Günün İşinden Bir Fotoğraf ve Yorum

090647df-938d-49f1-a5f3-209891994f6b.jpeg
Sonunda Konya yapımı romörkumuz geldi Vatan Römorkları hakkında bilginiz var mı ?

Resimler ve ekler

• 5074dd9c-d98a-4a48-94c9-7bce8b3fe41a.jpeg
    5074dd9c-d98a-4a48-94c9-7bce8b3fe41a.jpeg
    337.6 KB · Görüntüleme: 30
Önümüzdeki Sezon İçin Gerçekçi Risk Değerlendirmesi: Ekonomik Darboğaz ve Üretim Kararları
Arkadaşlar, ekonomik darboğaza direnebilmek için bu sezon üretim stratejimizde ciddi yeniliklere gitmek zorunda kaldık. İşler artık bıçak sırtında; hayalci değil, gerçekçi hesaplar yapma dönemi.
💰 İşçi Giderleri ve Radikal Bir Karar
Yıllardır süregelen bir düzenimiz vardı: Sezonluk 2 Afgan çalışan. Bu sene sadece işçi gideri, en az 8 ay süren sezonda yaklaşık 800.000 TL civarındaydı (Afgan maaşları 50K civarında).
Aslında işimiz sağlam bir adamın tek başına yapabileceği kapasitede. Ancak tecrübemiz gösterdi ki, işler sezon ortasında zorlamaya başladığında kaçışlar oluyor. Bu yüzden mecburen yarım yarım iki adam tutup, fiilen bir adamlık iş için iki maaş ödemek durumunda kalıyorduk.
İşte bu noktada radikal bir karar aldım:
Önümüzdeki sezonda ekilecek arazileri tek bir işçinin idare edebileceği şekilde yeniden düzenledim.
Kalan arazilere buğday ektim.
Ancak sonra düşündüm: Yarım adamlık iş için bile yüksek bir maliyete katlanmak artık mantıklı değil. Bol keseden harcama lüksümüz kalmadı.
Bu sebeple, işçi tutmayıp tamamen kendime yevmiye yazarak devam etme kararı aldım. İşler o noktaya geldi.
Bugün, yaz mahsulü için ayırdığım yerlerin yüzde 25'ini daha buğdaya çevirdim. Maliyetleri olabildiğince kısmak zorundayız.
📉 Yaz Mahsulünde İki Büyük Risk: Verim ve İthalat Baskısı
Sadece işçilik maliyetleri değil, yaz mahsulünde bizi bekleyen iki dev risk var:
Potansiyel Verime Ulaşamama: İklim koşulları veya diğer etkenlerle beklediğimiz verimi alamama ihtimali.
Fiyatların Bekleneni Karşılamaması: Bu, en büyük yaramız. İthalat çeteleri her köşe başını zaptetmiş durumda.
Devasa gemileri, limanları ve ticaret için sınırsız sermayeleri var. Düşünün, 1 kg mısırdan 50 kuruş, 1 kg etten 3 dolar kâr etseler bile fiyatlar düzelmez. Piyasa baskısı çok ağır.
AKP sonrası dönemde belki biraz nefes alırız, ancak maalesef çiftçinin, AKP'nin mirasyedi politikalarından önceki gibi bir refah dönemine döneceğini sanmıyorum.
Kısacası: Maliyetleri sıfırlayarak ve riski azaltarak bu darboğazdan çıkmaya çalışacağız. Umarım hepimiz için hayırlı ve verimli bir sezon olur.
Siz bu yeni strateji hakkında ne düşünüyorsunuz? Benzer kararlar alan var mı?