Ynt: ticari tarım
saolun tavsiyeleriniz gayet güzel ve mantıklı
saolun
ülke şartları bizle ingiltere arasında epey farklar olsada bu fiyatlardan yola çıkarak bir fikir edinmek açısından gayet güzel ve yol gösterici bir tablo
saolasın kardeşim bilgiler için
abi bu işin zaten içinde degilmiyiz misal bir köylümüz yada komşumuz veya başka köyden bir dostumuz telefon edip benim bir işim var şukadar tarlam ekilecek dediginde yada sürülecek dediginde zaten belli bir ücret karşılıgı yapmıyormuyuz
bu işe sıfırdan girmeyecegiz ki
elimizde olan traktörlerden ve ekipmanlardan maksimum verim elde etmeye çalışacagız sadece ve bir kişi geldiginde her türlü işini yaptıracak ikinci bir adamın kapısına gitmeyecek olay bu yani
böylece evde boş yatan ekipmanlar ve traktörler den en üst seviyede faydalanıp birnevi para kazanacagız
işte nerdeyse kafamdan geçen düşünceye en yakın msj
saolasın kardeşim duygularımı düşüncelerimi gayet iyi açık ve net dile getrmişsin
aynen katılıyorum bölgemdeki arazi miktarlarının küçüklügü ve elimdeki traktör alet edevat ekipmanlarında bu şartlara uygun olması yani küçük olması şuanda çok az bir masrafla bu işe girmemi saglayabilir tek eksigim tecrübe yani hangi iş kaça yapılır iş nasıl bulunur vs vs
birde zaten bende gerek ülkemiz gerekse bölgemizde şehrimizde ve köyümüzde küçük arazi yapısını düşünerek ilk etapta enazından arazi toplulaştırması yapılana kadar ekstra masraflar yapmadan bu işi yapabilecegimi ilerdede araziler büyürse ihtiyaca göre büyük traktör alet edevat ekipman alımı yapabilecegimi düşünüyorum
şimdi benim kafamdan geçende zaten direk devasa bir boyutta başlamak degil bu işe
sadece arazi şartları bölgemizin durumu vs azbuçuk bilgim dahilinde küçük araziler şeklinde ve zaten butarz bir şirketleşme ilk etapta enazından arazi toplulaştırması yapılana kadar küçük arazi sahiplerine hitap edecek bir hizmet olacak
bu konuda kafamdan geçen şu
bir köy bakkalı ile bir şehirdeki market eşitmi
birisine gidip sigara bile alamazsın yok der bitti der vsvs
digerine gidersen a dan z ye her lazım olanı alıp gelebilirsin
zaten marketleride cazip kılan bu degilmi
düşünsenize bazı arkadaşalr burda sitede bahsediyor
taş toplama makinası ile taş işi yaptıgını baz arkadaşlar slaj makinası alıp ticari çalıştıgını bazı arkadaşlar balya makinası ile ticari çalıştıgını
bazı arkadaşlar havalı mibzerle ticari çalıştıgını
ama bunların hepsini artı ekim biçim sürüm ilaçlama gübreleme vs vs işleride aynı kişi yapsa daha hani bir markete gidiginde yok yok diyoruz ya aynen o misal bir arazi sahibi gelip bir iş yaptırmak istediginde aklına gelen her işini 1 kişiye yaptırabilme imkanı olsa daha cazip olmazmı
şimdi zaten biz ler çiftçilik yapıyoruz bunun içinde azbuçuk sermaye yatırıp alet edevat traktör vs vs almışız veya alıyoruz
yani bu işlerin yabancısı degiliz
tarımla hayvancılıkla hiç alakası olmayan zengin kişilerin veya tarımhayvancılık gibi konulardan anlamayan kişilerin hayvancılık işine girmesi ve batması gibi olmaz benim tahminim biizim yaptıgımız veya yapmak istedigimiz bu iş
zaten bu işe sıfırdan başlasak herhalde trilyonlar lazım dır böyle bir şirketleşme için
fakat zaten altyapımız aşagı yukarı hazır benim tahminim 150-200binlirayla eksiklerimiz tamamlanabilir ve bu işe girilebilir
tek sorun şu ki
malesef büyük arazi sahipleriyle veya büyük çiftliklerle çalışma gibi bir durum olmaz diye düşünüyorum olsada çok az olur
sebebide gayet açık
çünkü bu kişiler zaten tarımın içinde adamların traktörü alet edevatı vs vs aşagı yukarı tüm lazım olan aletleri var
burda hitap edebilecegimiz kitle bahçeciler ve küçük arazi sahipleri ve arazisi çok olupta traktörü falan olup birçok alet edevatı olmayan bu aletlerle yapılan işleri başkasına para karşılıgında yaptıran kişiler
çünkü adam bahçe yapmış ama sadece yapmış hiç bir şeyi yok hatta bir kısmı şehirde yaşıyor tüm bahçe işlerini hafta sonu gelip yaptıran onlarca kişi var hiç birinde alet edevat ekipman traktör falan yok
birde köyde yaşayıp 5-10-15-20 dekar gibi küçük arazi si olup ya 1 traktörü olup hiç alet edevatı olmayan yada hiç aleti edevatı ve traktörü olmayıp her işini başkasına yaptıranlar var
bunlara benzer örnekler çogaltılabilir
benim tahminim eger düzgün bir fiyat politikası uygulanırsa hem bu işi yapan şirket hemde işi yaptıran kişi zarar etmez iki tarafta karlı çıkar
tek tek iş yaptırmak ekstra masraf dır yol da geçen zamanı ve yakıtı bile enaza indirebilir bu şekilde yapılacak bir uygulama
evet arkadaşlar tüm fikirlere açıgım burda bizlerle paylaşabilirsiniz sizlerinde aklından geçen düşünceler varsa
sonuçta dogrulara tartışarak fikir alışverişinde bulunarak ulaşılr diye düşünüyorum
HassaN20 link=topic=70597.msg808154#msg808154 date=1386709882' Alıntı:Şirketleşmeye gidilmesi güzel, para için büyük arazi sahipleriyle çalışmanız lazım tabi arazisi olup ta aleti olmayanları bulmak lazm, olanlara vadesi bol seçenekler sunmak lazım, iyi iş yapmak lazım (iş beğendirmek zordur) iyi iş yapmak için de her yaptığın işi gerçekten bilerek anlayarak yapmak ve yanındaki adamlara yaptırtmak lazım, adamlara maaş verip üzerine sigorta yapmak lazım yıl 12 ay bunları karşılayabilmek lazım, devlete vergi ödemek lazım, vergi ödemek için muhasebecilere para ödemek lazım, yıpranmaları bozulmaları kırılmaları dökülmeleri hesaba katmak lazım, tamir edebilmek lazım az çok yedek parça bulundurmak lazım...İllaki para kazanır ancak çok koşturmak ve büyük risk altına girebilmek lazım...Bunun yerine gidip mahsül vadeli büyük çiftlik kiralayıp çalışmak daha mantıklı gibi.
saolun tavsiyeleriniz gayet güzel ve mantıklı
GÜRKAN link=topic=70597.msg808175#msg808175 date=1386712165' Alıntı:ingiltere ' deki resmi 'ulusal zirai müteahhitlik birliği' nin 2013 fiyatları.
http://www.fwi.co.uk/gr/naac.pdf
-birim fiyatlar acre başı, kabaca 4000 metrekare
-sterlin kabaca 3.3 lira.
saolun
ülke şartları bizle ingiltere arasında epey farklar olsada bu fiyatlardan yola çıkarak bir fikir edinmek açısından gayet güzel ve yol gösterici bir tablo
Çağrı link=topic=70597.msg808184#msg808184 date=1386712768' Alıntı:Bizdeki bazı fiyatlar şu şekilde dekar başına,ha yaptıran binde bir ancak olur
Sürüm 25 TL
Kazayak ,Ekim 10 TL
Biz de ot biçimi yapıyorduk tamburlu ile biçme+çevirme 15 TL
Bunlardan başka bildiğiniz balya yapımı 1,25 TL/tane,biçim 10 TL/dekar
nailyetek link=topic=70597.msg808187#msg808187 date=1386712941' Alıntı:Tarımsal Hizmet Şirketlerinden bahsediyorsun, bunun ilk adımları ülkemizde atılmıştı, hatta sitemize üyeydi. Sonra yollarımız ayrıldı, en son sahibinden.com da alet edevatın satılık olduğunu görmüştük.![]()
abi bu işin zaten içinde degilmiyiz misal bir köylümüz yada komşumuz veya başka köyden bir dostumuz telefon edip benim bir işim var şukadar tarlam ekilecek dediginde yada sürülecek dediginde zaten belli bir ücret karşılıgı yapmıyormuyuz
bu işe sıfırdan girmeyecegiz ki
elimizde olan traktörlerden ve ekipmanlardan maksimum verim elde etmeye çalışacagız sadece ve bir kişi geldiginde her türlü işini yaptıracak ikinci bir adamın kapısına gitmeyecek olay bu yani
böylece evde boş yatan ekipmanlar ve traktörler den en üst seviyede faydalanıp birnevi para kazanacagız
aribas link=topic=70597.msg808205#msg808205 date=1386713798' Alıntı:aslında bir nevi bu işleri bizler yapıyoruz sadece profesyonel bir şekilde değil
tarımla uğraşan bir çok çiftçi zaten ya yarıya deiğimiz ortak ekim yapıyor yada icara dediğimiz kiralama usulu
ekim yapıyoruz.
sizin yapmak istediğiniz aslında bunu komplike bir yapıya dönüştürüp vatandaşın her işi başkasına yaptırmak yerine
bir kişi de bütün işi çözmesini sağlamak. bunun için yerinde ve doğru ekipman seçimiyle başlana bilir. illa ki almakta gerekmez birkaç
kişi bir araya gelip yapılabilir. örneğin biçerdöveri olan bir kişi biçerdöver işlerinde hizmet verirken balye biçici gibi aletleri olanda bu şekilde hizmet verebilir. eğer ki ortaksız olarak yapılacaksa ülkemizde çok büyük arazi sayısı genele bakıldığında azdır onun için daha küçük ekipmanlar seçilip (400 kiloluk balye makinası yerine 25 kiloluk gibi) bu işlem gerçekleştirile bilir. ancak sağlam bir piyasa çalışması yapılması ve planlı hareket edilmesi gereken bir iş kolu ve sistemli çalışılması gereken bir iş koludur.
çalışmalarınız da kolaylıklar dilerim.
işte nerdeyse kafamdan geçen düşünceye en yakın msj
saolasın kardeşim duygularımı düşüncelerimi gayet iyi açık ve net dile getrmişsin
aynen katılıyorum bölgemdeki arazi miktarlarının küçüklügü ve elimdeki traktör alet edevat ekipmanlarında bu şartlara uygun olması yani küçük olması şuanda çok az bir masrafla bu işe girmemi saglayabilir tek eksigim tecrübe yani hangi iş kaça yapılır iş nasıl bulunur vs vs
birde zaten bende gerek ülkemiz gerekse bölgemizde şehrimizde ve köyümüzde küçük arazi yapısını düşünerek ilk etapta enazından arazi toplulaştırması yapılana kadar ekstra masraflar yapmadan bu işi yapabilecegimi ilerdede araziler büyürse ihtiyaca göre büyük traktör alet edevat ekipman alımı yapabilecegimi düşünüyorum
samet 39 link=topic=70597.msg808216#msg808216 date=1386714770' Alıntı:bizim burda sürüm 40 tl 1000 metre kare
ikileme 20 tl
aysan 20 tl
ekim 20 tl
ilaç -gübre atımı 8-10 tl
biçim devletin verdiği neyse öyle yapıyoruz![]()
fikirlerin için saolasınSempatiq1 link=topic=70597.msg808316#msg808316 date=1386766388' Alıntı:Yavuz Bey Bu Sistem Başta Batı Avrupa Ve Rusya Ovaları Olmak Üzere Dünyanın Bİr Çok Yerinde Var. Bence Para Çiftçiye Para Bırakıyorsa Gayet Güzel Bir Seçenek Çiftçi İçin. Fakat Ülkemizde Ben Bu Sistemi Verimli OLarak Çalışabileceğini Pek Düşünmüyorum Bunun Sebebi Ülkemizde Yerel Ve Küçük Arazilerde Yapılan Çiftçiliğin Fazla Olmasıdır.
şimdi benim kafamdan geçende zaten direk devasa bir boyutta başlamak degil bu işe
sadece arazi şartları bölgemizin durumu vs azbuçuk bilgim dahilinde küçük araziler şeklinde ve zaten butarz bir şirketleşme ilk etapta enazından arazi toplulaştırması yapılana kadar küçük arazi sahiplerine hitap edecek bir hizmet olacak
bu konuda kafamdan geçen şu
bir köy bakkalı ile bir şehirdeki market eşitmi
birisine gidip sigara bile alamazsın yok der bitti der vsvs
digerine gidersen a dan z ye her lazım olanı alıp gelebilirsin
zaten marketleride cazip kılan bu degilmi
düşünsenize bazı arkadaşalr burda sitede bahsediyor
taş toplama makinası ile taş işi yaptıgını baz arkadaşlar slaj makinası alıp ticari çalıştıgını bazı arkadaşlar balya makinası ile ticari çalıştıgını
bazı arkadaşlar havalı mibzerle ticari çalıştıgını
ama bunların hepsini artı ekim biçim sürüm ilaçlama gübreleme vs vs işleride aynı kişi yapsa daha hani bir markete gidiginde yok yok diyoruz ya aynen o misal bir arazi sahibi gelip bir iş yaptırmak istediginde aklına gelen her işini 1 kişiye yaptırabilme imkanı olsa daha cazip olmazmı
şimdi zaten biz ler çiftçilik yapıyoruz bunun içinde azbuçuk sermaye yatırıp alet edevat traktör vs vs almışız veya alıyoruz
yani bu işlerin yabancısı degiliz
tarımla hayvancılıkla hiç alakası olmayan zengin kişilerin veya tarımhayvancılık gibi konulardan anlamayan kişilerin hayvancılık işine girmesi ve batması gibi olmaz benim tahminim biizim yaptıgımız veya yapmak istedigimiz bu iş
zaten bu işe sıfırdan başlasak herhalde trilyonlar lazım dır böyle bir şirketleşme için
fakat zaten altyapımız aşagı yukarı hazır benim tahminim 150-200binlirayla eksiklerimiz tamamlanabilir ve bu işe girilebilir
tek sorun şu ki
malesef büyük arazi sahipleriyle veya büyük çiftliklerle çalışma gibi bir durum olmaz diye düşünüyorum olsada çok az olur
sebebide gayet açık
çünkü bu kişiler zaten tarımın içinde adamların traktörü alet edevatı vs vs aşagı yukarı tüm lazım olan aletleri var
burda hitap edebilecegimiz kitle bahçeciler ve küçük arazi sahipleri ve arazisi çok olupta traktörü falan olup birçok alet edevatı olmayan bu aletlerle yapılan işleri başkasına para karşılıgında yaptıran kişiler
çünkü adam bahçe yapmış ama sadece yapmış hiç bir şeyi yok hatta bir kısmı şehirde yaşıyor tüm bahçe işlerini hafta sonu gelip yaptıran onlarca kişi var hiç birinde alet edevat ekipman traktör falan yok
birde köyde yaşayıp 5-10-15-20 dekar gibi küçük arazi si olup ya 1 traktörü olup hiç alet edevatı olmayan yada hiç aleti edevatı ve traktörü olmayıp her işini başkasına yaptıranlar var
bunlara benzer örnekler çogaltılabilir
benim tahminim eger düzgün bir fiyat politikası uygulanırsa hem bu işi yapan şirket hemde işi yaptıran kişi zarar etmez iki tarafta karlı çıkar
tek tek iş yaptırmak ekstra masraf dır yol da geçen zamanı ve yakıtı bile enaza indirebilir bu şekilde yapılacak bir uygulama
evet arkadaşlar tüm fikirlere açıgım burda bizlerle paylaşabilirsiniz sizlerinde aklından geçen düşünceler varsa
sonuçta dogrulara tartışarak fikir alışverişinde bulunarak ulaşılr diye düşünüyorum