Sıraya Sırta Doğrudan Anıza Kombine Tanelik Mısır Ekimi…


[size=12pt][/size]

Sıraya Sırta Doğrudan Anıza Kombine Tanelik Mısır Ekimi…

Merhaba değerli forum üyeleri;
İsmim Murat, 38 yaşındayım aslen Egeliyim ama Konya da ikamet ediyorum.
1.000-2000 dekar 1. ürün olarak Sıraya Sırta Doğrudan Anıza 70X25 şeklinde, toprak analizi neticesine göre, uygun marka ve çeşit tohum ile hassas tarım uygulayarak Tanelik Mısır ekeceğim. Çıkan ürünü kendi hayvanlarımıza kullanacağım.

Bu vesile ile sorularım ve yardımlarınızı istediğim konular aşağıdaki gibidir.

A1-Bu çapta bir arazinin her şeyi için gereken traktör gücü ve modeli ne olmalıdır?
A-Fendt 211 Vario TMS (110hp)
B-Fendt 312 Vario TMS (125hp)
C-Fendt 415 Vario TMS (155hp)
D-Daha üst modeline ihtiyaç var mıdır?
Seçiminize göre sebeplerini de yazarsanız çok sevinirim.

A2-Sıraya Sırta Doğrudan Anıza ekim yapacağımızdan traktör modeline göre uygun Kombine Tarım uygulaması için Tarla Ekipmanları nelerdir?
AA1-Pulluk Cinsi ve traktör gücüne göre sok inç ne olmalıdır? Bu tarz bir ekimde 5-6 yılda bir tarla çok nadiren sürülüyor.
BB1-Tarlayı işleyip ekime hazırlamak ve Sırt Sıra yapmak için ne tür ekipmanlar gerekmektedir.
CC1-Ekim, ilaçlama, tarla hazırlığı, çapalama, v.s. için gereken tüm ekipmanlar nelerdir?
Tüm bu ürünlerin en iyi yerlisi ve yabancı markası nedir? Her firmanın bütün aletleri en iyisi olmayabiliyor.

A3-Sulama için ne tarz nasıl bir uygulama yapmak gerekmektedir.
Pivot sistemi ilk yatırımı pahalı işletmesi ucuz.
Damla sulama sistemi ilk yatırımı ucuz işletmesi pahalı ve emek yoğun olduğuna göre, optimum damla sulama sizce nasıl yapılmalıdır?
Mesela sırta her sıra şeklinde mi yoksa 2 sıra arası mı yapmak gerekir.
Her hasat sonrası tarla da damla sulama ekipmanı toplanmadan üstüne sıraya sırta ekim yapılabilir mi?
Bu işte en uygun cins şekil ve marka modeller nedir?

A4-Hasat için verimlilik açısından tek işe atanmış da olsa bu işe uygun optimum ekipman ve marka modeli nedir? Hasat için ekipman yatırımı fizibil mıdır? Değer mi?

A5-Hasatta nem uygun değilse, hangi tip marka model mısır kurutma sistemi tercih edilmelidir?

B1-Nisan sonu ekilen Tanelik mısırın FAO cinsine göre hasat zamanı sonrası (maksimum 150-155 gün) 2. ürün olarak Ekim ayı başı veya ortası gibi, Sıraya Sırta Doğrudan Anıza 1. Mısır ekim tarihine kadar, (23 Nisan-05 Mayıs arası bölgenin son don zamanı) sizce ne ekebilirim ve hasat edilebilir? Zamanlama dâhilinde yem sanayinde kullanılabilecek, proteini yüksek münavebesi uygun hangi ürün ekilebilir?

C1-Deneyimli ve gözlemci arkadaşlara göre, bölge de optimum verim için hangi marka ve çeşitte tanelik mısır tohumu kullanılmalı?

D1-Eklemek istedikleriniz görüş ve önerileriniz nelerdir?

Bu vesile ile değerli katkılarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
En derin saygı ve sevgilerimle.
 
Ynt: Sıraya Sırta Doğrudan Anıza Kombine Tanelik Mısır Ekimi…

Traktör bence 415 olmalı.Sulama için Jain firmasının getirdiği Valley ürünlerine bakabilirsiniz.Ekim yatağı için bir tane Amazone KG,Toprak işleme içinse Özdöken FDP olabilir.Kombine ekim istediğiniz için en azından 130 Hp olmalı ve ileride farklı dallarda çalışmaya başlarsanız (Büyük Tip Balya Makinesi vs.) yine ihtiyaçlarınız karşılar.Pulluk olarak 18' tavsiye ederim.Uzun zaman aralığında sürüm yapacağınız için derin bir sürüm daha faydalı olur diye düşünüyorum.Sırta ekim konusunda ise bitkinin daha rahat tohuda çıkışı ve sulama konusundaki sorunlarının (Göllenme) daha az olması sebebiyle hepsinin sırta ekilmesini tavsiye ederim.Damla sulamayı tarlaya serdikten sonra o tarlaya bir daha traktör girmez.Hasat ise damla sulama boruları toplanınca yapılır.Yani damla sulamanın Pivot ' a göre çok fazla işçilik gereksinimi var.Fakat Pivotta tek tuşla başlat tek tuşla bitir.İlaveten toplama sorunu yok.Sırt sıra yapmak için biz çok basit bir alet kullanıyoruz fakat adını bilmiyorum.Birde mısırda damla sulamada gübreler sıvı şekilde bitkinin kök bölmesine verilir.Yani ara çapa olmaz.Eğer bitki sıvı formda bu gübreyi yapraktan alabiliyorsa ara çapa zahmetinden ve maliyetinden kurtulup yapraktan gübreleme yapılabilir.Fakat son söylediğim şeyi denemedik ve hiçbir bilgim yok.Ama temelde minimum işçi maksimum iş olmalı bence.
 
Ynt: Sıraya Sırta Doğrudan Anıza Kombine Tanelik Mısır Ekimi…

2000 dekar arazinin ara işlemesi için Fentin yanina 2 tane td75 veya td90 tarzı traktör şart çünki mısır çapa bitkisidir işledikçe büyür ..bu aniza mısır ekimini yapan makine toprağı önden işliyor mu işliyorsa kac cm işliyor işleme düşükse ust üste ekimden sonra verim düşecektir.
 
Ynt: Sıraya Sırta Doğrudan Anıza Kombine Tanelik Mısır Ekimi…

bizde faydalanalım daha fazla bilgi veren yokmu...birde silaj paketleme işinde kaliteli uygun makine,birde römork takmadan 4 lü silaj makinesini 100 lük bi traktör çevirirmi....
 

Benzer Konular