Mısır'da mikrogranul gübre kullanımı.

Merhaba. Herkese bereketli bir sezon diliyorum. Her sene düzenli olarak taban gübresini hububat mibzeriyle ekimden 10 gün önce dekara 40 kg Dap atıyorduk. Bu sene 20kg 15.15.15 ve Dap atıp Ekim esnasında aparatla dekara 4 kg timacagro mikrogranul atmayı düşünüyoruz. Damlama sulama yapıyoruz. Uygulayacağım reçeteyi de paylaşacağım.
Bu gübreyi daha önceden kullanan çiftçi arkadaşlar yardımcı olursa memnun olurum.

Resimler ve ekler

• IMG_20220228_154812.jpg
    IMG_20220228_154812.jpg
    182.8 KB · Görüntüleme: 253
Merhaba. Herkese bereketli bir sezon diliyorum. Her sene düzenli olarak taban gübresini hububat mibzeriyle ekimden 10 gün önce dekara 40 kg Dap atıyorduk. Bu sene 20kg 15.15.15 ve Dap atıp Ekim esnasında aparatla dekara 4 kg timacagro mikrogranul atmayı düşünüyoruz. Damlama sulama yapıyoruz. Uygulayacağım reçeteyi de paylaşacağım.
Bu gübreyi daha önceden kullanan çiftçi arkadaşlar yardımcı olursa memnun olurum.
Bende ilk defa bu sene kullanıcam konyanın neresindesiniz

Gübreyi hangi markadan kullanırsak kullanalım şöyle bi gerçek var. Dönüme 9500 tane tohum ektik diyelim. Bunun çıktı 8500 tanesi. Ortalama 1 koçandaki dane 230-250 gram civarı geliyor. 1 ton için benim hesabıma göre 16-17 kg saf N, 7-8kg saf P, 7-8kg saf K kullanmak gerekiyor. Potasyum işi biraz şans gibi geliyor bana. Bazı tarlalarda hiç atmasan bi farkı yok bazı tarlalara attın mı mısırı çok değiştiriyor. Kesinlikle püskülde değil mısır ne zaman diz boyu oluyor o zaman mesala 10kg potasyum nitrat mı atılacak toplamda o zaman bi 5 kgsini vermek gerekiyor. Bu sene fosfor ve potasyumun hepsini tabana vericem. Geri kalan sadece azotu üstten atıcam. 45kg dap+25-30kg potasyum sülfat tabana üstüne de 50kg üre ve 30kg şeker gübresi vericem bakalım sonuç ne olacak.

@illusion bitkinin fosfor potasyum ihtiyaci tepe püskül döneminde pik yapiyor sizin sadece tabandan vereceginiz fosforun büyük orani bağlanacaktir bunun yerine dapi kısıp püskül öncesi map vermenizi tavsiye ederim

@illusion bitkinin fosfor potasyum ihtiyaci tepe püskül döneminde pik yapiyor sizin sadece tabandan vereceginiz fosforun büyük orani bağlanacaktir bunun yerine dapi kısıp püskül öncesi map vermenizi tavsiye ederim
Doğrudur. Her gübreleme konusu açıldığın da mühendislerin, gübre satanların da dediği bu ama benimde deneyip gördüğüm bi gerçek var ki tabana ne kadar fosfor o kadar verim. Yani tabi 100 kg dap atalım demiyorum:) tabana saf 18-20 kg arası saf fosfor vermek benim görüşüme göre en iyi sonucu veriyor. Bunda tarlanın tahlil sonucuda önemli. Geçen sene en yüksek verimi aldığım tarlanın(2100 kgleri geçik verim vardı) alınabilir fosforu 7 kg ve organik maddesi 1.6-1,7 seviyesindeydi. Diğer tarlalarda saf fosfor 3-4 kg aralığındaydı ve verimleri 1700-1800 ler seviyesinde oldu. Gübre sulama bakım hepsi aynı. Map verilecekse en mantıklı dönemi bence mısır küçükken 15-20 cm olduğunda vermek. Püskülde mısıra map attık diyelim. Mısır 65. günde püskülü gösterdi tepede. 65-85 arası tozlamasını vs yaptı. Attığımız mapın bide bitki içine girmesi çalışması vs var. Onlarda 10 gün sürse diyelim. Bizim püskül içinde kullansın diyerek niyetlenip attığımız map anca bitkiye püskül biterken yarıyor. Klaldı ki hep söylenen diğer bi olay fosfor ve potas hareket etmez ve bitki ihtiyaç halinde alıp kullanır. E yine o zaman tabana atmak mantıklı oluyor. Bitki istediğinde gidip tabana attığımızdan çekip alır gübreyi. Bende bu sene deneyip göreceğim mutlaka buraya konu açıcam herkes yararlansın diye.

@illusion fosfor potasyum hareket etmez değilde az hareketli olarak geçiyor bu potasyum işine kimisi diyor Türkiye topraklarinda potasyum yeterli atmaya gerek yok bi taraf diyor potasyum var ama bitkinin alabileceği formdami bizim burda saticilar koçan püskülü cikarirken atin diyolar fosfor potasyumun fazla olması diger elementlerin alimini kisitliyor imkani geniş ciftciler toprak ve yaprak analizi yaptiriyor ben gubre attim ama bitki ne kadar faydalandi herseyi ince ayrintiyla yapiyorlar bizde öyle imkan yok

@illusion fosfor potasyum hareket etmez değilde az hareketli olarak geçiyor bu potasyum işine kimisi diyor Türkiye topraklarinda potasyum yeterli atmaya gerek yok bi taraf diyor potasyum var ama bitkinin alabileceği formdami bizim burda saticilar koçan püskülü cikarirken atin diyolar fosfor potasyumun fazla olması diger elementlerin alimini kisitliyor imkani geniş ciftciler toprak ve yaprak analizi yaptiriyor ben gubre attim ama bitki ne kadar faydalandi herseyi ince ayrintiyla yapiyorlar bizde öyle imkan yok
Benim görüştüğüm herkes kalsiyumun yüksekse(bizde 7000-8000ppm çıkıyor kalsiyum aşırı yüksek) potasyum ve magnezyum atman lazım ki potasyum alınabilsin diyor. Fosforu bağlama olayında da kalsiyum yüksekse denilenlere göre her halükarda o fosfor bağlanacak demek. O yüzden çiftçi açısından en mantıklısı biraz daha fazla atıp bağlanan bağlansın kalanını kullansın demek oluyor. Ya da gübreyi azcık azaltıp ekerken banda vermek mantıklı olan. Tabii organik madde oranını yükselteyim sürekli hayvan gübresi çekeyim kireçtir leonarttir atayım gibi bi şey demiyorsa çiftçi. Potasyum konusunda da dediğim gibi kendi gözlemin bazı tarlalarda işe yarıyor bazılarında ise ben bi fark görmedim. Yaprak numunesi hiç yolladım geçen sene kısmet olmadı bu sene yollayacağım. Her şey imkanla alakası evet dediğiniz gibi. Gönül ister bütün fosfor ve potasyum gübremin hepsini tohumun 5-10 cm aşağısına banda koymak sonrasında sadece üre vermek ama maalesef yine kolayına kaçıp saçıp saçıp ekicez🙂