Simental Avusturya - Almanya listesi ve boğaların özellikleri

Gzw puanı ona göre bayağı düşük. Çok iyi old hangi değerlere göre anlıyor sunuz

Gzw tüm özelliklerin içinde olduğu genel puan. Witzbold meme sağlığı yani mastitise karşı dayanıklılıktan, doğurganlık yani gebe kalma sağlığı, doğum kolaylığı ve et veriminden daha iyi puanlar topladığı için Hadil'i sollamış.
Ama Hadil de fiziksel olarak çok gösterişli bir genetik.

Ben hayvanlarımı merada otlatıyorum.yerli melezi hayvanlarım var buzağılar anneleri ile birlikte meraya gonderiyorum isyedikleri zaman ennlerini emiyor sut satmıyorum.yerli hayvanlarımı simentala çevirmek istiyorum; sütü yavrusuna yatecek kadar olmalı.bu yönde hangi spermi önerirsiniz.

Ben hayvanlarımı merada otlatıyorum.yerli melezi hayvanlarım var buzağılar anneleri ile birlikte meraya gonderiyorum isyedikleri zaman ennlerini emiyor sut satmıyorum.yerli hayvanlarımı simentala çevirmek istiyorum; sütü yavrusuna yatecek kadar olmalı.bu yönde hangi spermi önerirsiniz.

Romario, Malibu, Valig, Wio, GS Rumgo, Wiggal, Reichsherr olabilir.

Bunların hepsinin kolay doğum özelliği var. İlk üçü hariç diğerlerinin süt verimleri de yüksek. Ama süt verimi genetiğinde yüksek olsa da yem vermediğinde zaten ancak yavrusuna göre sütü olacaktır diye düşünüyorum.

En kolay doğumu olan da GS Rumgo. Hayvanlar hiç yardımsız doğururlar.

Romario, Gs Rumgo Çelik Çesa firmasında,
Malibu, Valig Vetar firmasında,
Wio Tmr firmasında,
Wiggal Genovet firmasında,
Reichsherr Genotek firmasında var.

Son düzenleme:

Romario, Malibu, Valig, Wio, GS Rumgo, Wiggal, Reichsherr olabilir.

Bunların hepsinin kolay doğum özelliği var. İlk üçü hariç diğerlerinin süt verimleri de yüksek. Ama süt verimi genetiğinde yüksek olsa da yem vermediğinde zaten ancak yavrusuna göre sütü olacaktır diye düşünüyorum.

En kolay doğumu olan da GS Rumgo. Hayvanlar hiç yardımsız doğururlar.

Sağolasın abim. Peki et randımanında hangisi öne çıkıyor.bu seneye kadar sperma seçmiyorduk yani veteriner ne kullandığı önemli değildi bizim için bundan sonra seçici olacağım.bu sene veteriner FRANSCIS isimli sperma kullanmış bu boğa hakkında bilginiz varmı.

Sağolasın abim. Peki et randımanında hangisi öne çıkıyor.bu seneye kadar sperma seçmiyorduk yani veteriner ne kullandığı önemli değildi bizim için bundan sonra seçici olacağım.bu sene veteriner FRANSCIS isimli sperma kullanmış bu boğa hakkında bilginiz varmı.

Bunların içinde et verimi en yüksek olanı Malibu.
Francis Egevet'in boğası. Çek Cumhuriyeti menşeeli bir boğa. Özellikleri konusunda bir bilgi bulamadım.

Kalicilik baskinlik olmasi lazim

Boğa verilerinde baskınlık, renk aktarımı vs. anlamına gelecek bir veri yokmuş. Boğanın özelliklerini ne kadar aktardığı, ne kadar fazla kızı değerlendirildiğiyle orantılı birşey.
Persistenz: süt verimindeki devamlılık, istikrar demekmiş.
Persistenz puanı boğanın kızlarında laktasyonun 60. günü ile 300. günü arasındaki süt verim eğrisine göre değerlendirmesi.
Yani doğumdan sonraki 60. günde 30 litre süt veren inek 300. günde 7 litre veriyorsa persistenz puanı düşük, ama 60. günde 30 litre 300. günde 20 litre veriyorsa bu puan yüksek oluyor.

Avusturya - Almanya boğa katalog verilerindeki genel kısaltmaların anlamları şöyle:

Nk: kızları büyümüş inek olmuş ve değerlendiriliyorsa "N". Boşsa o boğa daha gençtir, kızlarını görmedik daha. Dolayısıyla puanlar çok güvenilir değildir.
Gzw: genel puan
Mw: süt (yağ, protein, miktar)
Fw: et
Fit: sağlamlık, dayanıklılık, doğum, doğurganlık, meme sağlığı, siğiller, ölü doğum oranı, süt salım hızı vs. toplam puanı
Mkg: süt artışı (500 üstü olması iyi)
F%: süt yağı
E%: protein
ND: uzun ömürlülük
Per: Laktasyonun 60. günü ile 300. günü arasında süt verimindeki istikrar, yüksek mi devam ediyor yoksa kısa zamanda azalıyor mu
Kp: doğum kolaylığı (babadan)
EGW: meme sağlığı
Mbk: süt salım hızı
R: fiziksel gösteriş
B: kaslanma
F: ayak, bacak
E: meme yapısı

Hepsinde 100 normal değer; altı kötü, üstü iyi.