Özbekistan'da Üre 381 Dolar, bizde neden 1000 dolar?.

Tarım yazarı, Çiftçi ve Ziraat Mühendisi Faik Toy'un paylaştığı bilgiye göre Özbekistan'da %46 azotlu Ürenin tonu piyasa giriş fiyatı 381 dolarken halk pazarında satış fiyatı 444 dolara karşılık geliyormuş. Bizde neden 1000 dolar üstü satış fiyatı var? Bilen var mı?

Özbek üre.png

Resimler ve ekler

• Özbek üre.png
    Özbek üre.png
    325 KB · Görüntüleme: 298
Dünyada tüm ülkeler çiftçisini destekler 0 vergi alır ucuza mal satar uygun fiyata malını alır bizde çiftçiyi ezen ezene devlet eliyle yazdan 2250 al kışa 7 veye 8 e buğdayı satarsın gübredede durum aynı devlet vergiyi sıfırlamalı gerekirsen ithal etmeli

Faik toy yazdı ama bence bir yanlışlık var gıbı veya da vergi yada devletle alakalı bir durum var

Abi bildiğim kadarıyla Devlet gübrelerden vergi almıyor. Devleti suçlayacak bir durum yok.

Bayiler de yüksek fiyattan alıyor mecbur %5-10 koyup satacak onlara da mana bulmuyorum.

Hadi diyelim Özbekistan çok ucuza ithal ediyor biz 30-40 dolar üste ithal etsekte yine bu fiyat 500-600 dolar olmalı piyasada. Neden 1000 dolara çıkıyor 400 dolar yani 5000 lira niye fazladan veriyoruz, kim kazanıyor bu parayı?
Devlet alsa içim yanmazda kime gidiyor o bile belli değil?

Abi bildiğim kadarıyla Devlet gübrelerden vergi almıyor. Devleti suçlayacak bir durum yok.

Bayiler de yüksek fiyattan alıyor mecbur %5-10 koyup satacak onlara da mana bulmuyorum.

Hadi diyelim Özbekistan çok ucuza ithal ediyor biz 30-40 dolar üste ithal etsekte yine bu fiyat 500-600 dolar olmalı piyasada. Neden 1000 dolara çıkıyor 400 dolar yani 5000 lira niye fazladan veriyoruz, kim kazanıyor bu parayı?
Devlet alsa içim yanmazda kime gidiyor o bile belli değil?
Ne desem boş bilmiyorum

Özbekistan tahminimce İran'dan çok çok ucuza(300$) Üre gübresini alıp kullanıyor.

Biz ise ambargoya uyduğumuz için 1000 dolardan fazla para vermek zorunda kalıyoruz. Aslında bu aradaki 600-700 dolar farkı Amerika'dan tahsil etmek gerekir. Yok öyle yağma. Senin keyfin istiyor diye bizim çiftçimiz neden pahalı gübre kullansın ey ABD?

Özbekistan büyük bi pamuk üreticisi , alıcı sadece devlet .. kişisel arazi yok tüm tarım arazileri devlete ait .. halk ortakçı olarak çalışıyor .. onu yazmayı unutmuş faik toy .. bizde pamuk 12 tl iken özbekistanda 3 tl onuda söylese ya ..

Ozbekistan da uretimi var mi ?
Bilmiyordum. Biraz araştırınca Gübreyi Özbekistan kendisi üretiyormuş öğrendim.

Hatta Türkiye'ye satış yapma girişimleri de var anlaşılan.

Peki 300-400 dolara Üre gübresini alıp 1000 dolara satan ton başı 600 dolar kâr eden Firmalar var mı? Neden devlet eliyle bu fahiş kârın önüne geçilmez? Neden çiftçi bu fiyatlara maruz bırakılıyor?

Ozbekistan buyukburetici. Ithalatcilarin 300 dolara aldigini sanmiyorum, o fiyat kendi ciftcileri icin, kendi halkibicin subvansyonla fiyat. Ihracata pahali vetiyordur. Rusya bugdayi ve ham yagi iceride ucuz veriyor ama ihracat olacaksa uzerine vergi koyuyor, bunun gibi bir uygulama galiba.

Ozbekistan buyukburetici. Ithalatcilarin 300 dolara aldigini sanmiyorum, o fiyat kendi ciftcileri icin, kendi halkibicin subvansyonla fiyat. Ihracata pahali vetiyordur. Rusya bugdayi ve ham yagi iceride ucuz veriyor ama ihracat olacaksa uzerine vergi koyuyor, bunun gibi bir uygulama galiba.
En sonunda Gübre İthalatı işine gireceğim galiba. 400 alsam 500'e satsam bile müthiş karlı iş abi. Kapış kapış gider 😎

Ortada yanlış olan bı haber bence dünya piyasasında ürenin 800 doları geçtiği aşikar gidipte 400 dolar konuşmak problem ki üre 1000 dolar zorlarken 400 dolar üre bulmak imkansız zaten bulunsa çin bu malı çeker

Sorun amonyak fiyati.
Hem amonyak pahalandi hem nakliyesi. Buradan amonyak alip Turkiye'ye goturen arkadasim var, para var, musteri var nakliye sorun. Tehlikeli mal, her tanker tasiyamiyor, bes tir tanker aldi bu is icin. Musteri var siparis var tasiyamadigindan veremiyor, elli tir daha alsa yeri var. Ozel gemi ,tankerler tasiyor onlar da cok zam yapti. Yani kolay cozulecek is degil.

Ciddiysen buradan ure ve amonyak bakayim sana.

Sorun amonyak fiyati.
Hem amonyak pahalandi hem nakliyesi. Buradan amonyak alip Turkiye'ye goturen arkadasim var, para var, musteri var nakliye sorun. Tehlikeli mal, her tanker tasiyamiyor, bes tir tanker aldi bu is icin. Musteri var siparis var tasiyamadigindan veremiyor, elli tir daha alsa yeri var. Ozel gemi ,tankerler tasiyor onlar da cok zam yapti. Yani kolay cozulecek is degil.

Ozbekistan aptal degil, 1000 dolarlik mali dortyuze vermez.

Abi her sorunun bir çözüm yolu vardır. Yük treniyle getirilir istedikten sonra.

Özbekistan'dan Kazakistan'a ürünü geçirdikten sonra trenle Türkiye'nin Edirne şehrine bile taşıma yapılabilir.

Yeterli sermaye olsa girişilecek bir iş abi.

Abi her sorunun bir çözüm yolu vardır. Yük treniyle getirilir istedikten sonra.

Özbekistan'dan Kazakistan'a ürünü geçirdikten sonra trenle Türkiye'nin Edirne şehrine bile taşıma yapılabilir.

Yeterli sermaye olsa girişilecek bir iş abi.
Bahsettigin gubrenin ozelliklerini, analizini, ambalajdan fotograf cekip gonder bir bakalim. Burada kaca, nakliye nekadar. Illede almak sart degil belki ileride ise yarar.

Yakınım İzmit igsas üre fabrikasından emekli oldu onunla anlattik az önce
Yorumumu değiştirdim
Türkmenistan a gitti sonra orada ure fabrikası kurdular
Fabrikayı kurarken su için vurulan kuyudan doğal gaz çıktı diyor
Cikan gaz fabrikaya yetti diyor
Orada evlere gaz elektrik bedava diyor
Bizimde umudumuz acilan kuyulardan bir an evvel bağlanması
Doğal zenginlik gibisi yok

Son düzenleme: