Tarım İlacı Değil "ZEHİR"..!

2018 yazında Konya-Kulu'da bi köye yolumuz düştü..

30-35 yaşlarında genç, çalışkan bi çiftçi.. kapıda bikaç büyük-ithal motor vardı..

hem kendinin hem de gurbetteki akraba-tanıdık vs. işini yapıyo, takip ediyo..

kısaca binlerce dekar araziyi ekip-biçiyo..

bu ilaç mevzusunu açtım.. genelde pek ilgi görmez.. "he he" denip geçilir..

bu sefer tam tersi "çok haklısın, aynen" dedi..

hayret ettim, niye dedim..

ne zaman ilaç işi yapsam (ki saatlerce, günlerce sürdüğü oluyormuş).. "eve geldiğimde kafa gidiyo.. günleri karıştırdığım bile oluyo" dedi..

Allah bilir daha ömrünün baharı/ortasında.. yazık günah.. Allah hepimizin sonunu hayır etsin..
 
Biz ayaşta sebze yetiştiriciliği yapmaktayız.Ben pek ilaç atma taraftarı değilim ama ilaç atmadan eskisi gibi mahsul alamıyoruz.İster istemez atıyoruz. Haftada 3-4 gün ilaç attığımız oluyor.Sadece ilaç kullanımını azaltmak için hayvansal gübre kullanıyoruz az da olsa faydası oluyor.Kimyasal gübre kullandığımız zaman ise ilaç kullanımı da iyice artıyor.Ziraatçiler bizi takip ettiği için biraz daha ilaç kullanmaya zorluyorlar.
 
Konu güzel fakat ilacsiz birşey olmuyor kurt ilacı örümcek ilacı narenciye ye akdeniz sineği ilacı güneş yakmasin diye ilaç gibi gibi gidiyor sektöre göre. ilaç atılmadan şu zamanda hiçbirşey olmuyor herkes o kadar para veriyor ilaçlara
 
İşin garibi bi zamanlar bizzat devlet/ziraatçiler köy köy dolaşıp fabrikasyon gübre kullanın demiş.. ilaç kullanmayı yaygınlaştırmış..

Şimdi rüzgar tersine döndü.. Organik Tarım/İyi Tarım reklam edilip destekleniyor..

Aynen 50 sene sakın tereyağı yemeyin dediler.. sonra özür dileriz tereyağı faydalıymış dedikleri gibi..
 

Çok değil 10 sene sonra Avrupa da organik tarım diye birşey kalmayacak. Konvanyonel tarım ile organik tarımda kulöanılan pestisit ler hemen hemen aynı olacak


istatistiklere bakarsak son özellikle 20 senedir hem ülkemizde hem avrupada organik tarım/iyi tarım yapan üreticiler hep artıyor.. lakin o kadar arttığı halde halen azınlıkta ve küçük bi dilim halindeler çoğu ülkede.. bunlarda bi yere kadar çare oluyo..

Büyük resme bakıp, yapısal-köklü değişimlere gitmek lazım.. kapitalist tarıma alternatif bulmadıktan sonra herşey bi yere kadar..
 

Benzer Konular