Tarım Kredi-GÜBRETAŞ, Altın İşleme Görevini Üstlendi

Bilecik Söğüt'te 2008 yılında GÜBRETAŞ Maden Yatırımları A.Ş'ye ait alanda altın rezervleri keşfedilmişti ve işletim hakkı özel bir şirkete devredilmişti. Şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesinden sonra söz konusu devir işlemi hukuki yolla 2019 Aralık ayında sonlandı ve Mart 2021'de tekrar GÜBRETAŞ Maden Yatırımları A.Ş'ye geçti. Maden sahasında son yapılan araştırmalar sonucunda 3,5 milyon ons (109 ton) altın kaynağının bulanabileceği raporlandı.

Bugün ise GÜBRETAŞ ve Ziraat Bankası arasında Söğüt Altın Madeni Projesi için kredi sözleşmesi imzalandı.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Maden Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz:

Söğüt projesinin hayata geçmesiyle mevcut altın üretimi en az % 15 oranında artırılmış olacak. Maden kaynağımız Türkiye'de ve dünyada dikkate değer bir altın tenörüne sahip. Tespit edilen cevher yatağının hızlı bir şekilde üretime alınması amacıyla 2021 yılı Şubat ayı içinde ÇED süreci başlatıldı. Diğer süreçler de devam ediyor. Proje sahasında Akbaştepe ve Korudanlık olarak adlandırılmış iki ayrı cevher damarı bulunmakta olup, madenin işletmesinin %95’lik kısmı yeraltı üretim yönetimi ile yapılacak. Sahada yapılması planlanan cevher işleme tesisinde yıllık ortalama 6-7 ton arasında altın üretimi hedefleniyor”

"Sahada yapılması planlanan yatırımın büyüklüğü yaklaşık 450 milyon dolar olarak öngörülüyor. Yatırım tamamlanıp tam kapasite üretime geçildiğinde yaklaşık 800 kişiyi istihdam etmeyi hedefliyoruz. Yapacağımız maden yatırımımız en son teknoloji ile kurulacak olup, ülkemiz ve uluslararası standartlarda çevreye ve insana duyarlı bir işletme olarak faaliyetine devam edecek. Bu finansman ile projeye ait mühendislik ve inşaat çalışmalarına başlayacağız. 2 yıl içinde buradaki madenimizde üretime başlayarak Türk ekonomisine kazandıracağız" ifadelerini kullandı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar:

"Altın ithalatının zaman zaman yüksek seyredip, cari dengeye olumsuz etkiler yapmakta olduğunu görüyoruz. Bu ve benzeri projeler cari dengenin sağlıklı kurulmasına katkı sağlayacaktır. Bu projenin banka-reel sektör işbirliğine güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum. Hazırlık safhasına ilişkin olarak kullandıracağımız bu kredinin yanı sıra, proje finansman safhasında da yer almayı planlamaktayız. Bu iş birliğinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

1618334247077.png