Pulluğun yerine olur mu


Resimdeki tip ayak yapısına sahip cizeller ile pulluksuz , sulu ve kuru ürün ekebilen var mı. Tecrübeli arkadaşlar bilgilendirebilir mı.
Örneğin. kıştan cizel çekip baharda yüzeysel işleme ile kimyon anason nohut gibi yazlık ürünler ekildiginde ot problemi olur mu .

Screenshot_20190302-194154_Google.jpg
 
Ben 4-5 senedir son baharda buğday yerlerini bunun gibi cizel pulluk la sürüyorum ve ilkbaharda arpa ekiyorum çok da güzel oluyor. Ekim öncesi diskaro cekiyorum sadece.
Ama ilk sene baharda pulluk yerine kullandım tarla çok fena otlandı.
 
  • Beğen
Tepkiler: ertac sahın
Çizel, pulluk + kazayağı arası ekipman ben bunu sadece ikileme yaparken kullanıyorum taban oluşmaması için.

İlk işlem olarak çizel bana göre baştan savma işlem pulluğun yerini tutmaz. Toprağın devrilmesi havalanması şart.

Bunlar zaten bıçak yapısı ve kanatları sayesinde toprağı neredeyse pulluk kadar çeviriyor. Arkasında merdane olmazsa kanallı bir sürüm çıkarıyor ve ordada güzel havalanma oluyor.
 
Ertaç bilader ben 2010 yılından bu yana pulluk kullanmıyorum. 3 sıra özdöken çizelle işlem yapıyorum.
Son güzde nadas olan yerlere çekip bırakıyorum ,baharında biraz şaşırtmalı ikileme yapıyorum ekim zamanına kadarda gerek olursa kazayağı cekiyorum.
Bu işlemi 2 sene yapıp (yani buğday ,nadas,buğday nadas) sonrasındada ilk sürümü pullukla yapıp diğer sene yine çizelle yapıyorum .
Yukardaki aletle son güzde sürüp baharda ikileme yaparan güzel olur,ama baharın tek sürümde illaki ot vs riski olabilir.
 
Mısır yerleri için kaz ayağını Kasım da veya Şubat ta yeri havalandırmak için kullanıyoruz, ikinci ürün ekimlerde fiğ ve arpa,buğday yerinde ise tarlayı fazla havalanmadan yüzeysel tohum yatağı hazırlamada kullanıyoruz, üçgen ağız değil lama şeklinde dik ağızlı uç tercih ederiz, sabit ayaklar daha derin işliyor, üçgen ağızların kenar demirleri yamuluyor.Bağlantıların kurt ağzı ve kalın pime uygun yapılması iyi olur.Çizel ayakları kalın olursa kara toprakta fazla kesek çıkarır, yerine göre tiller daha kullanışlı oluyor.
Büyük pulluklarda büyük kesek çıktığı için genelde 10-12-14 inch pulluk tercih ederiz, toprağı ufaltmak için tırmıkla fazla dönmek ister, dik rotovatör daha alamadık.
 
  • Beğen
Tepkiler: ertac sahın
Valla Ertaç abi ankara gölbaşındayım ben biraz para geçse bi çizel bide dip kazan alırdım pulluk var ama pullukda senin bileceğin gibi taban oluşturuyor pulluk yerine 2 sene çizel kullanıp ekerim 3. sene sonbahar da 1 kez çeviririm toprağı 2 sene de üzerine öyle çizel ile devam edip 6. sene bi dip patlatan pulluk bu düzen içinde giderim toıprağı her sene her sene çevirmek mantıklı gelmiyor bana pek yani taban gübresi kullanıyoruz zaten ee bide anız iken hayvan gübresi çekiyoruz birde bitki artıkları var her sene pullukla sürmede bu gübrenlerin çoğu toprağın dibine gidiyor direk toprak içerisinde bir miktar gübre kalabileceği düşüncesindeyim ben üzerine yeni gübreleme ile belki bir nebze tasarruf edilebilir diye düşünüyorum yorum ve fikirlere açığım bu arada yanlış kısımları düzeltebilirsiniz cahil kalmayayım bende :)
 
  • Beğen
Tepkiler: ertac sahın
Buğday arkası kanola ekiyorsundur . Bununla iki kere karıştırıp ektin mı. Verim ve ot durumu ne oldu

Erkenci bir bugdaydi yağışta duzgun olunca ikinci mahsul gecte olsa aycicek ektim
Aycicekte ot
İlaci kullandığımdan hicbir problem olmadi makinenin gectigimyerde kesinlikle
Ot kalmiyor yanlarda kelebek bicaklarda bulunuyor ustteki demirde egik oldugundan toprak devriliyor birde sürat eklenince toprak yogruluyor merdanede tavi kaçırmıyor ama gel gelelim kislik bekletme yaparken pullugu birakip bununla sürmem. Bunun isi zaman kazanip kombin yapmak gibi birsey pulluk denemez
 

Benzer Konular