Tarım Kredi Borçlarında %18 Faizli Yapılandırmaya Tepki | "Çiftçiye üvey evlat muamelesi yapılarak, faizde kazık atılıyor"

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve ana muhalefet partisi Tekirdağ milletvekili İlhami Özcan Aygun, meclise gelen Tarım Kredi borçlarının %12-18 faiz ile kapatılması yasasına tepki gösterdi. İlgili yasayla ilgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz.




Özcan Aygun:

“Çiftçiye üvey evlat muamelesi yapılarak, faizde kazık atılıyor. Ziraat Bankası da dahil tüm borçların faizi silinmeden çiftçi üretimde kalamaz.

"Borç batağındaki 364 bin 329 çiftçi,2020 yılında Tarım Kredi Kooperatifi’nden 8 milyar 260 milyon lira kredi kullandı."

“2015'te tarım sektöründe takipteki kredi miktarı 1,4 milyar iken 2020 sonunda takipteki krediler 5,4 milyara çıkmış durumda. Tarım Kredi Kooperatifi çiftçilere yüksek faizle kredi veriyor. Borcu yapılandıran düzenlemede de yüksek faiz var. Çiftçi faiz ödemekten borç ödeyemez hale geldi. Tarım Kredi Kooperatifleri geçmiş yıllarda çiftçi dostu değil, tefeci gibi %41 faiz uyguladı. Çiftçi borcu bu nedenle katlandı. Çiftçinin sesini duymayan ve üzerine karabasan gibi çöken bu iktidarla tarım dibe vurur!”

"2017’de çıkarılan yapılandırmada Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların yapılandırılırken %11 ve %5 faizin esas alındı, şimdi ise bu oranlar sırasıyla %18 ve %12’ye yükseltildi. 2017 tarihli yapılandırmada hem Ziraat Bankası hem de Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların yeniden yapılandırılırken TBMM’ye sunulan yeni teklifte sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcun yeniden yapılandırıldı.

“Yeni yapılandırmaya göre, Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçinin yapılandırılacak esas borcu için yapılandırma tarihine kadar %18 faiz uygulanacak. Yapılandırıldıktan sonra yılık %12 oranında faiz uygulanacak. Taksitlendirilen borcun %30’u peşin olarak 31 Ekim 2021 tarihine kadar ödenecek. Kalan Tutar, 2022 yılının Ekim ayından başlamak üzere üç eşit takside bölünecek. Yani son taksitin 2024 Ekim ayında ödenmesi gerekecek. Uygulanan faizler yüksektir. Ancak icra masrafları ve haciz masrafları çok yüksek rakamlara ulaşıyor. Bunun için çözüm getirilmemiş.” dedi.

1617641960802.png
 

Benzer Konular