Ynt: Nedir bu besicilik? Neden herkes merak ediyor?
sagalassos link=topic=78934.msg1007969#msg1007969 date=1434135796' Alıntı:
Bizim insanımıza ne diyeyim....Konuyu açan arkadaş aslında , fazla detaya girmeden işin özetini yazmış...Ama bunu anlayabilen çok az kişi olduğunu gördüm...Yine aynı görüntüler, hesaplar, karlar , sayfa dolusu rakamlar....Nerede görülmüş 1 sene de kolayca zengin olmak....Bu rakamlarla uğraşacağınıza....Allah aşkına kendinize şunu sorun , ben bu hayvanı nasıl besleyeceğim , hayvanların ihtiyacı olan ürünleri nasıl temin edeceğim....(1 ineğe 5 dekar sulu, 10 dekar kuru araziden kaldırılacak ürün o ineğe 1 sene yetiyor) , bana kaç dekar yer lazım .....Kaba yem üretmek için bize hangi makinalar lazım, bu makinalar kaç paradır, bu makinaları kim kullanacak, hayvanlara kim bakacak, şayet hastalık ,sakatlık olursa yedek kim olacak , hayvancılık işinde kenarda acil durumlar için kullanacağın 15-20 bin lirayı hangi bankada bekleteceksin, hayvanın sidik ve pok kokusunu ciğerlerine çektiğinde ne hissedeceksin.......önce bunların hesabını yapın..
Ağabey, elbette sen tecrübelisin bilirsin. Benim baktığım 2 koyun

Yalnız şunu söylemek isterim ki, insanın yavrusuna bakabilen, hayvana da bakabilir diye düşünüyorum. Hayvan bebek gibidir, bebek de bir yeri ağrıdı mı konuşamaz ağlar, hayvan da inler, bebek acıktı mı uyumaz, durmaz, hayvan önünde yem olmadı mı huysuzlaşır, hastalandı mı anlarsın. Ama dediğin gibi, nasıl ki insanda da yeni anne-baba olmuş insanlar zorlanıyorsa çocukta, hayvancılığa yeni girecek kişiler de aynı şekilde zorlanır, işte o sırada işi bilen biri devreye girer, öğretir. Çoğu zaman bu kişiler dedeler anneanneler babaannelerdir

Bizde annem 3 torun bakıyor şimdi, bir şey oldu mu eskiden anneanneme sorardı, şimdi ablama, yengeme o öğretiyor. Benzer diye düşünüyorum.
Şimdi, gelelim diğer boyuta. Sen sadece çocuğa yemek verir, su içirirsen fiziksel olarak büyütebilirsin, eğitmezsen, ona doğru gıdaları vermezsen, hastalandı mı anlamaz, iyileştiremezsen o çocuk ya ölür Allah korusun ya da büyüse de ya fiziken ya da mental olarak yetersiz olur. Onun gibi düşünün bunu da.
İster toprak ister hayvan olsun, bakarsan bağ bakmazsan dağ olur. Biz çeşitli nedenlerden 20 sene baktığımız bağımızın 5 senede dağ haline geldiğini gördük, ağaç -meyve zor iştir, itin, kopuğun biri gelir kökünden söker alır fidanı yakacak odun niyetine, yeni aşıladığın dalları kırar, yeni gübresini verdiğin toprağı yakar ya da ev yapacağım diye o toprağı çuval çuval götürür. Canlı ile uğraşması zordur, çocuk büyür kendine bakar ama ağaç ve hayvana ölene kadar bakman gerekir, nasıl ki çocuğunu elin eline veremiyorsan, hayvanı, ağacı da veremezsin.
Neyse, gelelim benim besi ile ilgili gözlemlerime. Besicilik zordur, hele Türkiye gibi et fiyatlarının inişli çıkışlı olduğu bir ülkede, bir gece zengin de olabilirsin, bir gecede batabilirsin de. Hayvanı dışarıdan alacaksan, alırken kazanacaksın, ucuza kaliteli almaya bakacaksın. Eh bu da öyle kolay iş değil, malın iyisinden anlaman gerekir, bu da ha deyince olmaz öyle, iyi tecrübe lazım. Hayvanı aldın getirdin, sen sonda 1000 TL kar ederim diye beklersin, ama 6 ay besiye çekeceğin hayvanın 2. ayda sıkıntısı çıkar erkenden kesime gider, 22-23 lirada kesime gönderirim dersin, bir bakmışsın hayvan ithal ederler kesim 19-20 TL ' ye düşer...
Şimdi diyeceksin ki ulan sen besi yapmıyorsun daha ne konuşuyorsun

Haklısın da kardeşim, 3,5 yıldır bu forumdayım yaklaşık olarak, eğer oturup bugüne kadar açılmış başlıkları okursan insanların ne gibi sorunlarla karşılaştığını, aslında bu işlerin hiç de güllük gülistanlık olmadığını anlarsın. Herkes denizin güzel maviliğini görür ama, içi ne kadar derindir kimse bilmez, daldığında bir bakmışsın o mavilikler ne derinlikler gizler, o derinlikler de ne köpekbalıkları
Ha sen bankadaki işinden zaten ayrılmışsın, bu işi yapacaksın belli, ama gel beni dinle, önce şu forumun her bir başlığını oku, engeller, zorlukları öğren, önlemini al öyle gir