Organik tarımda üretim 1 milyon tonu aştı
Talebin giderek arttığı organik ürünlerin üretimi 2014 yılında ilk kez 1 milyon tonu aşarak ölçümün yapıldığı dönemde en yüksek seviyesine ulaştı
Ana Sayfa» Güncel
04.06.2015 03:27
HÜSEYİN GÖKÇE - ANKARA
Kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime her aşaması kontrol edilen tarımsal üretim biçimi olan organik tarıma yönelik talep artışına bağlı olarak üretim de katlanarak artış gösteriyor. 2014 yılında ilk kez 1 milyon tonu aşan organik tarım üretim miktarı, 2010 yılındaki 331 bin tonluk üretimin üç katına ulaşmış oldu. Üretim sürecinde yaşanan sıkıntılar yanı sıra belirli kesimlerde beslenme alışkanlıklarındaki değişimle birlikte talebin giderek arttığı organik ürünlerin üretimi 2014 yılında ilk kez 1 milyon tonu aşarak ölçümün yapıldığı dönemde en yüksek seviyesine ulaştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2014 yılı Organik Tarım İstatistiklerini açıkladı. Organik tarımla ilgili istatistiklerin tutulduğu ilk yıl olan 2002de 310 bin 124 tonluk üretim yapılı. 2003te 291 bin 875 tona, 2004te 278 bin 725 tona gerileyen organik tarım üretimi 289 bin 82 ton oldu.
2006 yılında 309 bin 521 tona yükselen organik tarım üretimi, 2007de 431 bin 202 tona, 2008de 415 bin 380 tona yükseldi. Takip eden iki yılda gerileyen organik tarım üretimi, 2009da 318 bin 164 ton, 2010da 331 bin 361 ton seviyesinde gerçekleşti.
En çok üretim hayvan yeminde
Bu tarihten itibaren keskin bir yükseliş eğilimine giren organik tarımda, 2011 yılında 639 bin 810 ton , 2012de 876 bin 371 ton üretim yapıldı. 2013 yılında 922 bin tona yükselen organik tarım üretimi 2014 yılında ise yüzde 15.5 daha artarak 1 milyon 65 bin tona çıktı.
Türkiyede organik tarım ürünlerine yönelik talep artışı olmakla birlikte, en fazla üretim kaleminin hayvan yemi olarak kullanılan ürünlerde olması dikkat çekti. Vanda 195 bin 396 ton organik üretim yapılırken, bunun 104 bin 17 tonunu yonca, 25 bin tonunu korunga oluşturdu.
Vanda 55 bin 667 ton ise organik buğday üretimi gerçekleştirildi. Vanın dışında organik tarımda öne çıkan iller Ege Bölgesinde yer aldı. Aydında 80 bin 300 ton, İzmirde 50 bin 282 ton organik üretim yapılırken, bunların önemli kısmını incir oluşturdu. Manisa ise 45 bin ton organik ürünle öne çıkarken, en çok yetiştirilen ürün üzüm olarak kayıtlara geçti.
Organik tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi olarak tanımlanıyor.
Talebin giderek arttığı organik ürünlerin üretimi 2014 yılında ilk kez 1 milyon tonu aşarak ölçümün yapıldığı dönemde en yüksek seviyesine ulaştı
Ana Sayfa» Güncel
04.06.2015 03:27
HÜSEYİN GÖKÇE - ANKARA
Kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime her aşaması kontrol edilen tarımsal üretim biçimi olan organik tarıma yönelik talep artışına bağlı olarak üretim de katlanarak artış gösteriyor. 2014 yılında ilk kez 1 milyon tonu aşan organik tarım üretim miktarı, 2010 yılındaki 331 bin tonluk üretimin üç katına ulaşmış oldu. Üretim sürecinde yaşanan sıkıntılar yanı sıra belirli kesimlerde beslenme alışkanlıklarındaki değişimle birlikte talebin giderek arttığı organik ürünlerin üretimi 2014 yılında ilk kez 1 milyon tonu aşarak ölçümün yapıldığı dönemde en yüksek seviyesine ulaştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2014 yılı Organik Tarım İstatistiklerini açıkladı. Organik tarımla ilgili istatistiklerin tutulduğu ilk yıl olan 2002de 310 bin 124 tonluk üretim yapılı. 2003te 291 bin 875 tona, 2004te 278 bin 725 tona gerileyen organik tarım üretimi 289 bin 82 ton oldu.
2006 yılında 309 bin 521 tona yükselen organik tarım üretimi, 2007de 431 bin 202 tona, 2008de 415 bin 380 tona yükseldi. Takip eden iki yılda gerileyen organik tarım üretimi, 2009da 318 bin 164 ton, 2010da 331 bin 361 ton seviyesinde gerçekleşti.
En çok üretim hayvan yeminde
Bu tarihten itibaren keskin bir yükseliş eğilimine giren organik tarımda, 2011 yılında 639 bin 810 ton , 2012de 876 bin 371 ton üretim yapıldı. 2013 yılında 922 bin tona yükselen organik tarım üretimi 2014 yılında ise yüzde 15.5 daha artarak 1 milyon 65 bin tona çıktı.
Türkiyede organik tarım ürünlerine yönelik talep artışı olmakla birlikte, en fazla üretim kaleminin hayvan yemi olarak kullanılan ürünlerde olması dikkat çekti. Vanda 195 bin 396 ton organik üretim yapılırken, bunun 104 bin 17 tonunu yonca, 25 bin tonunu korunga oluşturdu.
Vanda 55 bin 667 ton ise organik buğday üretimi gerçekleştirildi. Vanın dışında organik tarımda öne çıkan iller Ege Bölgesinde yer aldı. Aydında 80 bin 300 ton, İzmirde 50 bin 282 ton organik üretim yapılırken, bunların önemli kısmını incir oluşturdu. Manisa ise 45 bin ton organik ürünle öne çıkarken, en çok yetiştirilen ürün üzüm olarak kayıtlara geçti.
Organik tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi olarak tanımlanıyor.
