Otlak ayrığı (agropyron cristatum)

Yazılan cevaplara teşekkür ederim. Anladım ki kargadan başka kuş bilmiyoruz, uçana kuş, açana çiçek, açmayana ot diyoruz...

Aradığım tohumları nihayetinde Ankara TARM`da (Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü) buldum. 2026 ilkbaharında yapay mera tesisi (küçükbaş) için kılçıksız brom ve korunga ile karışık ekeceğim.

Sonuçları paylaşmaya gayret ederim...

Yazılan cevaplara teşekkür ederim. Anladım ki kargadan başka kuş bilmiyoruz, uçana kuş, açana çiçek, açmayana ot diyoruz...

Aradığım tohumları nihayetinde Ankara TARM`da (Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü) buldum. 2026 ilkbaharında yapay mera tesisi (küçükbaş) için kılçıksız brom ve korunga ile karışık ekeceğim.

Sonuçları paylaşmaya gayret ederim...
9 lu karışımlar var neden değerlendirmeye almadınız ? Suni mera için 5-7 yıl ömrü olduğu söylenir sitede yazanlar o şekilde en azından.

Bir tohum şirketine yaptırdığım karışım (domuz ayrığı + ingiliz çimi + çayır üçgülü) ile yapay merayı koyunlarım için 4 sene kullandım . Bölgemizde su gittikçe azaldığı ve bu karışıma yetmediği (ekonomik olmamaya başladığı) için bu sene bozmaya karar verdim.

Şirketlerin karışımları bana pek mantıklı gelmiyor. Örneğin korunga ile çayır otu tohumlarının karışımını satıyorlar. Korunga 3-4 cm derinliğe ekilmesi gereken bir bitki. Çayır otları ise çok yüzeysel ekilmeli. Yani baştan olmayacak bir karışım.

Son düzenleme:
Bir tohum şirketine yaptırdığım karışım (domuz ayrığı + ingiliz çimi + çayır üçgülü) ile yapay merayı koyunlarım için 4 sene kullandım . Bölgemizde su gittikçe azaldığı ve bu karışıma yetmediği (ekonomik olmamaya başladığı) için bu sene bozmaya karar verdim.

Şirketlerin karışımları bana pek mantıklı gelmiyor. Örneğin korunga ile çayır otu tohumlarının karışımını satıyorlar. Korunga 3-4 cm derinliğe ekilmesi gereken bir bitki. Çayır otları ise çok yüzeysel ekilmeli. Yani baştan olmayacak bir karışım.
Benimde o şekilde bir projem var 30 dönüm alan sondaj vurup yapay mera yapmak 3 parça halinde yayılım yapmak. Ama yapay mera konusunda şüpheliyim ne kadar başarılı olur acaba ?

1 büyükbaş için 4-5 dekar mera gereklidir (kitabi bilgi). Yani sizin 3`e bölüp nöbetleşe yaymayı düşündüğünüz alan (10 dekar) sadece 2-3 hayvana yetecektir.

Küçükbaşlarda 1 dekar = 1 koyun` dan yola çıkıyoruz, o da otların az büyüme döneminde (yaz ayları) yeterli gelmeyebiliyor.

1 büyükbaş için 4-5 dekar mera gereklidir (kitabi bilgi). Yani sizin 3`e bölüp nöbetleşe yaymayı düşündüğünüz alan (10 dekar) sadece 2-3 hayvana yetecektir.

Küçükbaşlarda 1 dekar = 1 koyun` dan yola çıkıyoruz, o da otların az büyüme döneminde (yaz ayları) yeterli gelmeyebiliyor.
Kitabi bilgi olarak evet haklısınız ama youtube de osman Tanju günerinin bir videosu var denemesini bizzat yaptığı suni merada 1 dönemün 5 veya 6 koyuna çok rahat yetebildiğinden bahsediyordu. Bu hesap her zaman doğru değil meranın gücü toprağın organik madde durumu hep etkileyen faktörler hatta tarlanın taş oranı bile bunu etkiliyor. Denemeden bu durumu netleştiremeyiz diye düşünüyorum en kötü ihtimalle 30 dönüm sulak arazide kaba yemi üretiriz.

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt