traktörümüzü neden değişitriyoruz

Ynt: traktörümüzü neden değişitriyoruz

Son traktörümüzün(mf 265s) revizyondan 6 yıl sonra artık verimden düştüğünü fark ettiğimiz,
Ve hiç bir kuruş kredi kullanmadan nakit olarak satın alarak işlerimizi daha pratik ve daha verimli yapabilmemiz için değiştirdik.

üsame link=topic=69534.msg792021#msg792021 date=1383947771' Alıntı:
Son traktörümüzün(mf 265s) revizyondan 6 yıl sonra artık verimden düştüğünü fark ettiğimiz,
Ve hiç bir kuruş kredi kullanmadan nakit olarak satın alarak işlerimizi daha pratik ve daha verimli yapabilmemiz için değiştirdik.
Bizim de revizyon olalı 5 yıl oldu, geçen ay 1700 TL harcadım hiçbir şey değişmedi. Satışı da problemli olduğu için kalan ömrünü bizimle geçirecek 265s, yanına almayı planladığım MF 5410, olmazsa muadili bişey alırız.

nailyetek link=topic=69534.msg792022#msg792022 date=1383947956' Alıntı:
Bizim de revizyon olalı 5 yıl oldu, geçen ay 1700 TL harcadım hiçbir şey değişmedi. Satışı da problemli olduğu için kalan ömrünü bizimle geçirecek 265s, yanına almayı planladığım MF 5410, olmazsa muadili bişey alırız.
Çok haklısın yaptırıncada çok fazla bişe fark etmiyor, ama ALLAH nasip ederse büyüğünü alınca oda işine yarar diye düşünüyorum.
Rabbim Gönlüne göre versin Nail Abi..

2007 model New Holland TL 90A wardı..2013 de 7298 saatte gelmesiyle 4 lastik neredeyse sıfırlanmıştı..Ayrıca sigorta yatağının yanmasıyla eski düzen bağlamıştık ama oda fazla randıman wermıyordu arada lambalara fazla yuklenınce sıgortaların atmasına sebep oluyordu..En sonunda ise aküde sıfırı tüketince bu masrafları yapmak yerine yeni we beygiri yüksek bi traktör almak daha mantıklı geldi..Şimdi ise T5060 war çook memnunuz..

köylümüzdeki tüm traktörlerin yeni ve 4x4 olmasından dolayı sürekli bir aşağılanma dalga konusu oluyorduk bu yüzden dosta düşmana karşı deyip 74 80 verip 8185 aldık

şu yazdıklarınızı okuduktan sonra devlet baba nasıl mazota zam yapmasın.bu çiftçi para kazanıyorki traktörünü değiştirebiliyor.ha birde çiçek bu kadar buğday bu kadar da zarar ediyoruz deyinde göreyim. BEYLER.

FEHİM link=topic=69534.msg792043#msg792043 date=1383973735' Alıntı:
şu yazdıklarınızı okuduktan sonra devlet baba nasıl mazota zam yapmasın.bu çiftçi para kazanıyorki traktörünü değiştirebiliyor.ha birde çiçek bu kadar buğday bu kadar da zarar ediyoruz deyinde göreyim. BEYLER.
aynen abi bu yıl ayçiçekten(çitlemelik) vatandaşımız çok güzel kar ettiiler.(daima iyle olur inşallah.) :)

keyfiyet olmadan traktör alan nadir kişiler var...

!979 model 480 vardı,rektefesi gelmişti. domates özellikle pancar çekerken akla karayı seçiyorduk. Arazinin yarısı da çok eğimli araziden oluşuyor, çıkmak neyse de inmek tahlikeli olyordu, babamın şöförlüğü zayıf, römork itmiş ve devrilme tehlikesi atlattı. Derken hayvan bakmaya başladık, gübre çukuru kötüleşti. 4x4 almaya karar verdik,2. el tt55 arıyorduk,iyi fiyatla denk geldi 2005 model 2000 saate td65d DT aldık. çok az bi borçla aldık.

benim deiğştirme sebebim eskimesi ve tek çekerin yetmemesi ben 15 yıldır çiftçiliği kendim yapıyom.babadan ayrılalıdan beri 98 de sıfır başak aldım 2005 de eski başağı verip tekrar sıfır başak aldım.o daha duruyo 2 yıl önce çiftçeker bide same aldım.hep ihtiyaçtan aldım ama yeniye binmeyi herkes ister eskiyle uğraşmak zor çiftçeker motor arabacılıkta rahat oluyo onun için sameyi aldım.başak çekmiyomuydu gayet rahat çekiyo ama bayır aşağı çift arabayla çiftçeker daha iyi iniyo.ha bide konu komşu için alanda var maksat motor hem büyük hem yeni olsun ki millet motorunu anlatsın böyle yapıpta ödiyemiyenide çok gördüm etrafımda.adamlar 2 senede bi takla attırıyolar çoğunda takla attırcak yerde kalmadı tarlaları motor için sattılar.ne oldu motor var ama ekcek tarla yok.

biz traktör ü az kullanırız.ama bizim buralar oldukça dağ tepe.iniş çıkış istemediğin kadar.4x2 ile de oluyodu kaç yıldır bir kaza vs yaşamadık ama çok yaşayanlar oldu.4x4 başka diyerek aldık.birde bizde 1982 model 540 vardı.onuda 22500 satmıştık sanırım üzerini de 5 yıl borçlanınca almak kolay oldu.bu traktör bi aksilik olmassa benide oğlumuda eskitir.20 yılda yılda 250 saat yapsam 5 bin saat yapar.hesap ortada.kendi kendime ben çekirdekten yetiştim hamd olsun bugüne kadar bir zarara ziyana uğramadım dedim ama yarın erken yaşta oğlan kullanmaya başlayacak ,sonra babam yaşlanınca yine kullanmak isteyecek yani ben her açıdan güvenlik için 4x4 ü tercih ettim.iyikide etmişim diyorum.çok yakinen tanıdığım birisi traktör kazasından 15 gün kadar önce vefat etti.traktörü ford 3000 likti.bizim buralar genelde fiat 480 liktir.fiat 480 olaydı kurtulma ihtimali çoktu.heleki zaten 4x4 bir traktör olsa durum çok daha farklı olurdu.önce güvenlik için sonra da sıfır traktörün uzun ömürlü olmasından dolayı sıfır traktörü tercih ettim...

bizim dedemden kalma 62 model x35 massey varmış 83 yılında sıfır 640la takas etmişler hala kullanıyoruz çokda memnunuz bizi hiç üzmedi... şimdi ise 640 fiat bazı aletleri çekerken zorlanıyo mesela çizel ve patlatma çekemiyo tarım aletleri değişti modernleşti bide teknoloji&konfor ister istemez ihtiyaç duyuluyo...

Eski traktörlerimize bakarsak ilk traktörümüz 135 daha sonra 165 ve International almışlar 444 veya 654 tam modelini bilmiyorum sonra 1987 de ikisini satıp 285 almışlar 2000 yılında 285 in yetersiz kalmasından dolayı 2. 285 i almak için yola çıkıp Sameyle New Holland arasında kalmış, tercihlerini 70-66dan yana kullanmışlar şimdi ise 285 masraflı olmasından dolayı değiştirmeyi düşünüyoruz. Tabi cefakâr 285 kendi başına 2500 dekar yer sürerken şimdi iki traktörle 1200-1300 dekar ser sürüyoruz . Eski traktörleri neden değiştirdiler bilmiyorum ama 165 halailk günkü gibi tertemiz duruyor. :)

cebrail68 link=topic=69534.msg792044#msg792044 date=1383973878' Alıntı:
aynen abi bu yıl ayçiçekten(çitlemelik) vatandaşımız çok güzel kar ettiiler.(daima iyle olur inşallah.) :)

Bi biz kazanmadık heralde evde bekletiyoruz :)

POYRAZLI TALHA link=topic=69534.msg792103#msg792103 date=1384001239' Alıntı:
Bi biz kazanmadık heralde evde bekletiyoruz :)
abi sizinki yağlıkmı yoksa çitlemelikmi...abi sana bu yıl ki hasatta örnek vereyim bizim bir tarla vardı tarlanın yarısı resmen taştı(abartısız)...
10 dönüm tarla çitlemelik ayçiçek ekti amcam ve dönümüne 250 kg verdi.( taşlı tarlaya göre iyi verdi nedeni işe 30 yıldır oraya fiğ ve arpadan başka bişey ekilmediği için)...
çapalamasını kendi yaptı..
2 defa SALMA SULAMA yaptı...
dönüme 20 kg 20-20 süper gübre attı fiyatını tam olarak bilmiyorum..
çiçeği kendi kesti .sonra patoza verid patoz dönümü 24 tl-10 dönüm 240 tl,temizlemeyede 100 tl verdi..
sonra çiçeği 3000/ton tl ye sattıık..2.5 ton çekirdekten.toplam 7500 tl para aldı artık ne kadar kar kaldı tam olarak bilmiyom..

diğer amcamda 35 dönüm yağlık ayçiçeği ekti onuda hesaplıyalım..
3 defa suladı.toplam 1000 tl sulama parası verdi..
gübreleme yaptı...
arasını traktorle çapaladı...
sonra biçerdöver ile biçtirdi.dönüm 14 tl-500 tlde oraya gitti...
10 ton çekirdek çıktı.
ton fiyatını 1030 tl ye verdi..ne etti=10300 tl para yaptı..

Bayiye-servise küsüp değişen de var, arası olup değişen de... birazda nasip kısmet ama her zaman makul-mantıklı karar vermek zor.

Bazen HİÇ akla gelmedik bi neden olabilir;

Tekirdağ merkeze yakın ÇOK yamaç meyilli bi köyde Zetor Proxima Power 100 vardı 2. traktör olarak kelepir alındı... Depo normalde olduğu gibi solda değil SAĞ tarafta ve çok büyük (180 litre civarı) köy zaten çok meyilli, tarla sürerken bikaç kere yanlamış ama yatmamış...

Gerçi arka teker ağırlıkları hiç yoktu, biraz ondan biraz depodan biraz da çok derin sürmelerinden bikaç yanlamadan sonra sahibi huylandı, acemi biri olsa yatırırdı diye bikaç aya sattılar... motor kelepir ve sıfır ayarındaydı! Batman ' a gitti...

cebrail68 link=topic=69534.msg792106#msg792106 date=1384002293' Alıntı:
abi sizinki yağlıkmı yoksa çitlemelikmi...abi sana bu yıl ki hasatta örnek vereyim bizim bir tarla vardı tarlanın yarısı resmen taştı(abartısız)...
10 dönüm tarla çitlemelik ayçiçek ekti amcam ve dönümüne 250 kg verdi.( taşlı tarlaya göre iyi verdi nedeni işe 30 yıldır oraya fiğ ve arpadan başka bişey ekilmediği için)...
çapalamasını kendi yaptı..
2 defa SALMA SULAMA yaptı...
dönüme 20 kg 20-20 süper gübre attı fiyatını tam olarak bilmiyorum..
çiçeği kendi kesti .sonra patoza verid patoz dönümü 24 tl-10 dönüm 240 tl,temizlemeyede 100 tl verdi..
sonra çiçeği 3000/ton tl ye sattıık..2.5 ton çekirdekten.toplam 7500 tl para aldı artık ne kadar kar kaldı tam olarak bilmiyom..
cebrail68 link=topic=69534.msg792107#msg792107 date=1384002646' Alıntı:
diğer amcamda 35 dönüm yağlık ayçiçeği ekti onuda hesaplıyalım..
3 defa suladı.toplam 1000 tl sulama parası verdi..
gübreleme yaptı...
arasını traktorle çapaladı...
sonra biçerdöver ile biçtirdi.dönüm 14 tl-500 tlde oraya gitti...
10 ton çekirdek çıktı.
ton fiyatını 1030 tl ye verdi..ne etti=10300 tl para yaptı..

Çitlemelik çekirdek bu yağlık çekirdeği tarlayı icara vereli ekmiyoruz. Biz kıraç ekiyoruz köyümüzde sulamaya yeterli su yok suyu bulanda çok masraf yapıyor sulamak için. Sulu tarla da çok uzakta olduğu için yağlık ekiyoduk artık icara veriyoruz. Çitlemelik çekirdekte de fazla masrafımız olmuyo 1.5 metre civarı ara bırakarak ekiyoruz daha sonra 9 lu kazayağıyla ara çapası yapıp tekleme yapıyoruz. Bu yıl ayçekirdekleri biraz daha iyi geliştiği için 2 defa tekleme yaptık fakat bu yıl çapalama yapmadık. Daha geç ekenlerin çekirdekleri erken ekenlere nazaran daha iyiydi. Bir de bu sene çok çürüme vardı kellelerin daha iri olduğu yerde çürüme de çoktu bu seneden sonra ilaç ta yapıcaz artık. Yaklaşık 150 dönüm ektik tahmini olarak 8 ton civarı verim aldık bakalım kışın para edermi bilemem....

POYRAZLI TALHA link=topic=69534.msg792127#msg792127 date=1384009535' Alıntı:
Çitlemelik çekirdek bu yağlık çekirdeği tarlayı icara vereli ekmiyoruz. Biz kıraç ekiyoruz köyümüzde sulamaya yeterli su yok suyu bulanda çok masraf yapıyor sulamak için. Sulu tarla da çok uzakta olduğu için yağlık ekiyoduk artık icara veriyoruz. Çitlemelik çekirdekte de fazla masrafımız olmuyo 1.5 metre civarı ara bırakarak ekiyoruz daha sonra 9 lu kazayağıyla ara çapası yapıp tekleme yapıyoruz. Bu yıl ayçekirdekleri biraz daha iyi geliştiği için 2 defa tekleme yaptık fakat bu yıl çapalama yapmadık. Daha geç ekenlerin çekirdekleri erken ekenlere nazaran daha iyiydi. Bir de bu sene çok çürüme vardı kellelerin daha iri olduğu yerde çürüme de çoktu bu seneden sonra ilaç ta yapıcaz artık. Yaklaşık 150 dönüm ektik tahmini olarak 8 ton civarı verim aldık bakalım kışın para edermi bilemem....
biz suluyoruz .güzel oluyor..bu yıl çekirdek fiyatları 3000-5000 tl arasıydı güzel kar yapan çiftçilerimiz oldu(inşallah daima öyle olur)..su olsa daha iyi olur.yağlık fazla kazandırmıyo bana göre.