Mısır yetiştirmek


Arkadaşlar merhaba bu sene nasip olursa ilk defa Mısır ekmeyi düşünüyorum .daha önce düzenli bir şekilde Mısır eken çiftçilerimizden bana Mısırın a-z sini nelere dikkat etmeliyim ne zaman ekmeliyim vs. Konularında yardımlarınızı bekliyorum il Eskişehir
 
TOPRAK HAZIRLIĞI

Ana Üründe Toprak Hazırlığı :*Ana ürün mısır için en iyi tohum yatağı, ilk sürümü derin sürüm ile başlayan toprak işleme sistemidir. Derin sürüm işlemi, dipkazan, kulaklı pulluk, diskli pulluk ve çizel gibi toprak işleme aletleri ile yapılabilir.

İkinci Ürün Mısır Yetiştiriciliğinde Toprak Hazırlığı:*İkinci ürün mısır yetiştiriciliğinde genellikle 3 değişik toprak işleme yöntemi kullanılır.

Klasik Toprak İşleme:Toprak pullukla derin sürüldükten sonra tohum yatağının hazırlanmasıdır. Fakat II. Ürün mısır yetiştiriciliği için maliyeti yüksekliğinden dolayı tercih edilmez.

Azaltılmış Toprak İşleme:*Toprak işlemesinde pulluğun devreden çıkarılarak, goble, diskaro, rotatiller, rotavatör v.s. aletlerle tohum yatağının hazırlanmasıdır.

Sıfır Toprak işleme:*A.B.D.'de oldukça yaygınlaşan bu yöntem yurdumuzda henüz yaygın değildir. II. ürün mısır yetiştiriciliğinde en uygun toprak işleme şekli azaltılmış toprak işleme şeklidir. Toprak işleme derinliği de 15 cm den az olmamalıdır.

II. Ürün mısır yetiştiriciliğinde zamanın önemine binaen toprak hazırlığında ekim+ sulamanın, sulama + ekime göre 12-15 günlük erkencilik sağladığından dolayı bu ekim şekli önerilebilir. Bu sayede de II. Ürün için daha geççi çeşitlerin yüksek verim kabiliyetinden faydalanılmış olur.

EKİM ZAMANI

Mısırın ana ürün olarak ekilmesi halinde Nisan ayı ortası ile Mayıs ayının ilk haftası arasındaki ekilişlerin en uygun olduğu, ll.ürün ekilişlerinde ise buğday hasadından hemen sonra ve en geç Temmuz ayı başına kadar ekim işleminin gerçekleştirilmesi gerektiği belirlenmiştir.

EKİM DERİNLİĞİ VE DEKARA ATILACAK TOHUM MİKTARI

Ekim derinliği ana ürün için 5-6 cm., II üründe 6-8 cm. olmalıdır. Dekara atılacak tohum miktarı ise çeşitlerin bin dane ağırlığına göre değişmekle beraber 2-2,5 kg /da tohum yeterli bitki sıklığını sağlamaktadır. Ana ürün için 70*25 cm. , II ürün için ise 70*20 cm. sıra arası ve sıra üzeri mesafelerinde olmalı; yani erkenci ve kısa boylu çeşitler için 7000 bitki/da, geççi ve uzun boylu çeşitler içinde 6000 bitki /da olmalıdır.

GÜBRELEME

Ana üründe 21-24 kg /da saf azot ,9 kg/da saf fosfor, II üründe ise 18-21 kg /da saf azot, 9 kg /da saf fosfor uygulanması gerekir. Azotun yarısı ekimle beraber, kalan yarısı ise bitki 40-50 cm (8- 10 yapraklı dönemi yani 2. safha) iken, fosforun tamamı ise ekimle beraber toprağa verilmelidir. Örneğin 20-20-0 taban gübresi verilecekse 40-45 kg/da ekimle beraber, üst gübre olarak da üre verilecekse 28-35 kg/da uygulanabilir.

BAKIM İŞLERİ

Seyreltme ve Çapalama :*Eğer tohum sık atılmışsa çıkıştan 10-15 gün sonra (4-5 yapraklı dönem) hemen seyreltilmelidir. Bitkinin büyüme konisi bu dönemde toprak seviyesinin altında olduğu için bitki kökten çekilerek seyreltme işlemi yapılmalıdır. Bu dönemde çıkacak yabancı otlar çapalanmalı ve toprak yüzeyi hafifçe havalandırılmalıdır. Çapalama yapılırken genç bitkilerin köklerinin zarar görmemesine ve üzerlerinin toprakla kapanmamasına dikkat edilmelidir.

Ara Çapası ve Boğaz Doldurma :*Mısırın 8-10 yapraklı olduğu dönemde (40-50 cm.) ikinci azot uygulamasıyla beraber boğaz doldurma işleminde kullanılabilen çapa veya listerle boğaz doldurma yapılır. Destek köklerin toprakla temasının sağlanması için bu işlem mutlaka yapılmalıdır. Çünkü destek kökler fosfor ve diğer besin maddelerinin alımında ve yatmaya karşı destek sağlamada önemli rol oynamaktadır.

Yabancı Ot Kontrolü :*Mısırın çıkış ve ilk gelişme devresinde yabancı otlarla rekabeti çok zayıftır. Bu rekabet su, ışık ve besin maddeleri yönünden olmaktadır. Bu nedenle yabancı ot mücadelesi en kısa zamanda yapılmalıdır. Yabancı otla mücadele iki türlü yapılmaktadır;

1. Mekanik Mücadele:*Çapa makinası veya el çapası ile yapıldığı gibi elle yolmak suretiyle yapılabilir.

2. Kimyasal Mücadele:Yabancı otlarla mücadelede kullanılan herbisitler (ot öldürücüler) üç gruba ayrılır:

1- Ekim öncesi kullanılanlar 2- Çıkış öncesi kullanılanlar 3- Çıkıştan sonra kullanılanlar

SULAMA

Mısır bitkisinin suya ihtiyacı olduğu en kritik dönemi tepe ve koçan püskülü çıkardığı dönemdir. Mısırın Su İhtiyacını Bazı Usullerle Belirlemek Mümkündür;

1-Mısır bitkisine bakarak:*Sabah saatlerinde yapraklar kıvrılmış ise (soğan yaprağı gibi) sulamak gerekir.

2-Toprak tavının elle kontrolü yapılmak suretiyle:*Kök derinliğinden alınan toprak elle sıkıldığında dağılıyorsa sulanmalı, dağılmıyor ve elde de iz bırakıyorsa suya ihtiyaç yok demektir.

3-Elektirikli rezistans ölçücüler yardımıyla

4-Tansiyometreyle

Çukurova şartlarında toprak yapısı, sıcaklık, nem ve kuraklığa bağlı olarak sulama sayısı değişmektedir;

İlk sulama, ikinci gübreleme ve boğaz doldurma işleminden hemen sonra (40-50 cm. veya 8-10 yapraklı dönem) olmalıdır. Daha sonraki sulamalar ise ;

Tepe püskülü çıkışından hemen önce

Döllenme sonuyla süt olum dönemi arasında

Süt olum döneminde sulanmalıdır. (Koçan püskülü oluşumundan 10-15 gün sonra)

15. HASTALIK VE ZARARLILAR

15.1. Hastalıklar:

Kök, sap ve dane çürüklükleri

Mısır rastığı (Ustilago maydis)

Helminthosporium yaprak yanıklığı (H. turcicum, H.maydis)

15.2. Zararlılar:

Mısır koçan kurdu (Sesamia sp)

Mısır sap kurdu ( Ostrinia sp)

Yeşil kurt (Heliothis armigara Hb)

Çizgili yaprak kurdu (Spodoptera Hbn)

Mısır yaprak biti (Aphidis maidis Fitch.)

Kırmızı örümcek (Tetranychus spp.)


HASAT

Mısırın hasat olgunluğuna gelip gelmediğine tanelerdeki nem oranını ölçerek karar vermek en doğru yoldur. Ancak nem ölçme olanağı yoksa tanenin değişimine bakarak karar vermek mümkündür. Hasat zamanı gelmiş bir mısır bitkisinde tanenin koçanla birleştiği yerde (dibinde) siyah tabaka oluşur. Siyah tabaka önce tanenin koçanla birleştiği ve koçan kısmında başlar ve sonra tanenin dip tarafında oluşur. Bıçağınızla taneyi yardığınız zaman siyah tabaka kolayca görülebilir.

Bir koçanın olgunlaştığı; koçan ortasındaki tanelerin en az %75' inin siyah tabakaya sahip olunca kabul edilir.Fizyolojik olgunluğa eren mısır taneleri yaklaşık %35 oranda nem içerir. Bu dönemde tane normal gelişimini tamamlamıştır, elle hasat edilebilir. Fakat böyle yüksek nemde makinalı hasat danelerin yumuşaklığı dolayısıyla hasat kaybını arttırır.Makine ile mısır hasadı için en uygun nem oranı %21-28 arsıdır. En ideal hasat zamanı (minimum kayıp ve kalitenin korunması açısından) tanedeki rutubet oranı %25 dolaylarında olduğu zamandır. Tane mısırın erken hasadı, genellikle istenen bir durumdur.

Çünkü Hasat Erken Yapılacak Olursa;

Sap çürüklüğü ve fırtınadan dolayı daha az yatma olmuş olur.

Erken hasatta, sonbahardaki yağışlara yakalanma şansı veya hasadı önleyecek herhangi bir olumsuz durum önlenmiş olur.

Koçan dökülmesi azalır.

Alım merkezlerinde sıra bekleme olmayabilir.

Alıcıya ürün erken sunulduğu için belki olumlu bir fiyat ve iyi bir ödeme imkanı yakalanabilir.
Saygılarrr
 
Tohum ve gübre alacak bütçe yoktu, tohumu ambardan, gübreyi kümesten 5 ton/dekar attık.Sık talaşlık mısır ektik, tanesi az oldu fakat yağmurunu bulduğu için 10 ton/dekar silaja biçtik.Maraba çiftçi tavsiyesidir. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: rifkiseker

Tohum ve gübre alacak bütçe yoktu, tohumu ambardan, gübreyi kümesten 5 ton/dekar attık.Sık talaşlık mısır ektik, tanesi az oldu fakat yağmurunu bulduğu için 10 ton/dekar silaja biçtik.Maraba çiftçi tavsiyesidir. :)

Hocam tavuk gübresi tartışılmaz bi gerçek[emoji2] tohum ambardan derken? Hibrit olayı hikayemi tane azlığı ambar tohumu olmasından mı
 
Hocam tavuk gübresi tartışılmaz bi gerçek[emoji2] tohum ambardan derken? Hibrit olayı hikayemi tane azlığı ambar tohumu olmasından mı

Ambardan derken geçen yılın hibrit tohumundan alınan mısırdır.Fakat tane miktarı yarı yarıya az oluyor.70*17, 8500 bitki dekar olan silaj mısırında 1,5 ton tane varken talaşlık sık mısırda yarısı oluyor.
 
Ambardan derken geçen yılın hibrit tohumundan alınan mısırdır.Fakat tane miktarı yarı yarıya az oluyor.70*17, 8500 bitki dekar olan silaj mısırında 1,5 ton tane varken talaşlık sık mısırda yarısı oluyor.

Peki hocam talaşlık sık mısır sıra üstü kaç cm ektiniz 10 ton bizim için nirvanaya ulaşmak demek. Sizin oralarda sulama olayı yokmuş galiba şimdi adapazarına satıyoruz mısırı kimle konuşsak bizim yağmurla olur diyor düzceye gittim adamlar ne sulaması dio
 
Peki hocam talaşlık sık mısır sıra üstü kaç cm ektiniz 10 ton bizim için nirvanaya ulaşmak demek. Sizin oralarda sulama olayı yokmuş galiba şimdi adapazarına satıyoruz mısırı kimle konuşsak bizim yağmurla olur diyor düzceye gittim adamlar ne sulaması dio
5 su verip 7 ton alıyoz 50-50 gübre patosyum nitrat takviyeli
Beyaz altında tarla günü yaptılar 1950 dediler verime şişirme hacım
 
Tatlı mısır (haslamalik mısır ) tohum tavsiyesinde bulunabilecek varmı ?

Challenger tam pazar malıdır 1800 kg ortalama sı var fakat mantar a cabuk yakalanır mantar hastalığı yoksa korkma. Fito çeşidi hastalığa dayanıklı anlaşmalı ekiceksen çok güzel bi çeşit hasatı geççi kalın kabuklu 2000 ortalama aldığmız oldu. Bide overland ekmiştik yağmurlama sulama yapıcaksan bu çeşitten uzak dur uzar gider damlama en mükemmel sonuç 2150 kg gördüm ben bu mısırda
 
  • Beğen
Tepkiler: Yenikentli123

Benzer Konular