Şemsi Bayraktar: "Ayçiçeğinde TMO vasıtasıyla müdahale alımı yapılmalıdır"

📌 Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği maliyetindeki artıştan dolayı üreticinin fiyat beklentisinin yüksek olduğunu ve birliklerin açıkladığı fiyatların yetersiz kaldığını belirtti.


✅ “Hasadın başlamasıyla birlikte Birlikler tarafından fiyatlar açıklanmaya başlandı. Ancak, Birlikler tarafından açıklanan fiyat, üreticilerimizin beklentilerini karşılamadı. Ayçiçeği üretiminde istikrarın sağlanması ve maliyetleri artan üreticilerimizin yeterli gelir elde edebilmesi için açıklanan fiyatların yeniden gözden geçirilerek artırılması gerekiyor. Ayrıca diğer alım yapan Birliklerin de bir an önce fiyat açıklaması bekleniyor."

✅ "Sezon boyunca 2 kattan daha fazla artan diğer girdilerin
yanında gübre fiyatları ortalama 4, mazot fiyatları ortalama 3 kat artış gösterdi. Yeni başladığımız hasatta, üreticimizin mağdur olmaması için ayçiçeğinde yıl sonuna kadar yüzde sıfır olarak uygulanan gümrük vergisinin hasat döneminde artırılması gerekiyor. Bugünlerde ithal ettiğimiz ayçiçeği tohumunun tonu yaklaşık 650 dolar (11,70 TL/kg)’dır. Bu fiyat yurt içindeki fiyatları düşürecek ve çiftçilerimiz mağdur olacaktır."

✅ "Bu yıl açıklanacak alım fiyatıyla ayçiçeği üreticisinin emeğinin karşılığını alması gerekiyor. İthalatçı ülkelerdeki kriz ve savaş nedeniyle ithalat tehlikeye girmiş, fiyatlar yükselmiş, bu gelişmeler üzerine üreticiler ayçiçeği ekimi için teşvik edilmiş ve üretilen ürünün tamamının üreticiyi mağdur etmeyecek bir şekilde değerlendirileceği yetkililer tarafından ifade edilmişti. Bu nedenle ayçiçeği üreticisi uygun bulduğu alanlara ayçiçeği ekti. Üretimini artıran üreticilerimiz alın terinin karşılığını alarak ödüllendirilmelidir. Ayçiçeğini ve ayçiçek yağını bulamadığımız ve fiyatını kontrol altına alamadığımız dönemleri unutmayalım.”

✅ "Ekiliş alanlarının artmasıyla birlikte, ayçiçeği üretiminin geçen yıla göre yükselmesi beklenirken, girdi fiyatlarının yüksekliği ile üreticilerimizin maliyeti de arttı. Ayçiçeği üretimimizin TÜİK 1. Tahminine göre ise geçen yıla oranla yüzde 5,6 artması bekleniyor. Öte yandan, 2004-2021 yılları arasında ayçiçeği ekim alanı 550 bin hektardan yüzde 63,8 artışla 901 bin hektara yükselirken, bu artış 2019-2021 döneminde yüzde 19,8 oranında oldu. Ayçiçeği Toprak Mahsulleri Ofisi vasıtasıyla devlet müdahale alımı kapsamına alınmalıdır."

1362753_620x410.jpg
 
Geçen sezon ki yağ/ayçiçek paritesinin yakalanması için ayçiçek alım fiyatı 13 TL/kg altında zaten olmaması gerekiyor.
Markette ayçiçek yağı fiyatı 36-39 TL/lt ,
3 kg ayçiçek 1 lt yağ alır, paritesinin korunması gerekir.
Çukurova'da ayçiçek 11000 TL/ton olarak alınıyor.
 
TMO buğday fiyatı 7,5 TL olduğuna göre, ayçiçeğinin fiyatı da en azından 15 TL olması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda da ayçiçeği fiyatları buğday fiyatlarının iki katı oluyordu hep.
 
Bu adamlar ne güzel uyuyordu,kim uyandırdı bunları.Ya Adana,osmaniye, tarsus 'ta ayçiçeği kalmadı bicilmedik adamlar bu fiyat az diyor...
10.75 e ayçiçeği verdik ,görüyoruz dostlar alış-veriş de ...
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt