Peki Barış abi anlamadığım şu.2006 doğumlu olmasına rağmen neden bu kadar az kızı incelenmiş?Acaba Avrupada çok tercih edilen bir boğa değil mi?
Evet. Kızlarındaki sayı azlığının nedeni bu. Tercih edilmiyor. Batı herşeyde olduğu gibi hayvancılıkta da bizden o kadar ileride ki bizim bilmediğimiz, önemsemediğimiz, aklımıza bile getirmediğimiz şeylere önem veriyorlar.
Wio'nun genetik haritasında iki bozukluk var: FH2 ve TP.
FH2 cücelik kadar değil ama belli oranda gelişme geriliği ve verim düşüklüğüne neden olan bir gen. Şeker metabolizmasındaki bir bozukluk. Bu bir olasılık tabi ki. Tüm yavruları böyle olacak değil sadece bu boğa böyle bir gen taşıyor demek oluyor bu. FH2 geninden kaynaklanan bu durum tüm Simental populasyonunda %4 oranında.
TP ise kanda pıhtılaşmayı engelleyen bir genetik bozukluk. Bu genetik arızaya sahip boğaların yavrularında herhangi bir ameliyat geçirdiğinde mesela kanın pıhtılaşmamasından kaynaklanan ölümlerle karşılaşma olasılığı var. Tüm Simental populasyonunda bunun görülme oranı ise %8.
Wio süper bir boğa ama bu iki genetik arızanın da taşıyıcısı. Şimdi herşeyi hallettik de buna mı sıra geldi diyeceksin. [emoji3] işte bundan dolayı Avrupalı yetiştiriciler Wio'yu çok tercih etmiyorlarmış.
Pedigrilerde böyle birtakım harfler görürdüm. Bunlar ne demek derdim.
Sayende öğrenmiş olduk. Bunlar genetik şifrelermiş. Bundan sonra biz de dikkate alırız bunları.
Bu anlattıklarımı bizzat Eurogenetik firmasına mail yoluyla sorarak öğrendim. Sağolsunlar sorularımı ilgiyle cevapladılar.