Arkadaşlar bildiğiniz üzere nohut ekmekteyiz. Genelde işçilere söktürüyoruz. Bazı senelerde de biçme makinası ile biçiyoruz. Bizim kendimizde zıpkalı çayır biçme makinası var. İlk seneler onunla biçiyorduk. Arkasında saç yapmıştık. Diğren ile toplanan nohutları kenara çekip deste yapıyorduk. Fakat çok zor oluyor. Sürekli bir insanın arkasından yürümesi gerekiyor ve kuvvetli nohutta veya ot gelirse diğrenle çekmesi çok insanı yoruyor. Köyümüzde bazı arkadaşlar geri geri biçen makina aldılardı. Bunun üzerinde bir kişi oturuyor ve diğrenle yine kenara desteyi çekerek atıyor. Bunların otomatikleride var. Bazı firmalar yapıyor. Kimisi iki adet yaba yapmış bununla desteyi attırıyor. Kimiside çarklara zincir takmış ve üzerine tel takmış yağ basıncıyla çalışan motor koyup çevirince desteyi yere bırakıyor. Bunlar geri geri çalışan makinalar. Fotoğraflarınıda aşağıda ekledim. Benim asıl sorum Orak Makinası olarak adı geçen makinalar. Bunlar traktörün yanından çalışıyor. Zıpkalı çayır biçme makinasının geliştirilmiş hâli diyebiliriz. Bunun arkasında saç var ve bir kapığı var. Üzerinde de dönen tırmıklar var. Bunlar aynı diğren ile nohutları makinanın saç kısmına çekiyor. Kapağı açan ipi çekincede deste yere düşüyor. Benim merak ettiğim bu makina nohut biçmede randımanlı olur mu? İnternette sadece bir firmada vidyosu var firmayıda aradık. Çalışır diyor. Fakat kullanan görmeyincede kararsısız biraz. Arka arkaya biçenler var. Onlarda çok ilkel, gerçi buda çok ileri teknoloji değil. Ama bize sanki daha iyi olur gibi geldi. Bizim nohut ispanyol 98 beyaz cins. Kısa fazla uzun boylu değil. Bunu yere sıfır biçebilir miyiz bu makinayla acaba? Otlu yerde sıkıntı verir mi? Bunları merak ediyorum. Çevremizde bu tarz makinalar pek yok. Genelde bu makinalar Uşak, Konya, Burdur, Balıkesir taraflarında var. İçimizde ve çevrenizde kullanan ve gören varsa bilgi verebilir mi acaba? Sizce nohut için hangisi daha kullanışlı olur. Geri geri biçeni az çok biliyoruz. Geliştirilse çok güzel olabilir aslında. Bu deste yapan özellikle üstünde durduğumuz. Bunu kullananlardan bilgi rica ediyorum.
Bu geri geri insan gücüyle deste yapan...
Bu ise otomatik deste atan model, birde çark ile tel vasıtasıyla sıyıran var. Ama onu bulamadım nette....
Bu ise asıl merak ettiğimiz tırmıklar ile deste yapıp otomatik olarak bırakan makina. Bu firmayı aradık. Sahibi nohut için biraz daha geliştirdiğini söyledi. Kullanıldığını falan söyledi. Benzer bir makina üreten firmayı aradık. Onun tırmıkları değişik ve az sayıdaydı. O biraz zor biçilir gibisinden söyledi. Ama bu resimdeki aletin firması garanti veriyor....
Bunlarda bu seneki nohutumuzdan görüntüler. Sizce bu nohutta bu makinalar nasıl çalışır. Bazı sene çok otluda olabiliyor.
Bu geri geri insan gücüyle deste yapan...

Bu ise otomatik deste atan model, birde çark ile tel vasıtasıyla sıyıran var. Ama onu bulamadım nette....

Bu ise asıl merak ettiğimiz tırmıklar ile deste yapıp otomatik olarak bırakan makina. Bu firmayı aradık. Sahibi nohut için biraz daha geliştirdiğini söyledi. Kullanıldığını falan söyledi. Benzer bir makina üreten firmayı aradık. Onun tırmıkları değişik ve az sayıdaydı. O biraz zor biçilir gibisinden söyledi. Ama bu resimdeki aletin firması garanti veriyor....

Bunlarda bu seneki nohutumuzdan görüntüler. Sizce bu nohutta bu makinalar nasıl çalışır. Bazı sene çok otluda olabiliyor.