Tartışmalı tarım ilacı Roundup yasaklandı!

23.04.2009
14,004
23,992
35
Bilecik
Fıransız yetkililer, geçtiğimiz günlerde tartışmalı bir tarım ilacı olan Roundup ürünlerinden bir tanesinin satışını yasakladı.

Satışın yasaklanması kararı, yaygın kullanılan bu ilaca ilişkin potansiyel güvenlik endişeleri nedeniyle alındı. Monsanto ’nun Roundup isimli herbisit (yabancı ot öldürücü) ürününde kullandığı tartışmalı madde glifosat. Bu maddenin kansere yol açıp açmadığı konusunda ki tartışmalar uzun bir süredir gündemi meşgul ediyor.

Monsanto geçtiğimiz yıllarda bu ilacın kullanımı nedeniyle yüklü bir tazminat cezasına da çarptırılmıştı.

Drone'la ilaçlama, dünyada yeni gelişen bir sistem
france24.com tarafından yayınlanan habere göre, Fransa Gıda ve Çevre Güvenliği Kurumu olan ANSES tarafından yapılan bir açıklamada, Roundup Pro 360 ürününün mahkeme kararınca yasaklandığı öğrenildi.

ANSES’in basına verdiği açıklamada, “Mahkeme kararının hemen yürürlüğe girmesi nedeniyle Roundup Pro 360 ürününün satış onayı iptal edildi. Bugünden itibaren Roundup Pro 360’ın satışı, dağıtımı ve kullanımı yasaklandı” ifadeleri yer aldı.

Karar ve ANSES’in basın açıklaması 15 – 16 Ocak tarihlerinde arka arkaya gerçekleşti.
 
  • Beğen
Tepkiler: mert_16
ABD'DE MAHKEMELİK OLAN KANSEROJEN TARIM İLACI ''ROUNDUP'' TÜRKİYE'DE PEYNİR EKMEK GİBİ SATILIYOR.

Antalya'da çiftçilerin adeta peynir ekmek gibi kullandığı Bayer'in Roundup adlı kanserojen tarım ilacının kansere neden olduğu ortaya çıktı! ABD'de milyonlarca tazminata mahkum edilen ilaç ile ilgili Antalyalı tüketicilere bir uyarı yapılmaması ise büyük rahatsızlık yarattı!

Kanserojen ürün peynir ekmek gibi satılıyor
Antalya’da çiftçilerin peynir ekmek gibi kullandığı Bayer’in Roundup adlı kanserojen tarım ilacı, kansere neden olduğu için ABD’de ilk açılan davada 289 milyon, ikinci açılan davada ise 80 milyon dolar tazminata mahkum edildi. Roundup’ı üreten firma Bayer’in Antalya’da da devasa bir AR&GE tesisi bulunuyor.

Tüketicilere uyarı yapmıyor!
Tarım ilacı üreticisi Monsanto adlı ABD’li firma ürettiği Roundup adlı glifosat içerikli ziraat ilacıyla tüm dünyaya adeta kanser aşılıyor. Antalyalı tarım üreticisinin de peynir ekmek gibi kullandığı Roundup adlı tarım ilacı kansere yol açtığı için Amerika’da devasa tazminatlara mahkum ediliyor. Kısa bir süre önce Bayer tarafından 66 milyar dolara satın alınan Monsanto ve ürünü Roundup ile ilgili jüri Monsanto'nun Türkiye'de de satılan Roundup ve Ranger Pro adlı yabani ot ilaçlarının kansere yol açtığını bilmesine rağmen tüketicileri uyarmadığına hükmetti. Roundup ilacı için ABD'de 5 binden fazla açılmış dava bulunuyor.

Kanser oluşumunu tetikliyor

ABD’li çiftçi Hardeman’ın açtığı bir diğer davada da jüri Roundup adlı ilacı mahkum etti ve "Roundup isimli glifosat içeren zirai ilacın, davacı Hardeman'da kanser oluşumunu tetikleyen önemli bir unsur olduğuna" karar vererek 5 milyon dolar tazminat ve 75 milyon dolar da ceza ödenmesini kararlaştırdı.

Türkiye’den ihracat dahi yapıyor

İstanbul’daki genel merkezin yanı sıra Bayer’in Türkiye’nin birçok farklı ilinde bölge ofisleri ve üretim tesisleri bulunuyor. Gebze ve Bursa'daki fabrikalarının yanında Antalya'da Ar&Ge İstasyonu bulunan Bayer Türkiye 40’ı aşkın ülkeye ihracat yapıyor.

Kanserin yanı sıra bakın nelere yol açıyor
Öte yandan Roundup adlı ilacın zararları kanserojen etkiyle sınırlı değil. Avrupa ülkelerinde yapılan bilimsel çalışmalarda glifosat adlı maddenin gluten intoleransına neden olduğu ve bunun da dünya çapında bir sorun olduğunu ortaya çıkarıldı. Özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa'da, nüfusun tahmini yüzde 5'i bu rahatsızlıktan muzdarip " denildi. 2013 yılında İnterdisiplinary Toxicology dergisinde yayınlanan çalışma, Mother Earth News ve The Healthy hariç medya tarafından tamamen göz ardı edildi. Firmanın tarım ilacının kanserojen etkilerinin ortaya çıkmasını önleyemediği ancak sorunun basına yansımasının bir şekilde önüne geçtiği görüşünde birleşiliyor.

Gluten intoleransı geliştiriyor
Tarım ürünlerindeki Glifosat adlı adlı maddeye maruz kalanlar İmmün aktivasyon ve alerjik cevap, Bozulmuş sindirim, Bağırsak geçirgenliği, Dengesiz bağırsak bakterisi, Bağırsak duvarında hasar gibi önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya da bulunuyorlar.

Ürünlerin üzerinde yüksek seviyede kalıyor
Glifosat (Roundup) adı verilen bir yabani ot öldürücüsünün kullanıldığı tarım ürünleri hasat edildiğinde bu toksinin yüksek seviyelerinin ürünlerde kaldığı ve insanlara geçerek başta kanser olmak üzere çok çeşitli hastalıklara yol açtığı belirtiliyor.

MYGazete Haber Merkezi
 
İlac bayisine dar yaprakli ot ilacı soruyorum adam bana bu ilacı öneriyor dünya bu ilacı yasaklıyor bizde serbest bırakılıyor
FB_IMG_1574369869899.jpg
 

Benzer Konular