PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Özbekistan'da Üre 381 Dolar, bizde neden 1000 dolar?.
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="toztoprak" data-source="post: 1416554" data-attributes="member: 59451"><p>[URL unfurl="true"]https://www.tarimorman.gov.tr/TAGEM/Belgeler/yayin/G%C3%BCbre%20Sekt%C3%B6r%20Politika%20Belgesi%202018-2022.pdf[/URL]</p><p></p><p>Şu linkte 2018 gübre sektör politika belgesine baktım biraz, dünyada ve Türkiyede epey rakamlar var, bu çalışma okunmaya değer.</p><p></p><p> Bir paragraf alıntı yapayım aşağıya.</p><p></p><p><strong> ''Dünya gübre satış rakamları ve piyasa durumu konusunda yapılan çalışmaya göre, 2013 yılında toplam 192 milyar dolarlık gübre satılmış ve bu satışın %35’inden fazlası dünyanın en büyük 10 şirketi tarafından yapılmıştır. Çin dışında bütün gübre üreticisi ülkelerde, ilk dört şirketin pazarın yarısından fazlasını kontrol altında tuttuğu, bazı ülkelerde ise üretici şirketlerin tekel durumunda olduğu belirtilmektedir (Wetter, 2015).''</strong></p><p></p><p> Bizim ülkede üretici tekel şirket olması ihtimali az, ama dünyada Azot ihracatında 2 ülke Rusya ve Çin büyük paya sahip, Azot üretiminde Çin ABD ve Hindistan bu 3 ülke toplam üretimin yarısını yapıyormuş, 2015 rakamlarıyla.</p><p></p><p> Fakat bahsedilen dört şirket üzerinden fiyatlar genel olarak artırılıyorsa pek çok ülkede gübre fiyatı artar gider mantıklı düşünürsek, yalnız Çin fiyatlarına etki yapamazlar herhalde, bugünlerde olanda bu galiba.</p><p></p><p>birkaçda ülkemizden geçmiş yıllara ait tablolar alıntıladım aşağıya.</p><p></p><p>gübre fiyatlarındaki artışlara bakılırsa üre gübresi geçmişte en pahalı gübre değil. Ülkede üretim ise tüketimi karşılama oranı hemen hep aynı kalmış, Gübre tüketimide öyle aman aman artmıyor, azot ithalatıda artmıyor, Dünyada toplam gübre üretiminin yüzde1 ini tüketiyoruz, tablolar aslında tarımda yıllardır bişey yapmadığımızı gösteriyor bir nevi, olan gübre sanayiside yerinde saymış yıllardır.Ben sadece bikaç tablo alıntılıyorum aşağıya diğerleri hepsi araştırma yazılarıyla yukarıda verdiğim linkte..</p><p></p><p>[ATTACH=full]66356[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="toztoprak, post: 1416554, member: 59451"] [URL unfurl="true"]https://www.tarimorman.gov.tr/TAGEM/Belgeler/yayin/G%C3%BCbre%20Sekt%C3%B6r%20Politika%20Belgesi%202018-2022.pdf[/URL] Şu linkte 2018 gübre sektör politika belgesine baktım biraz, dünyada ve Türkiyede epey rakamlar var, bu çalışma okunmaya değer. Bir paragraf alıntı yapayım aşağıya. [B] ''Dünya gübre satış rakamları ve piyasa durumu konusunda yapılan çalışmaya göre, 2013 yılında toplam 192 milyar dolarlık gübre satılmış ve bu satışın %35’inden fazlası dünyanın en büyük 10 şirketi tarafından yapılmıştır. Çin dışında bütün gübre üreticisi ülkelerde, ilk dört şirketin pazarın yarısından fazlasını kontrol altında tuttuğu, bazı ülkelerde ise üretici şirketlerin tekel durumunda olduğu belirtilmektedir (Wetter, 2015).''[/B] Bizim ülkede üretici tekel şirket olması ihtimali az, ama dünyada Azot ihracatında 2 ülke Rusya ve Çin büyük paya sahip, Azot üretiminde Çin ABD ve Hindistan bu 3 ülke toplam üretimin yarısını yapıyormuş, 2015 rakamlarıyla. Fakat bahsedilen dört şirket üzerinden fiyatlar genel olarak artırılıyorsa pek çok ülkede gübre fiyatı artar gider mantıklı düşünürsek, yalnız Çin fiyatlarına etki yapamazlar herhalde, bugünlerde olanda bu galiba. birkaçda ülkemizden geçmiş yıllara ait tablolar alıntıladım aşağıya. gübre fiyatlarındaki artışlara bakılırsa üre gübresi geçmişte en pahalı gübre değil. Ülkede üretim ise tüketimi karşılama oranı hemen hep aynı kalmış, Gübre tüketimide öyle aman aman artmıyor, azot ithalatıda artmıyor, Dünyada toplam gübre üretiminin yüzde1 ini tüketiyoruz, tablolar aslında tarımda yıllardır bişey yapmadığımızı gösteriyor bir nevi, olan gübre sanayiside yerinde saymış yıllardır.Ben sadece bikaç tablo alıntılıyorum aşağıya diğerleri hepsi araştırma yazılarıyla yukarıda verdiğim linkte.. [ATTACH type="full" alt="1638658721638.png"]66356[/ATTACH] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Özbekistan'da Üre 381 Dolar, bizde neden 1000 dolar?.
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt