Şarbon, birçok üreticiyi korkutur ki, bunda haklıdırlar. Bildirilmesi, mecburi, bir hastalıktır.
Sığır, insan dahil, bir çok tür, bu hastalığa, duyarlıdır, hastalığa yakalanır.
Bu hastalığa,spor-yapan, bir bakteri sebep olur.
Bu sporlar, toprakta 50 yıldan daha uzun bir zamanda, hastalık yapma güçlerini koruyarak, kalırlar.
Salgınlar, sıcak yaz aylarında, görülür.
1966-2001 yılları arasında, kanada da, 20 salgın görüldü.
bu sebeple, sık görülen bir hastalık olmadığı, kabul edilir.
kan zehirlenmesi (toksemi) ile, ani ölüm görülmesi, şarbonun ilk belirtisidir.
karkasta katılaşma, (rigor mortis) azdır, kan pıhtılaşmaz.
hayvanlarda ani ölme, görülürse, veteriner tarafından, otopsi yapılmalıdır.
şarbon dan şüphelenilirse, gerekli laboratuvar testleri yapılmalıdır.
eğer, şarbon teşhisi, yapılmışsa, karantina işlemleri uygulanır ve ölen hayvanların karkasları, uygun şekilde gömülür.
ayrıca,ölen hayvanlar için, devlet tarafından, belli bir ödeme yapılır
sürüler, salgını takip eden, iki yılda, aşılanır. iki yıldan sonra, üretici ile veteriner aşılamanın devamına karar verir.
önleme/koruma aşısı, kapsülsüz spor aşısıdır.
aşı yapıldıktan, iki hafta sonra, %100 koruma sağlar.
fiyat bakımından öteki, aşılar gibidir.
aşı, lisanslı bir veteriner tarafından, deri altına verilir.
şarbon, nadir görülen bir hastalık olduğundan,veteriner aşının düzenli olarak, aşı planında olmasını önermez.
komşu çiftliklerde, şarbon görüldüğünde, aşı veteriner tarafından önerilir.
Bilgi: 'The BEEF, Cow-Calf Manual, Alberta' dan alındı.
trakkulup.net
Sığır, insan dahil, bir çok tür, bu hastalığa, duyarlıdır, hastalığa yakalanır.
Bu hastalığa,spor-yapan, bir bakteri sebep olur.
Bu sporlar, toprakta 50 yıldan daha uzun bir zamanda, hastalık yapma güçlerini koruyarak, kalırlar.
Salgınlar, sıcak yaz aylarında, görülür.
1966-2001 yılları arasında, kanada da, 20 salgın görüldü.
bu sebeple, sık görülen bir hastalık olmadığı, kabul edilir.
kan zehirlenmesi (toksemi) ile, ani ölüm görülmesi, şarbonun ilk belirtisidir.
karkasta katılaşma, (rigor mortis) azdır, kan pıhtılaşmaz.
hayvanlarda ani ölme, görülürse, veteriner tarafından, otopsi yapılmalıdır.
şarbon dan şüphelenilirse, gerekli laboratuvar testleri yapılmalıdır.
eğer, şarbon teşhisi, yapılmışsa, karantina işlemleri uygulanır ve ölen hayvanların karkasları, uygun şekilde gömülür.
ayrıca,ölen hayvanlar için, devlet tarafından, belli bir ödeme yapılır
sürüler, salgını takip eden, iki yılda, aşılanır. iki yıldan sonra, üretici ile veteriner aşılamanın devamına karar verir.
önleme/koruma aşısı, kapsülsüz spor aşısıdır.
aşı yapıldıktan, iki hafta sonra, %100 koruma sağlar.
fiyat bakımından öteki, aşılar gibidir.
aşı, lisanslı bir veteriner tarafından, deri altına verilir.
şarbon, nadir görülen bir hastalık olduğundan,veteriner aşının düzenli olarak, aşı planında olmasını önermez.
komşu çiftliklerde, şarbon görüldüğünde, aşı veteriner tarafından önerilir.
Bilgi: 'The BEEF, Cow-Calf Manual, Alberta' dan alındı.
trakkulup.net