Yanlış alıntı yapmışşınız bende alıntı yapamadım burdan alıntı yaptım.
' ' Hocam ortalama kaç büyükbaş büyümeye yetecek kadar kar bırakır. Sadece al büyüt sat mı yoksa sütü dahilmi?? hayvancılıktan gelen para aile geçindirip, tarıma yöneltilmiş ' ' demişşiniz.
Büyük başta uzman ama kendimiz hayvancılık yapıyoruz bildiğim kadarını söyleyeceğim.
İlk 2 inek ile büyük istiyorsanız onlardan aldığınız süt parasını ve erkek danaları sattığınızda aldığınız parayı tekrar hayvanlara yatıracaksınız. Ne zamana kadar olucak bu olay ? derseniz hedefinize ulaşana kadar. Mesela biz hala hayvanlara yatırım yapıyoruz. 1-2 ay önce betonların üstüne yumuşak plastik yatak koydurduk

Böylece hayvanlar kalkarken kaymıyor ve betonun soğuğunu yemiyor.
İneklere iyi bir bakım yapıldığı zaman 20-25 kg süt almanız mümküm. Çok iyi bakım ve kaliteli hayvanınız varsa 30kg de mümkün.
Bizim hayvanlara annem ile babam beraber bakıyor.(Ben köyde değilken. Ve ben sadece 3 ay köydeyim.) Bakım işleri hayvan arttıkça zorlaşıyor. Bu yüzden biz max 30-35 hayvana bakabiliyoruz çünkü bunun yanında tarım da yapıyoruz. Buğdayların 25 ton civarı garaja atıyoruz hayvanlara yarma için. Hem iş gücü kapasitemiz bu kadar hemde yeterli alanımız max 30-35 hayvanlık. Şuan 29 hayvanın 12-13 tanesi anaç. Yani bunlardan süt alıp bunları gebeleştiriyoruz. 6 Tanesi düve ve geri kalanları buzağı. Şuan babama göre hayvancılık tarımdan daha verimli. Geçen gün çeltiği 1450tl/ton a sattık bi kazancımız olmadı. Ama hayvancılıkta her ay süt parası alıyoruz. Bu parayla yazın hem çeltiklerin su parasını veriyorduz(sadece yazları) hem yem parasını veriyoruz hemde ben para alıyorum hem köyde annem-babam geçiniyor. Yani hem biz hem hayvanlar hemde tarlalar için kullanıyoruz parayı.
Yaşlanan anaçları ve danaları 1-2 senede bir satıyoruz. Çok para etmiyor ama yinede iyi gelir geliyor.
Gelelim bakım işlerine:
Ben köydeyken sabahları ineklere 4 teneke süt yemi 3-4 teneke küspe 2 teneke buğday yarması karışımı hazırlayıp ineklere veriyoruz.
Dana ve düveleri besi yemi ve yarma, buzağılara başlancı yemi veriyoruz.
Öğlen İneklere ve düvelere balya+Silaj veriyoruz dana ve buzağılara ot balyası + Melez veriyoruz.
Akşam ise ineklere tekrar balya+ silaj danalara balya+ melez veriyoruz. Bazen ineklerede melez verdiğimiz oluyor.
Her yıl 1000 den fazla balya gidiyor.
Ve hayvanlar ahırdan her çıktıklarında ahırları tanzikli su ile yıkıyoruz.
Yazları hayvanlar için 2 parça sudan otu ekiyoruz. Bu parçaların biri otlanırken diğerini sulayıp gübre atıyoruz. Böylece aralıksız sudan otu oluyor hayvanlara. Yazları öğlen ve akşam balya ve silaj vermiyoruz geceleri yarma veriyoruz danalar aynı şekilde bakımları devam ediyor. Bir sene yonca silajı vermiştim sütler acayip artmıştı ama yonca silajı için makinamız olmadığından mısır ekiyoruz. Yonca balyası verme şansımız yok olsa hem yem maliyeti azalacak hemde sütler artıcak. Kötü yanı evden 1-2 hafta değil 1-2 gün ayrılamassın. Hayvanlar hep bakım ister. Bizimkiler alıştılar kesme şeker falan varsa hemen yerler. Elinde çikolata olsun gelir alır yani. Hep annem alıştırdı böyle şeylere çok yüzsüz oldular. Ciddi ciddi çikolata falan yiyorlar
Hayvancılık bence daha az riskli. Yıl geçtikçe işler büyüyor. Gizli giderleri yok mu? var. Mesela veteriner için harcanan paraları kimse görmez. Hayvan kayar sakatlanır hurda parasına canbaza satmak zorunda kalırsın. Allah korusun tel yutar-zehirli ot yer. Buzağılarken içinde hasar olur gebe kalmaz çok kaçar seni sinir eder satarsın