Topraktaki kısıtlama kalkıyor


2.5 hektardan 30 hektara çıkarılmasını öngören yasa tasarısı TBMM ' ye sevk edildi

ANKARA - Yabancılara toprak satışındaki kısıtlama oranının 2.5 hektardan 30 hektara çıkarılmasını öngören Tapu Kanunu ve Kadastro Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı TBMM ' ye sevk edildi.

MİKTAR İKİ KATINA ÇIKACAK

Yabancılara toprak satışında karşılıklılık esası aranmamasını da öngören tasarıya göre, yabancıların ülke genelinde edinebilecekleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemeyecek. Çevre ve Maliye Bakanlıkları ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde bu miktarı iki katına çıkarmaya yetkili olacak.

Yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlı aynı hak edinebilecek.

ÜLKENİN MENFAATLERİ

Yabancı uyruklu gerçek kişilerin, yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilerin ve uluslararası kuruluşların yüzde 50 veya daha fazla hissesine sahip oldukları Türkiye ' de kurulu tüzel kişiliğe sahip şirketler, ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyetleri yürütmek üzere taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edinebilecek.

Yapısız taşınmaz satın alan yabancı uyruklu gerçek kişi, satın aldığı taşınmazda geliştireceği projeyi 2 yıl içerisinde ilgili bakanlığın onayına sunmak zorunda olacak. Projenin süresi içinde gerçekleşip gerçekleşmediği takip edilecek. Süresi içinde başvurulmayan veya gerçekleştirilmeyen projelerde tasfiyeye ilişkin hükümler uygulanacak.

Çevre ve Maliye Bakanlıkları, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinimini ülke, yer, zaman ve miktar bakımından kısmen veya tamamen durdurulabilecek veya yasaklayabilecek.

Tasarının gerekçesinde belirtildiğine göre, 1934 ile 2006 yılları arasında yabancı uyruklu gerçek kişilerin Türkiye ' de edinebileceği alan, karşılıklı olmak şartıyla, 30 hektar olarak belirlenmiş; bu miktarı geçen alanları edinebilmeleri hükümet iznine bağlı kılınmıştı. 2006 ' da yapılan değişiklikle, yabancı uyruklu gerçek kişilerin, ülke genelinde edinebileceği taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki ayni hakların toplam yüzölçümü 2.5 hektara düşürülmüştü.
 
Ynt: Topraktaki kısıtlama kalkıyor

bazı şirketler var dönümü şu paraya 10-20 bin dönüm arazi satılıktır diye ilan veriyor bazı tarla toplayanlar var türk kimlikli insanları aracı olarak kullanıp çiftçiden satın alıyorlar sonra tapular toptan olarak yabancı uyruklu birilerinin üzerine geçiriliyor bu anlattığım burada oldu dağın tepesini taşlı tarlaları değerinin 2 katına aldılar biz bursalıyız çiftçik kurup ağaç ekeceğiz falan diye insanları kandırıp aldılar şimdide arazi israil uyruklu birinin üzerine gözüküyor resmi dairede gözlerimle gördüm...
 

Ynt: Topraktaki kısıtlama kalkıyor

trapper link=topic=51286.msg518720#msg518720 date=1327337420' Alıntı:
ülke dışına çıkartabiliyorlarmı?
Ülke dışına çıkarabilse iyi gölge etmez, senin ülkeni ele geçirip seni ülke dışına atar bu hareketler, filistin topraklarını böyle ele geçirdiler...! uyrra*-*-
 
Ynt: Topraktaki kısıtlama kalkıyor

yapacak bırsey yok zengın vergı vermıyor zaten masraf gosterıyor bılmem ne yapıyor bırde af beş krş vergı vermıyor torba yasa 10 tane sgk lı ıcınmı cıktı sandınız mesela ÜLKER kacak glıkozdan dunya ceza yedı affoldu vergı alamasan ark neyle donecek zam akaryakıta tekele motorlu araclara aklına ne gelırse yapacagı her kaleme oda yetmedı satacak zaten yerde kalmamısdı ona buna peskek sımıde toprak satacak hemde babalar gıbı dıyorya rte
 
Ynt: Topraktaki kısıtlama kalkıyor

AKP iktidarında 8 yılda yabancılar 54 milyon 499 bin 207 metrekare taşınmaz mal satın aldı. Üstelik yabancılar Türkiye ' nin en güzel sahil kıyılarına ve gözde turistik yerlerine göz dikti.



Yabancılar en çok Antalya, İzmir, Aydın, Muğla, Nevşehir, İstanbul, Ankara, Adana, Mardin, Hatay ve Konya ' da toprak satın aldı. Türkiye ' de toprak satın alan yabancılar arasında ilk sırayı Almanya aldı.

AKP ' nin 8 yılda yabancılara ne kadar toprak sattığı CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ' ün soru önergesine Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ' in verdiği yanıtlar ortaya çıkardı.

54 MİLYON METREKARE TAŞINMAZ YABANCIDA

AKP iktidarında 8 yılda 86 bin 397 yabancı Türkiye ' de 78 bin 46 taşınmaz aldı. Bakan Demir ' in verdiği yanıtlara göre; 20 bin 490 ana taşınmaz 46 milyon 628 bin 657 metrekare alan ve 57 bin 556 kat mülkiyeti taşınmazı 7 milyon 870 bin 551 metrekare olmak üzere toplam 78 bin 46 taşınmaz 54 milyon 499 bin 207 metrekare taşınmaz alanı 86 bin 397 yabancı satın aldı.

TURİSTİK YERLER REVAÇTA