Sakarya sonunda Fidanlık Borsası’na kavuştu

HASAN COŞKUN / SAKARYA ' DAN
Sakarya sonunda Fidanlık Borsası’na kavuştu

26 Aralık 2013 Perşembe 01:00

Sakarya için önemli bir yatırım olan ‘Fidanlık Borsası’ Sapanca’da hizmet vermeye başladı. Sakarya, Kocaeli ve çevre illerde faaliyet gösteren süs bitkileri üreticilerinin yurtiçi ve yurtdışına ürün pazarlamasına katkı sağlaması amacıyla kurulan Fidanlık Borsası aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. 20 hektar arazi üzerinde kurulan Fidanlık Borsası’nda süs bitkilerinin pazara sunulmasına yönelik verilecek hizmetler ile üreticiler ürünlerini piyasa değerinde satışa sunabilecek ve yeni pazarlara daha kolay ulaşabilecek.

Sakarya’da yaklaşık 16 bin dekar alanda süs bitkileri üretimi yapılıyor ve bu alan Türkiye’deki süs bitkileri üretim alanının yüzde 25’ini teşkil ediyor. Başka bir ifade ile Türkiye’nin süs bitkileri ihtiyacının yüzde 40’ını Sakarya karşılıyor.

Ağırlıklı olarak Arifiye, Sapanca, Adapazarı, Serdivan ve Pamukova olmak üzere Sakarya’nın bütün ilçelerinde dış mekan süs bitkileri üretimi yapılıyor ve ihraç ediliyor. Uygun iklim koşulları ve verimli toprakları ile güçlü bir tarım altyapısına sahip olan Sakarya süs bitkileri üretimi için önemli bir havza.

Süs bitkileri üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Sakarya’da sektör her geçen gün artan bir hızla gelişiyor. 200’den fazla ruhsatlı işletme, bine yakın üretici ve her geçen gün artan üretim ve ihracat söz konusu.Yakın gelecekte üretim ve ihracat daha da artacak, sektör çok daha önemli bir noktaya gelecek.

İşte bu süreçte Fidanlık Borsası’nın hizmet vermeye başlaması süs bitkileri üreticilerinin başta pazar ve fiyat olmak üzere birçok sorununun çözümüne önemli katkılar sağlayacak.

Sektörün sorunları sadece fiyat ve pazarla sınırlı değil. Sakarya’da 2000’li yıllara kadar evlerde ikinci bir iş veya hobi olarak yapılan süs bitkileri üretimi bugün çok daha büyük alanlarda ve büyük ölçekte gerçekleştiriliyor. Ancak, hızla büyüyen sektörün acil çözülmesi gereken önemli sorunları var. Üretim planlaması yok.

Bu sektörde üretimin planlı ve rekabet edebilecek güçlü bir yapıya sahip olabilmesi için üreticilerin eğitim ve yeni üretim yöntemleri konusunda desteklenmesi gerekiyor. Henüz yeni gelişmeye başlayan sektörde kalifiye eleman sıkıntısı da var.

Tarım müdürlüklerinin, ziraat odaları ve üniversitelerin süs bitkileri üretimi ve pazarlamasına kadar olan her aşamada bir paydaş olarak yer alması ve üreticilere daha fazla destek vermesi gerekiyor.

Sakarya’nın çevreci sanayi ve katma değerli tarımsal üretim gibi avantajlarıyla geleceğini inşa edeceğine inanıyorum. Kentin gelecek hedeflerinde süs bitkileri üretimi de çok önemli bir rol üstlenecek.
 

Benzer Konular