MODERN SÜT SIĞIRCILIĞI VE AHIR SİSTEMLERİ

Ynt: MODERN SÜT SIĞIRCILIĞI VE AHIR SİSTEMLERİ

hacimmet para çok olsun bizde kuralım bundan hehe

REİS Bey yapacagınız projede kı malıyetı sormussunuz suan bende bu konuyla ılgılenıyorum ve ortalama malıyetlerı ogrendım
100 Holştayn 100 x 5000 = 500.000 TL
50 Angus 50 x 4500 = 225.000 TL

150 hayvan için ahır 2400 m2 arazi inşaat gideri değişiklik gösterir ortalama 350.000 TL kendin yaparsan muteahhıte verırsen 2 katı olur ona gore hesabını yap
süt sağım ünitesi 10 lu =60.000 TL
sogutma tankı 5000 lt = 25.000 TL
sundurma + silaj depoları + gübre cukuru = 80.000 TL

hayvanlar gunluk kelle bası 8.5 TL yem yer 150 x 8.5 =1.275 TL günlük yem masrafı verim almak için bu sart
TOPLAMDA BOYLE BIR İŞLETME İÇİN GEREKEN PARA = 1.240.000 tl. YATIRIM İÇİN LAZIM

AYLIK YEM GİDERİ 150 baş 1.275 x 30 = 38.250 TL
YILLIK YEM GİDERİ 150 baş 38.250 x 12 = 459.000 TL.
AYLIK ELEMAN GİDERİ 6 x 750 = 4.500 TL.
YILLIK ELEMAN GİDERİ 4.500 x 12 = 54.000 TL.

GELELİM GELİRLERE
100 SÜT HAYVANI İÇİN ;
GÜNLÜK ORTALAMA 30 kg SÜT VERSE 3000kg YAPAR
3000x0.75 krş =2.250 tl
2.250 x30 = 67.500 tl AYLIK SÜT GELİRİ
67.500 x 12 =810.000 YILLIK SÜT GELİRİ

50 ET HAYVANI İÇİN;
1 HAYVAN GÜNLÜK 1.400 İLE 1.700 gr ET YAPIYOR.ORTALAMASI 1.500gr DİYELİM.
365 x 1.5 =548 kg Et üretir yılda
548 x 16.500 = 9.042
9.042 x 50 = 452.100 yıllık et hayvanı geliri

bu rakamlar bölgeye yetiştiriciliğe göre değişebilir.

NOT: YATIRIM MASRAFLARINDAN SONRA YAPILAN YATIRIMIN % 25 İ KADARI CEBİNİZDE HAZIR OLURSA BU İŞİ YAPABİLİRSİNİZ YOKSA GİRİP PARANIZI BATIRMAYIN BU İŞ PARAYLA OLUYOR.PARAN VARSA PARA KAZANIYORSUN YOKSA IYICE KAYBEDIYORSUN.

AYRICA ET ve SÜT HAYVANLARININ AYNI BARINAKTA DURMASINI ÖNERMİYORLAR HASTALIKTAN DOLAYI

merhaba arkadaşlar,
rakamlar gerçekten uçuk. yapılmayacak şey değil ama bana uzak bir hayal..
ben şahsen montofon inekleri öneririm. holstein ırkına göre daha az sorunlu. süt verimi ne kadar yüksek olursa o kadar sorunlu oluyor hayvan deniliyor..

30 montofon inek + 30 buzağı + 30 geçen sene doğmuş besideki dana ve düveler.
toplam 80-90 başlık bir kapasite olabilir.. güzel de kar bırakır..

mesela ki bu inekler sağım döneminde buzağısını ve kendisini verdiği sütle beslese.. süt versek gidip yem çeksek süt verdiğimiz kooparatiften bilmem neyden.

sütüyle yemin büyük bir kısmını karşılayıp asıl parayı besiden kazansak en mantıklısı.. gider devlet mezbahasına teslim ederiz, afyondan, bursa ' dan çekle döner kütahya ' da bozdururdum yani.. cambaza verip para diye uğraşacağıma, süt verip adamın keyfine göre ödeme yapmasını bekleyeceğime en iyisi devlete çalışırım.

montofon da ıyı bır ırk ama suan dunyada en fazla sutun holstayn ıneklerınden geldıgını bılıyorum ayrıca sutu cok olanın sıkıntısıda olur demek cok yanlıs olur.sut hayvancılıgında holstayn ette angus en verımlı olan hayvanlardır.
yukarıda gelır gıder tablosunu acıkladım zaten hersey ortada
sut hayvanında hemen gelır elde etmeye baslarsın ama besıye yatıracaksan eger en az 1.5 sene beklemen gerekecek bu sure ıcındede yeme sureklı para vereceksın.hayvandan ıyı et ıstoyorsan sutu unutacaksın besıye baglayacaksın
kıvamına gelıncede devletın kombınalarına gıdıp keseceksın kılo basda devletın destegı var zaten

süt sığırcılığı tamam güzel iş ama süt fiyatları sürekli olarak dalgalanıyor...
süt sığırcılığı yapıcam demekle de hemencik olmuyor. hayvanın laktasyon dönemindeki bakımı, ham protein ihtiyacı, metebolik enerji ihtiyacı, kurudaki hayvanın bakımı, doğumdan sonraki ilk birkaç aylık bakımı, başlıca kaba yem bitkileri, besin değerleri ve dekara verimleri, birim proteini, metebolik enerjiyi elde etmede maliyet analizi, hayvan hastalıkları ve korunma yolları gibi bazı en temel bilgileri veteriner kadar, ziraat mühendisi kadar iyi bilmek gerekir ki 100 başlık, 200 başlık süt sığırı işine girişilsin.

parasını veren herkes iyi bir süt ineği alabilir bu kesindir.. ama nail yetek abinin dediği bir söz var.. iyi bir süt ineği sahibi olmak iyi bir yetiştirici olmak demek değildir. öncelik bence iyi bir yetiştirici olmaktan geçiyor.

Teşekkürler bodyman_81 güzel bir paylaşım ve güzelbir bilgi olmuş arkadaşın dediği rakamlar uçuk ama bu sermayelerle bu iş yapılırsa güzelbir işletme olur sistemin ismini yazmamışsınız ama serbest duraklı kapalı sistemlerdir zannedersem çünkü günümüzde süt sığırları için en iyi sistemler bunlar böyle bir sistemle işe başlarsanız temiz modern bir işletmeniz olur bende sütçülük için haştayn ırklarını öneriyorum besiye gelmez kanısınada karşıyım hoştayn danaları 2 yaşından sonra mükemmel kilo limitlerine ulaşıyor işletmeniz temizse beslemenizde uygunsa sağım kurallarınada tam uyuyyorsanız güzel ve sorunsuz uzun süreli verim alabilirsiniz.

merhaba arkadaşlar bence milyonlarca para harcayıp dev tesisler yapmaktansa bu işe martta başlayıp merası otlağı olan yerlerde serbes dolaşım sistemiyle başlamak daha mantıklı her gun yem yedirip 30 kilo süt almaktansa hayvanı serbest merada otlatıp 20 kilo süt almak aynı hesaba gelir ve ayrıca eti sütü de hormonlu olmaz buralara yapılacak masrafla devlettden nitelikli meralarorman arazileri kiralanıp ıslah edilerek nitelikli otlak üretilip kullanılarak da yapılabilir ve ayrıca tırnak hastalığı gibi masditiz gibi stres gibi hastalıklarla mücadele etmeye gerek kalmaz inekler yeni çıkan sistemlerle dağ başında bile sağılabiliyor hayvanların geneli yüksek gerilimle çalışan basit çitlerle kolay bir şekilde meralarda kontrol edilebiliyor ülkemizin mera açısından çok zengin olduğunu düşünüyorum zaten hiç kimse tarlasını ekmiyor her yer boş selamlar

Sevgili ccyılmaz katılımdan dolayı teşekkür ederiz.
Verdiğin bilgiler bundan 15 yıl önce uygulanan teknikler yani ilkel teknikler
günümüz şartlarında hayvanların modern tesislerde daha fazla uyumlu oldugu ve saglık acısından temiz yapılırsa hiçbir sorun çıkmadığını herkez biliyor
Milyonlarca parayı kimse boşa atmaz meraklanma sen teknoloj,iye ayak uydurman gerekiyor
bu arada30 kilo sütü aldıgın hayvanı bu modern tekniklerle beslersen 70 kilo süte kadar cıkıyor ayrıca etide son derece iyi oluyor verilen yemler tamamen dogal tarlada yetişen yemleri hayvanların ayagına göturuyorsun sut veren ve et yapan hayvanların enerjıye ıhtıyacları var meralarda fazla gezmelerı et ve sutu yarı yarıya dusurur

bodyman_81 link=topic=29394.msg252292#msg252292 date=1266160681' Alıntı:
[size=14pt]ARKADAŞLAR BEN YENİ BİR AHIR YAPMAK İSTİYORUM VE BESİ İÇİN OLACAK BANA BU KONDA YARDIM EDERMISINIZ_?
100 HAYVAN ILE BASLAYIP DAHA SONRA 300 E CIKARICAM MASRAFIM NE OLUR BU ISI EN IYI YAPAN FIRMA KIMDIR
[/size]
bytk link=topic=29394.msg247855#msg247855 date=1265204986' Alıntı:
kardeş bu alet bildiğim kadarıyla taşıma değilde tırnak bakımı için kullanılıyor

tırnak bakımı için kullanılabilir.ama gelişmiş bir hayvanın boynuzları kesilmez.kan çıkarmamak şartıyla sadece uçları törpülenir..

Burda herkez kestiriyor hayvanların boynuzlarını kökten bir nalbantcı var telle saniyede hallediyor.

DELİ BALTA FORUMDA BU BİLGİYİ PAYLAŞTIM GÜNCEL OLAN RAKAMLAR.
TAMAMINI OKURSAN NEYİ KACA YAPABİLECEĞİN YAZIYOR.FARKLI BIR BILGI ISTERSEN SORMAN YETER

evet güzel fikirler çıkıyor insanlardan böle topluluk olunca paylaşımlar güzel yapacaksan iyi yapacaksın bu işi tabi mliyeti büyük imkanlar el vermiyor kolay deyil elindekinin kıymetini bilip azla yetinmek lazım derim paylaşımlarınız için teşekkürler arkadaşlar.

Şuan bu işi devlet desteği ile yapmak isteyen arkadaşların biraz daha temkinli davranması gerektiğini ve zamana bırakarak olacakları görmelerini tavsiye ediyorum.Yok benim param var illa da yapıcam diyenlerede allah kolaylık versin derim.
Saygılar

arkadaşlar ben tokatta yapmak istiyomm ..ama desteklerden yararlanamıyomm ..ne iş bu yaww..ne gapdanım ne dap tan ,,ne olcak benım halimm...