Sendikaların Talepleri: Maaşlara Eşel Mobil' uygulayın, alım gücümüz düşmesin + 3600 çıksın

21.12.2020
1,458
2,218

Memur-Sen Başkanı Yalçın: 'Eşel mobil' uygulayın, alım gücümüz düşmesin​

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, "Eşel mobil sistemini uygulayın, aylık gelire enflasyonu aylık yansıtarak en azından alım gücümüzü koruyun" dedi.​

DÜNYA Haber Merkezi
Mayıs 2022 19:13

https://i.dunya.com/storage/files/images/2022/05/07/34535111-UsQy_cover.jpg
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Bizim alım gücümüz düşmesin. Eşel mobil sistemini uygulayın, aylık gelire enflasyonu aylık yansıtarak en azından alım gücümüzü koruyun. Bu son derece haklı, son derece insani ve insaflı bir talep." dedi.

Memur-Sen Bingöl Temsilciliğince düzenlenen İl Divan Toplantısı'nda konuşan Yalçın, "Ülkede bir gelir pastası varsa bunun adil paylaşılmasını istiyoruz. Kişi başına düşen milli gelir düşüyorsa, dolar oynuyorsa, enflasyonist bir ortama girilmişse burada diyoruz ki en azından eşel mobil sistemiyle kamu görevlisini stabil yerde tutun. Bizim alım gücümüz düşmesin. Eşel mobil sistemini uygulayın, aylık gelire enflasyonu aylık yansıtarak en azından alım gücümüzü koruyun. Bu son derece haklı, son derece insani ve insaflı bir talep. 6 ay sonra enflasyon farkını tahsil edecek olmak toplu sözleşmenin bir kazanımıdır ama enflasyonist ortamda aylık yansımalı en azından. En kötü ihtimalle 3 ayda bir yansımalı ki alım gücü çok fazla aşağıya düşmesin." ifadelerini kullandı.

Yalçın, herkesin 3600 ek göstergedeki talebinin temel nedeninin emekli maaşı ve ikramiyesinin yükselmesi olduğuna işaret ederek, "Bunun 2 tane yolu var; 3600'e çıkacakların 3600'e, 3600 skala boyutuyla çıkacakların da tazminat yansıtma oranlarını 20'şer, 20'şer puan yukarı artırarak onların daha iyi maaş ve ikramiyesini yükseltecek adım atılmalı ve genel memnuniyet, adalet üretilmeli." diye konuştu.

**************************​

Kamu-Sen Başkanı Kahveci: 3600 ek gösterge hayata geçirilmeli​

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Önder Kahveci, "Tüm çalışanlarımızı kapsayacak şekilde adaletli, hakkaniyetli bir 3600 ek gösterge düzenlemesi bir an önce hayata geçirilmeli." dedi.​

DÜNYA Haber Merkezi
07 Mayıs 2022 16:04

https://i.dunya.com/storage/files/images/2022/05/07/kamusen5-h0xE_cover.jpg
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Önder Kahveci, Türkiye Kamu-Sen 7. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, konfederasyonun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Konfederasyonun yetkili olduğu dönemlerde, kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltmek için önemli adımlar atılmasını sağladığını ifade eden Kahveci, bugün memur maaşlarının yaklaşık dörtte birini oluşturan ek ödeme, aylık 167 liraya denk gelen toplu sözleşme ikramiyesi, kamu çalışanlarına ilave bir derece verilmesi, vekil imamlar ve sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, sicil ve disiplin affı, zorunlu tasarruf gibi kazanımlarda Türkiye Kamu-Sen'in imzası bulunduğunu söyledi.
Ancak daha sonra yetkiyi alan konfederasyonun, bu emanete layıkıyla sahip çıkamadığını iddia eden Kahveci, toplu görüşmeden toplu sözleşme sistemine geçilmesine rağmen kamu çalışanlarının sorunlarına çözüm üretilemediğini öne sürdü.

Kahveci, enflasyon temelli maaş zammının "sıfır zam" anlamına geldiği için alım gücünü düşürdüğünü, bu nedenle hedeflenen enflasyona göre belirlenen maaş zammı uygulamasına son verilmesi gerektiğini kaydetti.

Esnek istihdama karşı olduklarını ifade eden Kahveci, "Sözleşmeli istihdamına son verilmeli, güvencesiz istihdam gündemden çıkarılmalıdır." dedi.

Kahveci, ekonomik gelişmeler karşısında maaş zamlarının yeterli olmadığını belirterek, "Mutlak suretle refah payı uygulamasına geçilmeli, enflasyon farkı aylık olarak maaşlara yansıtılmalıdır. Çalışanların alım gücünü ancak bu şekilde artırabiliriz. Ek ödeme, aile ve doğum yardımı ile nöbet ücreti gibi maaş dışı ödemelere ayrıca artış yapılmalıdır." diye konuştu.

"Pazarlık masasını yeniden şekillendirmemiz gerekiyor"
Türkiye Kamu-Sen'in, tecrübesi, yetkinliği, eylem ve etkinlikleriyle sendikacılığın parlayan yıldızı ve asıl adresi olduğunu dile getiren Kahveci, şöyle devam etti:
"Sonuç alıcı bir toplu sözleşme sistemi için mutlaka pazarlık masasını yeniden şekillendirmemiz gerekiyor. Memur ve emeklilerimizin geleceği adına, toplu sözleşmeleri katılımcı ve sonuç alıcı bir noktaya taşımak zorundayız. Masada memurların geniş bir şekilde temsil edilmesi ve heyetin çoğunluğuna bağlı bir imza sistemine geçilmesi lazım. Açık ve net söylüyorum, 4 milyon kamu görevlisi, 2 milyon emeklimizin 2 yıllık ücret artışı, toplu pazarlık masasında bir kişinin iradesine bırakılamaz. İtiraz mekanizmaları da yeniden düzenlenmelidir. Genel toplu sözleşme ile hizmet kolu toplu sözleşmeleri birbirinden ayrılmalı. 2023'te yapılacak toplu sözleşmelerde mutlaka genel toplu sözleşmeyi, hizmet toplu sözleşmelerini de ayrı yapmamız lazım. Bu çalışanların lehine olacak durumdur."

Kurum ve meslek sendikacılığının, aynı hizmet kolu içinde birbirine karşıt sendikal mücadeleyi körüklediğini belirten Kahveci, bu konuda acilen bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Kahveci, "Amacı sendikacılık, memurun meselesi olanlar sendikalarında var olsunlar. Bu konuda toplu sözleşmelerde koymuş olduğumuz baraj meselesi ciddi manada gündeme alınmalı. Daha katı bir baraj sistemi getirilmelidir. Baraj konusu doğrudur. Kamu-Sen sonuna kadar arkasında durmaya devam edecektir." dedi.
Sendikacılığın toplu sözleşmeden ibaret olmadığını vurgulayan Kahveci, şunları kaydetti:
"Gündemimizin ilk sırasında kırmızı çizgimiz olan memurluk güvencesinin korunması, geçici personel, vekil, sözleşmeli, idari hizmet sözleşmeli gibi istihdam biçimlerinin kaldırılması bulunuyor. Bu çerçevede toplu sözleşme hükmü de olan bütün güvencesiz sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusundaki düzenleme hızlı bir biçimde hayata geçirilmelidir. 4/C'den 4/B'ye geçen çalışanlarımızın sorunlarını çözmek için mücadelemiz sürecek.

3600 ek gösterge inşallah bu süreç içerisinde çözülecek. Bütün memurların uzun yıllardan gelen beklentisinin belli meslek gruplarından öteye toptan ele alınarak kapsamlı bir çalışma yapılması lazım. Dört meslek grubuyla sınırlı kalırsa çok ciddi sorunlar yaşarız, çalışma barışını zedeler. Tüm çalışanlarımızı kapsayacak şekilde adaletli, hakkaniyetli bir 3600 ek gösterge düzenlemesi bir an önce hayata geçirilmeli."
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
ücretlerde yapılan düzenleme/artış, yılık ya da 6 aylık resmi enfilasyon dikkate alınarak yapılıyor...
bu durum, enfilasyon hızlı arttığında, 2-3 ay sonunda yapılan düzenleme noktasındaki ücreti, daha geriye götürüyor...
satın alma gücü daha da azalıyor...
1 ocak 2022 tarihinde, emekli ve memur maaiları sırasıyla %25 ve %30 artırıldı...
2022 de ilk 4 ayda enfilasyon %30 olduğu açıklandı, muhtemelen maaşlar 2 ayekside olacak...enfilasyona yenilecek...
enfilasyon vatandaşı ezecek...

sendikalar, bilinen durumu sadece anlatacak, söyleyecek...
çare va mı?
kim bilir...

eskiden de yüksek enfilasyonlu yıllar yaşandı...,
%100, %50 maaş artışları yapıldı...

bu sefer, enfilasyon %200-%300 lerde
bakalım, vatandaş, sabit geliri olanlar, enfilasyonun altından kaçabilecek mi...
yoksa, ezilip, sürünecek mi...
muhtemelen....ikinci:)

3600 ek gösterge konusunda ise, bazı meslek guruplarının ek göstergesi artırıldığında, daha yüksek ek göstergeli meslek guruplarının ek göstergeleri de artırılmalı...
yoksa, sadece düşük ek göstergeli guruplara 3600 ek gösterge verilip, daha önce 3600 ek göstergede olanlar ya da daha yüksek ek göstergelilerin ek göstergesi sabit kalırsa, bu duruma ne denir?

bu meslek guruplarına, daha önce, yıllarca haksızlık yapılmış...denir
ya da başka birşey denir...bunu sendikalar bilir...
 
Son düzenleme:
1 ocak 2022 tarihinde, emekli ve memur maaiları sırasıyla %25 ve %30 artırıldı...
2022 de ilk 4 ayda enfilasyon %30 olduğu açıklandı, muhtemelen maaşlar 2 ayekside olacak...enfilasyona yenilecek...
enfilasyon vatandaşı ezecek...
1 Ocak 2022 de memura verilen %30,95 zammın açıklaması
%5 2022 Ocak-Haziran Enflasyon tahminine göre verilen zam+ %25,47 2021 Temmuz-Aralık Enflasyon farkı +%2,5 ta biz memura çok az zam vermişiz enflasyon zaten yüksek çıkacak diye verilen zam.
1 Şubat 2022 itibarı ile Ocak enflasyonunun %11,10 çıkması ile memur Ocak itibarı ile [ %11,10- (%5+%2,5)=%3,6 ] %3,6 alacaklı oldu.
1 Mayıs itibarı ile de alacağı yada kaybı %24,2

Bu sendika başkanı kadar saçma sapan konuşan adam ben görmedim hayır kendi işini yapsa güzelce 50 tane vekilden daha konforlu neden koltuk sevdasında anlamış değilim
İşini yapması mümkün değil kiii, mevcut yasalara göre. Yetmez ama evet derken memurun bunu düşünmesi gerekirdi. Anayasa değişikliği ile oluşan
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu üyeleri 11 üyeden oluşur ve her sözleşme dönemi için yeniden seçilirler. Bu üyelerin 7 sini Cumhurbaşkanı 4 ünü ise sendikalar seçmektedir. Böyle bii durumda ne beklersin kiii. Grev hakkı yok, hükümetin verdiği zammı her şeyi kabul etmek zorundasın. Yetmez ama evettt :ROFLMAO:

Artı sendikacılık konusunda ne bilgili o da tartışılır. Asgari Ücretteki vergi kesintisini memur içinde istedi sonuç hükümet kabul etti bunu büyük bir kazanımmış gibi anlattı ama farkında olmadığı böylece AGİ de kalkmış oldu. Sonra gerçekten kazanım olmadığı anlaşıldı ve kem küm... Birçok memur için bu durum zarar oldu. Hala da hikaye anlatmaya devam ediyor.
 
Son düzenleme:

Benzer Konular