Olması gerekenleri boşver, sende kaç hp traktör var, 100 lük 110 luk traktör var da yetmiyor mu, 150 hp ye mi ihtiyaç duyuyorsun?
Eğer sana lâzım değilse Tümosan 115 hp üstü traktörü cikaracagini fabrika düşünsün.
İç anadoluda toplulaştırma sonralarinda 150 hp traktörler verimlilik ve tasarruf icin lâzim edecek ama landini ankara arkadaşın dediği gibi önce kaliteli fakat shuttle vb. Lüks ayrintilardan uzak makine lâzım, bence 200 binlik traktör çok ama çok lüks.
Otomobil alırken megane focus alanlar traktör için mercedes bmw almaya çalişiyor.
Çok güzel söylemişsin " Otomobil alırken megane focus alanlar traktör için mercedes bmw almaya çalışıyor." çok doğru bir söz. Neden bunu yapıyor peki? Açıklamaya çalışayım. Öncelikle benim bir traktörüm yok inşaAllah seneye elimden gelenle bir şeyler alıp yapmayı çok istiyorum. Ve kafamdaki ilk traktör Tümosan 2. traktör imkanım olursa Zetor diye düşünüyorum ama Tümosan daha iyisini üretirse niye Tümosan olmasın. Şimdi niye otomobili seçerken renault markasını seçenler traktörde mercedes, bmw seçiyora gelince. Biz evvela geçmişten bu güne lüks sevdası olan bir milletiz olmuşken her şeyin en iyisi en rahatı olsun isteriz. Ama bunu yaparken arkasını düşünürüz veya düşünmeyiz. Elimizde imkanlarımızla 200 TL alıp konuşabilecek telefonumuz varken biz seneye yenisi çıkan samsung du iphone idi kıçındaki don deliktir, don alacak parası yoktur adamın 5000 - 8000 neyse verir alırız onu. Hadi diyelim bu zevk için telefon, belki göreceli ama traktör bir zevk makinesi değil. Bir iş makinesidir. Traktör alırken işleyeceğin alandan alacağın verime yakıtına,yedek parça ve servis imkanına, taşıyacağı yük potansiyeline, çalışma kabiliyetine, vs. işinle alakalı ne var ise ona bakarak almamız gerek. "Olaması gerekenleri boş ver" demişsin olması gerekenleri boş veriyorsak millet satsın traktörleri alsın birer manda sürsün, çeksin, eksin tarlasını. Bana ne lazıma gelince, onu fabrika değil ben düşüneyim bırak da. Sen sana lazım olanı elde ettiysen boşa kürek çekmene gerek yok burada. Es keza olur ya lazım olursa o zaman dertlenirsin benim söylediklerime. Ben hem Tümosan'ın gelişmesini ve üst modeller çıkartarak daha iyi ve üst düzey modeller ile bu piyasada bulunmasını hemde kendi ihtiyacımı nasip olur da ilerde genişletirsem avrupa veya uzak doğu bir traktör almak yerine Türk malı üretimi olan bir traktör markasını 2. bir traktör olarak görmeyi istiyorum. Senin için 200 binlik traktör çok lüks olabilir. Ama bide benim açımdan bak belkide benim için değil. İşte bu yüzden Üreterek güçlenen Tümosan'ın ürünlerini tercih etmek istiyorum. Belki seneye imkanlarım daha geniş olacak ve toprağı 250 dönüm düşünüyorsam 500 dönüm yapacağım, 140 bin liralık traktör yerine 250 bin liralık traktör alacağım bu benim ihtiyacım ve hasıl olan olanaklarıma bağlı bir şey. Bu ne seni nede bu olayın içeriğini ilgilendiren bir şey. Ha sen diyorsan ki ben avrupa veya uzak doğu model traktör markasının savunucusuyum o başka. Fabrikaya bırak demişsin fabrika dediğin üretimi yapar. Lakin fabrika ihtiyaca hasıl olanları üretir. Bence Türkiye de 110 Hp üzeri makinelere ihtiyaç var. Sence yoksa sen elindekilerle idare et. Tümosan da nasipse daha iyisini üretsin, milletimize sunsun ve milletimiz parayı avrupaya ve uzak doğuya yatıracağına ülke içinde değerlendirsin. Lüks ihtiyacına gelince lüks evet ihtiyaç mıdır sorusu hep sorulur. Ama cevap daima görecelidir. Bu soruyu sormak neden gerekli ki oda göreceli, benim milletim de, benim ülkemde üretilen iyi ve lüks bir traktöre laik değil midir. Sen kendini laik görürsün, görmezsin bence bu senin sorunun, ben milletimi, çiftçimi hem lüks hemde güçlü traktörlere laik görüyorum. Ve inanıyorum çok kısa bir zamanda Tümosan bu modelleri üretecektir. Bmw ve Mercedese gelince bu herkesin kendi sorunu sanırım. Evet tümosan traktörlerinde bazı arızalar oluyor ama Tümosan hala gelişmeye devam eden bir firma ve firmalar hatalarla büyür. Edison bile lambayı bulurken "lambanın nasıl yakıldığını değil, 500 kez nasıl yıkılamadığını öğrenerek buldum" demiş. Eminim onlarda bu hataları tartarak biçerek düzelteceklerdir. Çok lükse gelince bu konu hala çok göreceli kime ve neye göre lüks. Neyse daha fazla konuyu dağıtmadan Sana da kolay gelsin arkadaşım.