Orada bir SAME var uzakta, o SAME bizim Same'mizdir. (Explorer 90 dt)


Arkadaşlar iş-güç dolayısıyla 2 hafta kadar siteden uzak kaldım, bu süre içinde geçtiğimiz ocak ayı aldığımız Same explorer 90'ın fotolarını çekme şansım oldu. Traktör orman vb. çetin arazilerde çalıştığı için fazla kaliteli telefon, kamera vb. yanımda taşımıyorum o yüzden bazı fotoğraflar kalitesizdir kusura bakmayın.

Traktörden bahsetmek gerekirse: Biliyorsunuz ki Same, ilk olarak yakıt ve frenleri ile meşhurdur. Frenler hakikaten iyi hatta kullandığım diğer markalara göre ilk sırada. Yakıtı hesaplayacak kadar incelemedim ama babam ve amcam çok övüyor.
Bunların dışında vites geçişleri ve hız konusundada gayet iyi olduğunu söyleyebilirim. Daha önce modelleri 2005 ve 2007 arasındaki explorer II - 70, 75 ve 90'lık Same kullanmıştım, direksiyona ilk geçtiğimde onları anımsattı bana. Ama performansının 70 ve 75'lik olanlardan daha iyi olduğunu hissettiriyor.
Bozuk orman yolunda hızlı gitseniz bile sürücüyü fazla sarsmıyor. Traktörün dingil genişliği ve tutunması çalıştığı orman işi için gayet iyi.
Traktör hava soğutmalı fakat korktuğumuz gibi hararet problem olmadı daha hatta gösterge panelinde hararet saati bile yok. :) Bunun sebebi Ağustos ayında bile akşamları montsuz dolaşılmayacak bir coğrafyada çalıştığı da olabilir tabi.

Traktörün kötü yanlarıda gözüme çarptı tabi. Rölantisi çok düşük geldi bana, kullandığım diğere Samelerde bu durum aynımıydı hatırlayamadım. Bu sebeptenmidir bilmem ama rölantide direksiyon sert dönüyor. Çaresi var tabi. el gazıyla rölantiyi yükseltiyoruz.
Tur olarak çiftçeker traktörler göre normal diyebilirim fakat çoğunlukla tekçeker kullanan birisi olarak zayıf geliyor.
Sesi çok yüksek ve tiz. Özellikle yüksek devirlere insanın başını şişiriyor.
Traktörün direksiyonundayken özellikle arkadaki ekipmanı ve çevreyi çok rahat gözlemleyemiyorsunuz. Çamurluklar biraz geride kaldığı için inip binmek rahat, fakat Fiatlardan alıştığımız gibi sağ kolumuzu çamurluk üzerine yaslayamıyoruz, bu da hoşuma gitmedi. :)

Bu tarz traktör almayı düşünen arkadaşlar bence bir kez daha düşünmeli, çünkü bunların temiz ve düzgününü bulmak hayli zor. Nitekim konuda bahsettiğin amcamların explorer II 90 arıza tekrarlaması yüzünden satılmıştı. Ama şu da bir gerçek. Bu fiyata bu güçte bu model ve özelliklerde çok fazla seçenek yok.

Fotoğraflar uğraşmama rağmen bir türlü önizleme olarak çıkmadı, sanırım fotoğraf makinesi ile ilgili. Elimde biraz daha foto var bu konuda çok kısa süre sonra paylaşıcağım.


IMAG0702.JPG
IMAG0703.JPG
IMAG0711.JPG
IMAG0708.JPG
IMAG0712.JPG
IMAG0720.JPG
IMAG0735.JPG
IMAG0729.JPG
IMAG0721.JPG
IMAG0701.JPG
 
Paylaşımın 2. bölümü huzurlarınızda. Birazcık orman traktörünün hallerini içerir..

Lastik ile jant arasına hatrı sayılır bir odun parçası sıkışmış, orman traktörü için sıradan bir an..
IMAG0738.JPG

Sıfır ya da 2. el farketmeksizin traktörlerin ön teker çamurlukları ormana giderse geri gelmeyeceğini biliriz..
IMAG0724.JPG


Hidrolik orta kol ve özel yapım arka sepet ormancının en büyük yardımcısıdır. Hidrolik orta kolu sepeti damper yapmak için kullanıyoruz. Odunları yamaçlardan sepette taşıyarak indiriyoruz.
IMAG0707.JPG
IMAG0706.JPG

Arka sepetin diğer bir görevide gerektiğinde yol yamaç vb. engelleri tesviye edip düzetmektir. Kısacası traktöre yol hazırlar. Sepetin arkasındaki tesviye bıçağını farketmişinizdir.
IMAG0741.JPG
IMAG0742.JPG

Ormancı traktörünün şamar oğlanı genelde ayna ve lambalardır. Ayna başta olmak üzere Arka stop, tepe lambası tarzı ışıklandırma sistemlerini ağaçlar sevmez genelde.
IMAG0719.JPG
IMAG0739.JPG

Kabin kapıları ve camları ile de ağaçların yıldızının barıştığı pek söylenemez..
IMAG0736.JPG
 
Yorumlar için Teşekkür ederim abiler, arkadaşalar..


Sağol Umut abim, 2016 Ocak'ta Fiat 70-56s DT takasıyla almıştık bizde bunlarla takılıyoruz işte..


Sağol abi..

Kolay gelsin hocam . Alet nasıl kısaca anlatmak gerekirse yakıt çekiş konfor vs olarak

Sağolun.. yukarıda biraz daha ayrıntılı yazdım ama özetlersek:
Yakıt ve fren olarak çok iyi. Vites ve senkromeç gayet iyi. Konfor olarak eski traktörler standartında, yani fazla beklentide bulunmayın. Sesi rahatsız edici. Tur olarak yine standart çiftçekerlerle aynı ama alışamadığımdan zayıf geliyor. Hidroliklerin kaldırma kapasitesi 3500 kg, gayet iyi. Ağır bir traktör olduğunu hissettiriyor. Serilik olarak yeni traktörlerden biraz zayıf ama hız olarak aradaki farkı kapatıyor. Çekiş olarak muadillerinden geri kalmaz, hatta yakıta göre iyi de çekiyor diyebilirim..

Hayırlı olsun kolay gelsin işmail abi, konuyu görmemişim:)
yakıtı çekişine göre iyidir umarım:)


ismail abi motorun etiketini atabilirmisin?
bu explorer lerde 1000 serisi deutz motor var diye biliyorum

Sağol Görkem.. Biraz eski bir konuyu foto yüklemek için uyandırdım :)

Yakıtını hesaplayacak kadar sık kullanmıyorum ama babamlar memnun hatta uçuk muhabbetler bile yapıyorlar.. Traktörü genelde babam ve amcam kullanıyor. Dediklerine göre bizim şimdiki 640 ve eski 70-56'dan bile az yakıyormuş. Öyleyse biz boşuna kullanıyoruz yakalım bu traktörleri dedim ben de :D

Traktörün motor bloğundaki perçinli plakada Same yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam ama direksiyon tarafı sağ alttaki plakada Deutz da yazıyor. O plakanın fotosunu çekmiştim ama bulanık diye atmamıştım. Traktör ormanda çalışıyor, eve gelmesi Ramazan bayramını bulur. Fotoyu yüklüyorum, en kısa sürede unutmazsam diğer etiketlerinde fotosun çekip konuda paylaşırım.
Zaten Same Deutz-Fahr, Lamborghini aynı menşei ürünler.

IMAG0716.JPG
 
  • Beğen
Tepkiler: GörkemÇetin

Hayırlı olsun kolay gelsin işmail abi, konuyu görmemişim:)
yakıtı çekişine göre iyidir umarım:)

ismail abi motorun etiketini atabilirmisin?
bu explorer lerde 1000 serisi deutz motor var diye biliyorum
Görkem merhaba..
Traktörün üzerindeki bahsi geçen etiketlerin fotoğrafını çektim..

Motor bloğu tarafındaki perçinli etikette 'tipo' yazan yerde 1000 yazıyor. Düşündüğüm gibi 1000 serisi Deutz motor var.

.
52e3bed7e306d6401fd7555dabce1053.jpg


Bu da direksiyonun sağ alt tarafındaki etiket

d0495cf1767554bc5cf4dc298a129101.jpg


Not: (site sakinlerine)
Konu uyansın diye değil, konuda bahsi geçen mevzu doğru şekilde neticelensin, sonra okuyan kişi merak etmesin diye özelden değil konuda paylaştım.
 
  • Beğen
Tepkiler: GörkemÇetin

Benzer Konular