Ynt: Tanelik mısırda tablo çok kötü
Ali SARAÇ link=topic=68133.msg775047#msg775047 date=1379283079' Alıntı:
Haklısın abi katılıyorum . Şimdi gelelim masrafa üzümle uğraşan adamın amelesinin yevmiyesinde kdv ötv mi var . Bu adam geçen sene 2.5 liraya üzüm sattı bi önceki yıl 4 e sattı ne oldu bir senede herkes bağ diktide üzüm mü kesti bu sene üzüm neredeyse yok 6 liraya dayandı agalar bi toplandı 4.9 gördü cmtesi günü 5 günde bu fiyatı 1 lira kim aşağı çekti üzüm mü ithal ettik. Verdiğim sadece bir örnek herşey mazot gübredeki ötvye kalsa ben teyzemin oğluna ötv kdvsini veririm al kar et diye ama ötv kdv devede kulak
üzüm bagım yok bu konuda senin tecrübelerine saygı duyarım kardeş o konuda muhtemelen piyasaya hakim olan kişiler devletin ortalıgı başı boş bırakmasından faydalanıp fiyatlarla oynuyor gibi gözüküyor
ama işçi yevmiyeleri tüm tarım kollarında var ve aşagı yukarı her yerde işçi yevmiyeleri yüksek
mesela şuanda bziim burda zeytin toplama 35 çapa yapma 35 yagmurlama sulama 50 salma sulama 70 balye yükleme ve taşıma 75 normal şöförlük 50 zor agır iş lerin söförlügü 80-100 ve birinin yanında aaylıklı çalışırsan bagkur evin yeme içme masrafı ve aylık 1000lira alıyor adam böyle bir çok kalemde degişen rakamlar var yevmiyecilerde
adamalra soruyorum bazen sizde enflasyon uçmuş hayırdır diyorum
cevap gayet açık yedigimiz içtigimiz giydigimiz herşeyin fiyatı yükseliyor bizde devletten yardım almıyoruz (kömür erzak vs vs ) diyorlar
yani birnevi işçininde girdileri artmış oluyor
bu sitede bir abimiz vardı hakan toksoy rahmetli oldu onun profilinde 2002 yılında mazot ve gübre şukadardı şimdi şukadar oldu
2002de şukadar gübre şukadar mazot şukadar kg bugdayla alınıyordu şimdi ise şukadar bugday verirsen alabiliyorsun gibi bir yazı vardı
oranlar çok degişti
çözüm şart