metresine eşit bölüştürsede anne baba çocuklar razı gelmiyo illa kavga var sonunda çünkü şöyle örnek vereyim birine verilen 10dönüm yer 300.000 yapıyosa diğerine verilen 10dönüm yer 600 700.000 değerinde bu durumlardan dolayı burda anlaşmanın mümkünatı yok bi örnek daha vereyim 1970lerde ölmüş birinin malını mirasçıları bunca zamandır tapuları bölmeden çalışmışlar 5 6 sene öncesi tapuları bölmeye kalktılar izdiham çıktı hepsi birbirine girdi sonunda devlet sattı yerlerini mrasçıları tek tek çağırdı paralarını dağıttı...

Büyüklerimizede mana bulmaya gelmiyor çünkü dünyanın bin türlü hali oluyor. Örnek çevre köyden ihtiyarın biri evli evlatlarına 1970 li yıllarda tarlalarını taksim ediyor .evlatlardan biri Kıbrıs harakatına katılıp şehit düşüyor .Bayanda çocuğunu alıp 2. kocaya gidiyor hanımı alan adam da hanımla beraber 150 dölüm gibi araziye terlemeden sahip oluyor ve yerleri çalışıyor. İhtiyar halen yaşıyor. Şimdi kendi kazandığı arazileri hiç tanımadığı başka biri çalışıyor,araziyemi yanarsın oğlunun öldüğünemi ,toplumdaki yerinemi vb akla gelmeyen durumlara mı? Taktir sizlerin...

Alıntı yapılan: keykubat - Dün, 09:49:01
ölüm hak miras helal.
ama bide şu var diyelim iki kardeş var bundardan biri şehirde kendei hesabına çalışıyo diğeride köyde babası ile çalışıyo babası ile kazanılanda baba malı sayılıyo baba vefat ettimi her iki kardeş babasının malını eşit paylaşmak istiyo bence buda yanlış şehirde duran kardeş bence köyden çıktıktan sonra kazanılan maldan pay almamsı lazım.

Bunun bizim konumuzla ilgisi yok, çünkü bizde baba Almanyada olduğu için alınan tarlaların çoğu abimin üzerine, rahmetli babam onları kendi üzerine alıp bir kısmını abime bırakacaktı, ömrü vefa etmedi.

yanlış anlaşıldım galiba ben sizde öyle bi durum olduğunu kasdetmedim.konuyu özel olarak değil genel olarak düşündüğümden bu cümlelerle yorumladım miras konusunda yaşanan anlaşmazlıklarından bi örnek verdim.ülkemizde malesef akrabalar arasında en çok miras konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.herkes nedense hakkına riayet etmek istemiyor nedense özellikle miras konusunda aç gözlü oluyor hala anlayamadım.

Aladdin abi onların edinimleri farklı olmalı yada köyde çaışan çocuğa baba maaş vermeli bu para ile diğerleri hak talep etmemeli

mustafagursacli link=topic=52988.msg550845#msg550845 date=1330510990' Alıntı:
Aladdin abi onların edinimleri farklı olmalı yada köyde çaışan çocuğa baba maaş vermeli bu para ile diğerleri hak talep etmemeli
edinim derken hukuki boyutunu kasdettin sanırım.
mallar muris adına kayıtlı isa elbette tüm mirasçılar hak sahibi ama ben işin vicdani boyutundan bahsettim.kendimden örnek vereyim ben eşimle evleneli 16 yıl oldu eşim baba evinden çıktıktan sonra kardeşlerinin kazandıkları kayınpederimin adına kayıtlı olsa bile bu mallardan ben eşime miras aldırmam.çünkü bu kazanan kardeşlerin hakkı,her ne kadar hukuken eşim o mallar üzerinde hak sahibi olsada ben burada vicdani redçi olurum. :)

Çok yorum yapılmış, işlerimin çokluğundan internete giremiyorum. Konuyu şahsıma özel değil, tabiki genel bir mesele olarak gördüğümden açtım, bu arada özelimi de genel hatlarıyla paylaşmaya çalıştım. Herkese teşekkürler, konumun özü şu, ben okuduğum halde büyük düşündüğüm için köyde kalmaya karar vermiştim, beraber çalışıyorduk. 1997 senesinin sonunda askerlik dönüşü köye gelince 16 ay geçmiş ahır boşalmış, eski hava kalmamış yeniden toparlamak lazım ama rahmetli babam emekli olup köye dönme kararı almış o sıra. Bana abim sen dışarıda çalış daha iyi olur ben burada kalayım dedi. Ben de peki dedim çıkış o çıkışmış, daha da köye dönemedim. O köyde kaldığı için benden 2 kat daha fazla tarla almasına razıyım zaten onun üzerine tarlalar, ama bu durumda benden 4,5 kat fazla alıyor, ben de buna razı değilim, sebep 2 çocuğum var, onları düşünüyorum. Beni üzen her geçen gün aramız kötüye gidiyordu, şimdi iyice koptu. Tarlalar babamın üzerine olsaydı ben yine ona fazla verirdim. Şimdi tahminim ona akıl verenler bizim kavgalı olmamızı istiyorlar ki anlaşma olmadan kanuni olarak ne düşüyorsa onu alalım. O da üzerine olan yerleri bizimle paylaşmasın böylece. Karışık bir iş. Ama hakkım var, askere giderken 82büyükbaş hayvan bıraktım, ortak kasa dediler, ben askerdeykende tarla aldılar abimin üzerine. Çünkü baba Almanya ' da.

Miras sikintili bi konu

Eyer tarlalar abinin uzerine ise kanuni olarak bi hak elde edemezsin abinin insafina vicdanina kalmis . Sizin oralari bilmiyorum ama bizde boyle bisey olsa seriat kanunlari gecerli olur ve kimse bisey diyemez tabi bu bizde gecerli