Tarım ve Hayvancılıgın Geleceği için ne düşünüyorsunuz

Arkadslar merhaba,

etrafımıza bakıyoruz maliyeler ve kurak gecen senelerın ardından kimse tarla ekmek istemiyor, nazlanıyor, hayvancılar isyanda her şey ithal(saman-bugday-et vsvs) peki siz gelecek için umutlu musunuz? cocuklarımıza bu işleri önerecekmiyiz ne olacak tarım hayvancılık fikirlerinizi bekliyorum.

kolay gelsin

Şimdi şöyle birşey var Ankara şartları için konuşuyorum arazilerimiz çok parçalı ve giderek imar nedeni ile kayboluyor .Arazi fiyatlari giderek artıyor tarladan ürün kaldırarak yeni bir tarla sahibi olmak imkansız 100 200 dekar kuru arazi ile ev gecinmez İleride büyük çiftçiler doğacak veya çiftçiler tarımla uğraşacak küçük her yerde olduğu gibi kaybolup gidecek ...Çiftçiliği toprağı sevmesi üretmenin ne olduğunu bilmesi icin öğretirim ancak meslek edinmesini istemem

Bizim bölgede güzel imkanlar var çalışana
Sabah erken kalkip yaz sicak demeden kış soguk demeden calisan ve kendi ekonomisine dikkat eden bakıyorum durumu iyi
Sulu tarim imkani olan yerlerde süt hayvancılığı uygun
Genc sağlığı düzgün merakli hevesli insan isi hayvancilik
Sulu tarim yoksa o zaman kiyun keçi olabilir
Bugday arpa kuruya ektin bahar geldi baktın verim 200 kg altinda o zaman bic ota bagla balya hic taneye bicmeye gerek yok
Yada belli zayif yerleri ekme mera birak hem dinlenir toprak o zaman yine koyun keci olur
Her yonden hayvan destek olur tarima bilinçli hakkini vererek yapana .
Benimde oglum bu yıl liseyi bitirdi üniversite sınavı iyi değil bizim isi yap diyorum 20 civari anac 40 kadar buyuk bas var ayni yerde dedesinin koyun var 100 kadar yeterince kuru tarim imkani pek iştahlı değil
Bak bunlar sana baslangic olur diyorum
Benim gibi yapmak zorunda drgilsin daha ileriye gidebilirsin azmedip calisinca sulu tarim imkanida var
Ama okul oncelik sonra demesin baba beni okumadın cektin bu idin içine
Okuyacak insanida biliyorum ablasi var hukuk fakultesi son sinif bu yil bitiyor
Kitabı okumayi seviyor okuyacak insan belli oluyor
Bizimde var hayvancilikta karizma kariyer sorunumuz
Benim hic umrumda olmaz hayvanci dediler kiz bile vermediler bize öyle bir algi vardi o zaman . Şimdi biraz daha iyi
Insan gibi calisir insan gibi harcarim en guzel giyinir suslenir
En iyi arabaya binerim
Hayvancinin karizma kariyerini düzeltmeye uğraşırim

Tabi Bölgesel imkanlar önemli

Nufus hep artar, hem yapilasma icin arazi ihtiyaci dogar, hem yemesi icin daha fazla yiyecek lazimdir. Tarim bu nedenle bitmez, arazi hep degerlenir. Teknolojiyi takip etmek lazim, hep yeni ekipman almak anlaminda soylemiyorum. Gecen feyz programinda gordum, internette izledigimiz sekilde misir ekmisler, verim iyi olursa kazanacak. Onemli olan isini sevip hep daha iyisi icin ugrasmak, ekimde yenilikleri izlemek, sulamada yenilikleri izlemek lazim. Hayvancilik icin de boyle, baktin kazancin sinirlandi, melezleme, et irkina gecme, rasyonu daha dikkatli hazirlama gibi. Tarim ve hayvancilik olmadan yasam olmayacagina gor gelecek mutlaka tarimda.

Herşey senin ülkenin büyüklerin de bitiyor buğday ekersin 1 sene beklersin dünya kadar borcun altına girer sin harman gelir sonuç sıfır artık gübreyi mazot u kurtarmaya bakıyor herkes bi karı yok tabi bu küçük ölçekli çiftçiler için geçerli. Hayvan desteklemesi verir o destekle meyi devlet geri senden alır yok küpe parasıdır vs bu ülkede üreticiye önem saygı diye birşey yok. İthal saman dir ithal hayvandır ithal bugdaydir ee bu çiftçi ne kazanacak nasil geçincek usttekiler yiyor içiyor ceremesini üretici çekiyor ülkede tarım hayvancılık bitik

Hani reform diyorlar ya turkiyeden gercekten tarim dan tut egitime sanayiye cok fazla ihtiyac var tarimda koklu Reformlar lazim tarlalarin hisseli tapusunu mu soyleyim yoksa koylerde kapanan okullarimi soyleyim ege ve cok nadir yerler haric koydekiler evlenmeye kiz bulamiyor zaten sehirde bile millet evlenemiyor erkekler icin cok onemli olan birsey bu aile kuramiyor koylerde ev yapacak yer yok olsa da en asagi 70 bin para lazim koyler boyle olursa batar gider ancak ekonomi istihdam olusturamaz millet sehirlerde acindan ölmekten ve artik babalar sehirde cocuklarini uyusturucu bonzai gibi maddelerden uzak tutamayacagini anlarsa o zaman koylere doner yoksa türk milleti sehirlerde kilitlenip kalacak

Toprak toplulaştırma. Bana sorar iseniz devlet bir süre sonra diyecek ki ey ahali şu şu imkanların yoksa. Örneğin arazin 6000 dönümün altında ise sen çiftçilik yapamazsın. Ne yapacaksın?ya sat veya kiraya ver Ya da toprak alma yada kiralama yapıp örneğin 6000 dönümün üstüne çıkaçaksın ve kendine ait arazide en az 600 dönüm olacak diyecek. Ha bu örnek yanlış anlaşılmasın. Böyle bir şey yok. Ama sanki zaman bunu gerektirecek gibi. Yani benim görüşüm bir zaman sonra tarımda ve hayvancılıkta şirketleşme olacak. Yani eskiden toprak ağası şimdinin kravatlı şirket işletme sahibi. Eh artık bizde herzamanki gibi işçi oluruz artık. Satarım ha köyü.

Toprak toplulaştırma. Bana sorar iseniz devlet bir süre sonra diyecek ki ey ahali şu şu imkanların yoksa. Örneğin arazin 6000 dönümün altında ise sen çiftçilik yapamazsın. Ne yapacaksın?ya sat veya kiraya ver Ya da toprak alma yada kiralama yapıp örneğin 6000 dönümün üstüne çıkaçaksın ve kendine ait arazide en az 600 dönüm olacak diyecek. Ha bu örnek yanlış anlaşılmasın. Böyle bir şey yok. Ama sanki zaman bunu gerektirecek gibi. Yani benim görüşüm bir zaman sonra tarımda ve hayvancılıkta şirketleşme olacak. Yani eskiden toprak ağası şimdinin kravatlı şirket işletme sahibi. Eh artık bizde herzamanki gibi işçi oluruz artık. Satarım ha köyü.
Doğru tespitler bencede
Surada farkli düşünüyorum
Küçük işletmeciler dayanamaz olacak piyasa şartlarina
Karlilik az büyükler sayıdan sürümden kazanacak
Devletin birsey yapmasina gerek kalmadan küçükler birakacak
Ben sut sigiri yapmaya çalışıyorum
Benim gördüğüm çocuğuma bu is sana yeter gelir olarak diyebilmem için 50 hayvsn olmali
Soğutma yine ayni yem karma kepceli traktör
Obur tarafta bunlar olmayan bakacsk kendi işine bir sürü çile işçilik zor yetisemeyecek yapamaz olacak
Dedigin gibi büyükler sansli görünüyor
Anlik bir not yagmur basladi su an palto giyelim

o zaman suan için olumlu düşünmüyoruz malesef :( keşke yetkililer biraz daha duyarlı olsa
devletin-muhalefetin-ziraat odaları-kooperatifler trakklup tarzı gerçek tarım ve hayvancılığa gönül vermiş kişileri izleseler konuları takip etseler belki daha kolay sorunlar çözülebilir diye düşünüyorum...

Öncelikli olarak toprağımızın kıymetini bilmeliyiz.
Her geçen gün artan insan nüfusu ve buna bağlı olarak artan tarımsal ihtiyaç. Tarımsal ve hayvansal ürünler hayatımızın heryerinde gıdadan tutun tekstile kadar.
Ülkemize baktığımızda tarımsal alanda yapılan çok yanlışlar var ki bence en önemlisi tarımsal araziye uygun yerlere yapılan evler ve kurulan sanayiler. Şuan ki duruma baktığımızda 80 milyon nüfuz var 240 milyon dekar arazide tarım yapılırken ithal ediyoruz. Yani kendimizi karşılaşmıyoruz. Bu durum bu halde iken nüfusumuz 150 milyona ulaştığında ne yaparız bilemiyorum. Üstüne üstün tarım arazilerimizde bu nüfus artışına bağlı olarak oluşacak bilinçsiz tarım arazilerindeki yapılaşma ile 240 milyon dekarlık tarım arazisi olur 150 milyon dekar.

Yani burda dikkat çekmek istediğim nokta devlet öncelikle tarım arazilerini koruyacak. Rant peşinde koşmayacak.

Diğer bir hususta tarım ve hayvancılıkla uğraşan bilinçli çiftçi olmak.

Daha yeni okudum devlet köy projesi oluşturacakmış. Bu proje kapsamında 250 örnek köy oluşturulacak. 81 ilimizden 3 tane köy örnek köy olacak ve veteriner ile ziraat mühendisi aranacakmış. Böyle olursa bilinçli çiftçi sayısı da artar diye düşünüyorum.

Esk büyük market zincirleriyle anlasma yapip reyon acicakmis.ital et ile vatandasa ucuz et yedirecekmis bende hayvancılığı birakmayi düşünüyorum umrumda diil kim yaparsa yapsin!

Karkas kuzu eti ithali serbest kalmisti, et kurumu getirip toptan marketlere satacak, orada but 35 TL perakende satilacakti.

Simdi dana kemiksiz parca et ithali serbest oldu, bu sefer ozel sektor de getirebilecek, yani buyuk marketler kendisi ithal edip satacak.

Ulkeye donup besicilige girsek derken olanlara bakin.