Tarım Maliyetleri

Ynt: Tarım Maliyetleri

cebrail68 link=topic=65614.msg743738#msg743738 date=1368558014' Alıntı:
gözel söylüyorsun :) ama kimse bunu akıl edemiyor galiba
Kimse düşünemiyor değil piyasada çoğalmasını mı istemiyolar nedir bu biodizelin anlamadım gitti.Yeni bir vergi gelmiş sanırım.Ancak kendi ihtiyacınız için üretirseniz vergi felan yok diye biliyorum.

Ayrıca biodizeli karışım yaparak kullanın diyorlar %80 mazot % 20 biodizel diye.Ancak çokta hassas olmayan motor tiplerin yani commonrail harici motorlarda çok rahat bir şekilde kullanılıyor.Kaldı ki biodizeli üretmekte çok kolay video ve formülleri bile birsürü var.

Hatta sırf bu yakıta uygun modifiye edilmeli traktörler felan.Çünkü yakıt girdileri ancak bu şekilde düşürülebilir.

Ynt: Tarım Maliyetleri

doktorsihirbaz link=topic=65614.msg743747#msg743747 date=1368559140' Alıntı:
kanola ekip biodizel yapın diyorsun iyi güzelde ben senede ortalama 6 ton mazot tüketiyorum litresi 4 ten hesaplasak 24 bin lira senelik mazot giderim. kanolanın verimi 300 kg diye biliyorum yağ oranıda %40la %50 civarı değişiyor %40tan hesaplarsak benim 50 dönüm kanola ekmem lazım kanola yerine buğday ektiğimde 15bin gibi para almış oluyorum. Sonuçta sadece kanolayı depoya koymuyorsun bunun karışımı var biodizel makinası falanda var yani 20bine yaklaşır benim biodizel maliyetim. 4bin fark oluyor ama bu işi atık yağlarla yapabiliyor olsaydım maliyetim 10 15bin anca olurdu.
Aslında atık yağdan yapmak daha mantıklı ancak sizin gibi çok ihtiyacı olanlar için kanoladan yararlanmak daha verimli olabilir.Ancak atık yağ bulabilirseniz hiç olmazsa kanolanın yetişmesini felan beklemezsiniz.

Şimdi kanolanın verimine maliyetine gelince.Şöyle düşünün kanoladan elde edilen yağ litre bazında 1.5 lira maliyete denk geliyor.Tam fiyatları bilmiyorum araştırmak lazım.Bu yağı direkt direkt oalrakta kullanabilirsiniz ya da dönüştürerekte.Atık yağdan yararlanmakta biodizele çevirmek için de bu maliyetlere geliyor.Tam araştırmak lazım yağ fiyatlarını kimyasal fiyatlarını.Güncel fiyatları felan.Ancak 1 seneye kadar fiyatlar bu şekildeydi.

Sizin demek istediğiniz kim o kadar ekimle uğraşacak gibi bir anlama geliyor sanırım.Fiyat olarakta denk geleceğiniz düşünüyorsunuz.Ancak bitkiyi de yağı da dizeli de siz üreteceksiniz.Maliyetler daha da düşecek kar koyulmadığı için.Litrede 1.5 tl maliyet dediğinizde arada ki farka değer bence...