Ynt: Taşlı Tarlaya En Uygun Pulluk?
Disk pulluk tavsiye etmem, kıraç arazide toprağı aktarmada pulluk kadar randıman alınmıyor kullandık denedik kaldırdık sattık, profilinde Bayburt yazdığına göre kıraç arazideki taşlı tarladan bahsettiğini varsayarak konuşuyorum, yine pulluğun tam otomatik yaylı olanı taşlı arazi için en randımanlısıdır, ne kadarda tam otomatik olsa taşlı yerde ayağını gazdan keserek kullanacaksınki pulluk olmadık yerinden yamulup kalmasın, yoksa en baba yaylı pulluk bile taşlı yerde süratli aktarmaya gelmez.
Yine taşlı araziniz epey varsa tam otomatik yaylı pulluğun bile uçlu olanından kullanmamak lazım, mesela ünlü pulluklarda uç demiri vardır fazladan aşağıdaki taşı alır çıkarır yada aşağıdaki koca kayaya takılır, uçlu pulluğa bence gerek yok, düz tek parça demir takılan pulluk olmasında fayda var, rahat eder fazlada taşı yukarı dürtüp çıkartmazsın iyi olur, pulluğunda tarlayı sürerken aşağıdaki taşlara takılıp durmaz.
Ben yırttım bu taşlı tarla işinden, akrabamızın taşlı tarlaları vardı traktörüde yoktu biz sürer eker biçer verirdik, tarlaları hala duruyor ama artık başkasına yaptırıyor, kendimizdeki taşlı tarlalarımızı sattım gitti, hele birini yıllardır sürmezdim bile, alıcısı çıkınca verecen gidecek, anlayacağın şimdi alet edevat rahat yüzü gördü, evet biriki tarlamızında kıyısında köşesinde yada ortasında taş var ama o kadarda olacak artık, lakin taşlı tarla dedinmi taş toplama makineside olsa her yıl alttan sürüyor, her yıl topla, alet edevat yamulur kırılır bisürü sıkıntı, ondan iyisimi 30 dekar taşlı tarlana alıcımı var satacan gidecen 15 dekar tarla alacan yerine daha iyi, değilse mecbursanız dediğim gibi tam otomatik yaylı pulluk olacak ama onuda uçlu olanından almayacaksın düz tek parça demir takılanından kullanacaksın düz ara bakacaksın işine, benim söyleyebiliceğim budur, kolay gelsin.