TOPRAĞA ATTIĞIMIZ GÜBRELERDEN SİZCE NE KADAR YARARLANABİLİYORUZ?

Ynt: TOPRAĞA ATTIĞIMIZ GÜBRELERDEN SİZCE NE KADAR YARARLANABİLİYORUZ?

strongmister link=topic=41069.msg367115#msg367115 date=1301143518' Alıntı:
üst üste yağışlarda bitki gübreden tam anlamıyla yararlamıyor çünkü gübre yıkanıp aşağıya iner (AZOT DÖNGÜSÜ] fakat çiğli ortamda gübreden daha fazla yararlanır buda verime etki eder çok yağışlı yerlerde gübreleme sayısını artırmak gerekir böylece daha fazla faydalansın.. her element toprağın her bölgesinde aynı değildir aynı tarlada farklı miktarlarda element vardır bunun için ensağlamcı tutum sıvı gübredir bitkiye yapraktan uygulanan karışık elementlen çinko mangan demir ... bunlar bitki için gerekli iz elementlerdir klorofil olarak gördüğümüz bitkinin yeşil kısmıdır nekadar klorofil miktarı fazla olursa bitki okadar yeşil gözükür ve okadar kendi bünyesine besin biriktirir bunları özellikle yanmış çiftlik gübresinin ne kadar faydalı olduğunu bilirsiniz buradaki gübrenin faydasından farklı olarak ayrıştırıcılara zemin hazırlar yani her tarafın azot olduğu bir ortamda bu bakteriler yaşayamaz bu yüzden onlara üreme ortamı hazırlamalıyız bunlarda bizim bitki yaşamı boyunca hazır işçilerimizdir BUNLARI UYDURMUYORUM BEN BİR BİYOLOG OLARAK YAZDIM YAN RESİMDEKİ ARPA KUŞAĞI GEÇMİŞTİR KESİNLİKLE SULANMAMIŞTIR HERKESE BEREKETLİ BİLİNÇLİ BOL KAZANÇLAR...

Kardeş bu her tarafın azot olduğu bir ortamdaki bakterileri canlı tutmak için gerekli bir yöntem veya ilaç, farklı bir gübre var mıdır? Yanmış gübreden kastın sanıyorum hayvan gübresi dimi?
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim...

nailyetek link=topic=41069.msg367374#msg367374 date=1301173433' Alıntı:
Humikaistten kasıt; içinde bulundurduğu humus miktarı ile alakalı heralde.. Bu gün tv reklamında TKİ. ninde humikasit ürettiğini duydum.. Yaşantımın bir bölümünde
kömür işletmelerinde iş makinası operatörlüğü yaptım.. Tam oluşamamış kömürlere kist denilirdi ve bunların içinde bitki kökleri,salyangoz kabukları v.s. bulunur.. Bunların o zamanlarda ticari bir değeri yoktu ve ayıklama yapılarak kömüre karışması önlenirdi. Şimdi bunlar humik asit olarak karşımıza çıktı.. Bizim bölgemizde de bir çok terkedilmiş kömür işletmesi mevcut ve bunların karışık olduğu hayli kömür tozu var..
Nasip olursa ; bu yıl bunlardan bir kısım tarlalara remorkla taşıyıp deneme yapacağım, şimdi,ye kadar yapılan denemelrde çayırların ıslah edilip tarıma kazandırılmasında gözle görülür bir farkı olmuştur.. Bakalım bizim ağır killi ve pH değeri 7.5 in üzerinde olan topraklarda fayda edecekmi..? Bunu kısmet olursa önümüzdeki ekim sezonunda paylaşıcam.

Kömürde organik maddelerin yapıtaşı olan karbon, hidrojen ve oksijen maddeleri var ama demekki direk atınca çözünüyor toprakta demekki. Deneyimlerini bekliyoruz, teşekkürler...

hümik asit veya fulvik asit üzerindeki kullanım yerini okuyarak kullanılırsa gözle görükür farkını görüsünüz ilk kullanım cok önemlidir 10 gün veya 15 gün icinde tekrar kullanımı yazar üzerini iyi okunmasını ve zaman takibi gerekir ben kuru fasulye tarımında ve kabak cekirdegi tarımında farkını gördüm iyi ve zamanlı yapılan hümik asit atılan tarlayla hic atılmayan tarla arasında kök salma topraga yapışma tarlada yürüken ayaklarınıza saglam dal ve yapragı hissedebilirsiniz yabancı otların bile hic atılmamış tarla ile farkı var ilaclama makinası iyise ektiginiz ürün çeşidine göre zamanlı ilaclama şarttır gram degerine önem verilmeden zamansız atılan ilac gübre boşa para vermiş olursunuz topragın ph derecesine görede kükürt uygulaması yapabilirsiniz ph iyi olan topraklarda bakteri organik maddeler topraga iyi karışır

nailyetek link=topic=41069.msg367374#msg367374 date=1301173433' Alıntı:
Humikaistten kasıt; içinde bulundurduğu humus miktarı ile alakalı heralde.. Bu gün tv reklamında TKİ. ninde humikasit ürettiğini duydum.. Yaşantımın bir bölümünde
kömür işletmelerinde iş makinası operatörlüğü yaptım.. Tam oluşamamış kömürlere kist denilirdi ve bunların içinde bitki kökleri,salyangoz kabukları v.s. bulunur.. Bunların o zamanlarda ticari bir değeri yoktu ve ayıklama yapılarak kömüre karışması önlenirdi. Şimdi bunlar humik asit olarak karşımıza çıktı.. Bizim bölgemizde de bir çok terkedilmiş kömür işletmesi mevcut ve bunların karışık olduğu hayli kömür tozu var..
Nasip olursa ; bu yıl bunlardan bir kısım tarlalara remorkla taşıyıp deneme yapacağım, şimdi,ye kadar yapılan denemelrde çayırların ıslah edilip tarıma kazandırılmasında gözle görülür bir farkı olmuştur.. Bakalım bizim ağır killi ve pH değeri 7.5 in üzerinde olan topraklarda fayda edecekmi..? Bunu kısmet olursa önümüzdeki ekim sezonunda paylaşıcam.
abi biraz kükürt uygulaması yap toz veya granül al at topragı karıştır anında faydasını görmessin ama 2 sene uygyularsan topragın degiştigini görürsün

Kardeş bu her tarafın azot olduğu bir ortamdaki bakterileri canlı tutmak için gerekli bir yöntem veya ilaç, farklı bir gübre var mıdır? Yanmış gübreden kastın sanıyorum hayvan gübresi dimi?
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim...
[/QUOTE] evet hayvan gübresi bu bakteriler için çok uygun besi ortamıdır bakteriler azot bıraktığı için fazla azotlu ortamda olmak istemezler bunlar toprağa aşılayarak uygulanabilir uyguladıktan sonra iyi bakmak gerekir ben tarım ilaçları bölümünü gezerim bana en uygun sıvı gübreyi kullanırım element içerikli olması gerekir o yüzden farketmez en önemlisi her çiftçinbin yapması gereken şudur bitkide güneşli saatlerde stomaları açık olur besin yapmak için bizim attığımız ilaç veya sıvı gübrenin faydasını bu stomalardan içeriye nasıl girdiği ile gözlemleriz stomalar kapalı olsa sen ne atarsan at yüzünde birikir yağmur sularu ile yıkanır bir faydasını göremezsin stomalar rüzgarlı havalarda su kaybetmemek için kapanır bitki susuzken stomalar kapanır turgor basıncı düşer bunları iyi ayarlamak gerekir ilaç ve gübre bitki üzerine %100 etki eder TABİİKİ HOLDERİN MEME GÖZLERİ TIKANMAMIŞ İSE :D

En iyisi toprağını güzel bir şekilde tahlil ettireceksin. Daha sonra biraz araştırma yapacaksın. Artık istediğin bilgiye bir tık kadar yakınsın. Gidip ziraat mühendisine de soracaksın, danışacaksın. Araştırmaların ve danışmalarından elde ettiğin verileri düzenli ve sistematik bir şekilde uygulamaya geçireceksin. Bence başarı ve kalite bu yolla yakalanabilir.