Tritikale yetiştiriciliği

Arkadaşlar malum bu sene iç Anadolu da kıraç araziler zarar ettirdi. Gerek yaşanan dolay olayı,sonrası gelişen kuraklık olayı derken ektiğimiz arpadan verim alamadık. Bu sene bu yüzden olumsuz hava koşullarına daha dayanıklı olan tritikale ekmeyi düşünüyorum . Eken, bu konu da tecrübe sahibi arkadaşlar ekmelimiyim? Ekersem tohum cinsi ne olmalı ?

Arkadaşlar malum bu sene iç Anadolu da kıraç araziler zarar ettirdi. Gerek yaşanan dolay olayı,sonrası gelişen kuraklık olayı derken ektiğimiz arpadan verim alamadık. Bu sene bu yüzden olumsuz hava koşullarına daha dayanıklı olan tritikale ekmeyi düşünüyorum . Eken, bu konu da tecrübe sahibi arkadaşlar ekmelimiyim? Ekersem tohum cinsi ne olmalı ?
Bende zayıf arazilerime tırtıkale ekicem Çok kurak olursa en azından boyu uzun hasıla bicersem balya olur tavsiyem 27kg dan daha az togum ekme ben tuccardan alıp ekiyorum sıfır togum hiç ekmedim

Bu yıl hasıl için ektim. Tohumu tarım kredi den almıştım çeşit adını hatırlamıyorum. Hasılda 13 dekar tarladan 59 büyük balya bağlattım( 4 ipli 250kg civarı). Sonra yerde kalnları tekrar toplayıp 30 balya daha bağlattım(3 ipli küçük balya). Yıl çok kurak gitti tarlanın bazı yerleri büyüyemedi yoksa daha yüksek verimi olurdu

Bu yıl hasıl için ektim. Tohumu tarım kredi den almıştım çeşit adını hatırlamıyorum. Hasılda 13 dekar tarladan 59 büyük balya bağlattım( 4 ipli 250kg civarı). Sonra yerde kalnları tekrar toplayıp 30 balya daha bağlattım(3 ipli küçük balya). Yıl çok kurak gitti tarlanın bazı yerleri büyüyemedi yoksa daha yüksek verimi olurdu.
Maşallah çok iyi verim elde etmişsiniz. Kurak havada bağlama sorunu olmamış. Denemek isterdim ama bu kadar kuvvetli sapın kuruması sorun olur. Yanlış hatırlamıyorsam bir keresinde caramba ekip yağışlı havalar yüzüden toplayamamıştınız.

Maşallah iyi hafıza var ben paylaştığımı bile unutmuştum 🙂 namluda sap kuvvetli olunca geç kurudu yağışsız bir döneme denk geldik ıslatmadan bağlayıp taşıdık. Reygrass a göre daha çabuk kuruyor seneye içine biraz yem bezelyesi de atarak ekeceğim

Ben de bir miktar küçükbaş hayvanın kışlık otunu yetiştirmek için alternatif arıyorum. Normalde tarlayı çayıra bırakıp hiç masraf etmeden biçip bağlatıp kaldırıyoruz. Böylece dekara ortalama 25-28 kglık 18-20 balya çıkıyor. Bu sene yağışlar zamanlı düşünce 26 balyaya kadar verim verdi. Fakat senelik ihtiyaç için geniş bir araziyi çayıra bırakmak gerekiyor. Maksadım alernatif yem bitkilerinden daha az alanda yeterli miktar ot elde ederek yerden tasarruf sağlamak. Sizin verdiğiniz değerler çok cazip görünüyor. İmkan bulabilirsem bu yıl belki fiğ ile karıştırıp deme ekimi yapabilirim. :)