EyvallahHiç denemedim ancak kimyasal gübre kullanmadan yetiştirmek mümkün mü sanmıyorum. Bitkilerin topraktan belli miktarlarda kaldırdığı besin elementleri var bunlar yeteri kadar olmassa eksikliği görülür veya topraktan sömürülerek toprak verimsizleşir. Bu sıvı gübre destekleyici ve hızlı formda alınabilir ancak yeterli olur mu şüpheli. Şuanda karık içi sıvı gübre araştırması yapmaktayım tohumun direk yanına bakteri artı melas ve humik asit uygulayacağım ancak üzerinde çalıştığım strip till makinesi için tohumun 10 12cm altına koymak için sıvı gübre arıyorum. Paylaştığınız gübreyi araştırcağım. Ucu çok acık bir konu umarım bilgili abilerimiz bizi aydınlatırlar. Bereketli günler...
Üzerinde çalıştığım strip till demissinizde ne aşamadasınız bende almak eğer alamazsam yaptırmak istiyorum fakat bi deneme yapmadan işe yarar mı bilmiyorum hiç ektiniz miHiç denemedim ancak kimyasal gübre kullanmadan yetiştirmek mümkün mü sanmıyorum. Bitkilerin topraktan belli miktarlarda kaldırdığı besin elementleri var bunlar yeteri kadar olmassa eksikliği görülür veya topraktan sömürülerek toprak verimsizleşir. Bu sıvı gübre destekleyici ve hızlı formda alınabilir ancak yeterli olur mu şüpheli. Şuanda karık içi sıvı gübre araştırması yapmaktayım tohumun direk yanına bakteri artı melas ve humik asit uygulayacağım ancak üzerinde çalıştığım strip till makinesi için tohumun 10 12cm altına koymak için sıvı gübre arıyorum. Paylaştığınız gübreyi araştırcağım. Ucu çok acık bir konu umarım bilgili abilerimiz bizi aydınlatırlar. Bereketli günler...
Şuanda planları çizili hesaplamaları yapıldı ve tek sırası yapılıp denendi toprak işleme olarak hoşuma gitti yeteri kadar tohum yatağı hazırlıyor ancak 4sıralıdı olunca performans nasıl olucak yanlış bir hesap yoksa 80beygirlik tel çeker traktörüme takabilicem yaz ortası gibi bitmesini planlıyorum yapmaya başladığımız zaman bir başlık altında teker teker paylaşıcam ilginiz için teşekkür ederim.Üzerinde çalıştığım strip till demissinizde ne aşamadasınız bende almak eğer alamazsam yaptırmak istiyorum fakat bi deneme yapmadan işe yarar mı bilmiyorum hiç ektiniz mi
Ben yapmayı çok istiyorum ama geçmiş senenin mısır artıkları üzerine nasıl damlama çekicez bilemiyorum güz döneminde kullanmak için sürdüğü yere sıvı hayvan gübresi atan bi makine düşünüyorum ithal (soil warrior) gibi bakalim olmazsa daha basit bi makine makine paylaşmanızı merakla bekliyorum inşallah olurŞuanda planları çizili hesaplamaları yapıldı ve tek sırası yapılıp denendi toprak işleme olarak hoşuma gitti yeteri kadar tohum yatağı hazırlıyor ancak 4sıralıdı olunca performans nasıl olucak yanlış bir hesap yoksa 80beygirlik tel çeker traktörüme takabilicem yaz ortası gibi bitmesini planlıyorum yapmaya başladığımız zaman bir başlık altında teker teker paylaşıcam ilginiz için teşekkür ederim.
bu kullandıgınız MOG gübrede verimler nasıl oldu hiç kiyasal kullandınızmı sadece MOg gübre tek başına yeterli geldimi....Sıvı taban gübresi olarak, geçtiğimiz yıllarda arpa için MOG adında enzimli gübre kullanmıştım. Ekişten bir gün önce 800 litrelik holderle, dekara 200 ml gelecek şekilde uygulama yaptım. Çıkışlar gayet iyi olmuştu. MOG kullanımında bir dekar için 150 - 200 ml. yeterli oluyor. Ürünün yetkilisi, bir defada 1-2 litre kullanmaktansa; sezon boyunca bu oranda yapılacak birkaç uygulamanın daha iyi olacağını belirtmişti. Baharda bu gübreyi attıktan 10 gün sonra, gelişim çok hızlı olmuştu. Şu anda 20 litrelik ürün 1000 TL civarında olmalı. 100 dekar araziye yetiyor.
İki yıldır Saionem adlı mikrobiyal gübreyi de kullandım. Yalnız bu gübreyi, çimlenmeden sonra uyguladım. Ekim yaparken, tohum gözüne toz fülvik asit ve fosfor ağırlıklı toz gübre eklemiştim, 1/50 oranında; çimlenme hızlı olmuştu. Don ve kuraklık stresine karşı faydası olduğunu söyleyebilirim.
Bu tarz enzim ve mikrobiyal gübreler; az miktarda kullanılması nedeniyle fazla maliyetli olmuyor. Etkilerini arttırmak için; şilempe, hayvan gübresi şerbeti, çinko ile de karıştırabilirsiniz.
Arazide 15 yıldır kimyasal gübre kullanmıyorum. Hayvan gübresi takviyesi yapıyorum. MOG kullandığımda yeşil aksam daha çabuk gelişiyor. Bu yıl SAIONEM adlı bir ürün kullandım. Şimdilik gözlemlerim iyi yönde SAIONEM hakkında ama hasatta ikisinin farkı tam olarak anlaşılacaktır.bu kullandıgınız MOG gübrede verimler nasıl oldu hiç kiyasal kullandınızmı sadece MOg gübre tek başına yeterli geldimi....
Kullanım miktarlarını paylaşmanız mümkün mü?Arazide 15 yıldır kimyasal gübre kullanmıyorum. Hayvan gübresi takviyesi yapıyorum. MOG kullandığımda yeşil aksam daha çabuk gelişiyor. Bu yıl SAIONEM adlı bir ürün kullandım. Şimdilik gözlemlerim iyi yönde SAIONEM hakkında ama hasatta ikisinin farkı tam olarak anlaşılacaktır.
İkisi arasındaki gözlemim ise şöyle. MOG ekişten bir gün uygulanınca, önce iyi köklenme sağlıyor. Baharda holder uygulaması ile attıktan on gün sonra; gözle görülür bir fark oluşuyor. Yeşil aksam çabuk gelişiyor. Yalnız dikkatimi çeken şu ki; hava soğukken attığınızda pek etkisi olmuyor. Kuraklık ve don stresi karşısında biraz işlevsiz.
SAIONEM ise kuraklık ve don stresi karşısında daha etkili oldu. Bu yıl nisan ayında hem don, hem de hafif kuraklık yaşandı bölgede. Buna rağmen arpada uygulama yaptığım alan etkilenmemişti. MOG don ve kuraklık olayında, bu derece etkili olmamıştı. Yalnız SAIONEM ile birlikte, aynı firmanın üretmiş olduğu FUROBO isimli toz fülvik asit ve WULKAMIN isimli toz gübre; şlempe ve çinko kullandım. Bunlar da etki etmiştir muhakkak.
Şunu da belirtmeden geçmeyeyim. GÜBRETAŞ'ın suda eriyebilir hümik asitini toz çinko ile beraber, tohum gözünde arpa ile karıştırıp toz halinde atmıştım bir önceki yıl. Onun da çıkışı ve kardeşlenmesi güzel olmuştu. Yalnız don olayına karşı etkisiz kaldı.
Şimdiye kadar kullandığım ve hakkında yorum yapabileceğim gübreler bunlar. Sonuç olarak;
- Ekişte tohumla beraber; GÜBRETAŞ toz hümik asit, FUROBO toz fülvik asit, WULKAMİN 18.18.18 ve toz çinko
- Çimlenme ile beraber; SAIONEM ve suda eritilmiş FUROBO (holderle)
- Baharda holderle; MOG, SAIONEM, FUROBO, WULKAMIN, şlempe ve sıvı çinko (2 uygulama)
Yalnız, bahardaki uygulamada, ot ilacı ile beraber atınca, ot ilacı pek etkili olmuyor. İki uygulama arasında yaparsanız, daha etkili olabilir.
Ekişte tohum gözüne 200 kg tohuma toplamda 4 kg fülvik asit (1 kg) , toz çinko (1 kg) ve WULKAMIN (2 kg) kattım. Bu yıl hümik asit katmamıştım. GÜBRETAŞ'ın toz hümik asitinden katmak da faydalı olur diye düşünüyorum.Kullanım miktarlarını paylaşmanız mümkün mü?
Polatlı nın hangi köyündensiniz acabaArazide 15 yıldır kimyasal gübre kullanmıyorum. Hayvan gübresi takviyesi yapıyorum. MOG kullandığımda yeşil aksam daha çabuk gelişiyor. Bu yıl SAIONEM adlı bir ürün kullandım. Şimdilik gözlemlerim iyi yönde SAIONEM hakkında ama hasatta ikisinin farkı tam olarak anlaşılacaktır.
İkisi arasındaki gözlemim ise şöyle. MOG ekişten bir gün önce uygulanınca, iyi köklenme sağlıyor. Baharda holder uygulaması ile attıktan on gün sonra; gözle görülür bir fark oluşuyor. Yeşil aksam çabuk gelişiyor. Yalnız dikkatimi çeken şu ki; hava soğukken attığınızda pek etkisi olmuyor. Kuraklık ve don stresi karşısında biraz işlevsiz.
SAIONEM ise kuraklık ve don stresi karşısında daha etkili oldu. Bu yıl nisan ayında hem don, hem de hafif kuraklık yaşandı bölgede. Buna rağmen arpada uygulama yaptığım alan etkilenmemişti. MOG don ve kuraklık olayında, bu derece etkili olmamıştı. Yalnız SAIONEM ile birlikte, aynı firmanın üretmiş olduğu FUROBO isimli toz fülvik asit ve WULKAMIN isimli toz gübre; şlempe ve çinko kullandım. Bunlar da etki etmiştir muhakkak.
Şunu da belirtmeden geçmeyeyim. GÜBRETAŞ'ın suda eriyebilir hümik asitini toz çinko ile beraber, tohum gözünde arpa ile karıştırıp toz halinde atmıştım bir önceki yıl. Onun da çıkışı ve kardeşlenmesi güzel olmuştu. Yalnız don olayına karşı etkisiz kaldı.
Şimdiye kadar kullandığım ve hakkında yorum yapabileceğim gübreler bunlar. Sonuç olarak;
- Ekişte tohumla beraber; GÜBRETAŞ toz hümik asit, FUROBO toz fülvik asit, WULKAMİN 18.18.18 ve toz çinko
- Çimlenme ile beraber; SAIONEM ve suda eritilmiş FUROBO (holderle)
- Baharda holderle; MOG, SAIONEM, FUROBO, WULKAMIN, şlempe ve sıvı çinko (2 uygulama)
Yalnız, bahardaki uygulamada, ot ilacı ile beraber atınca, ot ilacı pek etkili olmuyor. İki uygulama arasında yaparsanız, daha etkili olabilir.
YeşilözPolatlı nın hangi köyündensiniz acaba
verdiğin bilgiler için teşekkür ederimEkişte tohum gözüne 200 kg tohuma toplamda 4 kg fülvik asit (1 kg) , toz çinko (1 kg) ve WULKAMIN (2 kg) kattım. Bu yıl hümik asit katmamıştım. GÜBRETAŞ'ın toz hümik asitinden katmak da faydalı olur diye düşünüyorum.
Çimlenmeden sonra; 800 Litre holdere, 5 kg SAIONEM, 2 kg suda eritilmiş WULKAMIN, 2 kg FURUBO VE 2 kg sıvı çinko katıp; her holderle 50 dekar yere uyguladım.
Nisan ayında; 800 litre holdere, 5 kg SAIONEM, 4 kg MOG; 2 kg suda eritilmiş WULKAMIN, 2 kg FURUBO, 1 kg sıvı çinko ve 8 kg şlempe; yine 50 dekar yer için uyguladım. Nisan ayının 25'inde ikinci uygulamayı yine ilk uygulamadaki oranlarla yaptım; yalnız ikinci uygulamada MOG kullanmadım.