Türkiye sustu, rekoltemizi ABD açıkladı

Türkiye kuraklık ve fiyat üzerinde oynanacağı endişesiyle 2008 buğday üretim rekoltesini açıklamazken, haber ABD ' den geldi. ABD Tarım Bakanlığı Türkiye ' de ne kadar buğday hasadı yapılacağının rakamını verdi.

ABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisi, mayıs tarihli son raporunda 2008 Haziran/2009 Mayıs dönemi Türkiye buğday üretiminin 16.5 milyon ton olacağını öngördü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi, Orta Güney Anadolu Ziraat Odaları Bölge Başkanı Mustafa Hepokur, geçen yıl Türkiye’de son yılların en ciddi kuraklığının yaşandığını, bunun hububat üretimini olumsuz etkilediğini söyledi.

FİYATLAR DÜŞMEYECEK

ŞİDDETLİ kuraklık yüzünden Türkiye’de buğday üretiminin 20 milyon tondan 15.5 milyon tona gerilediğini bildiren Hepokur ‘Dünyada da benzer sorunlar yaşandı. Buğday üretimi önceki yıllara göre düşünce fiyatlar arttı. Fiyat artışlarından Türkiye de etkilendi’ dedi.

ABD Tarım Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar Servisi’nin küresel buğday üretimini 656 milyon ton olarak öngördüğünü söyleyen Hepokur ‘Bu, geçen yıla göre dünyada yüzde 8 artış anlamına geliyor’ dedi. Hepokur, buğdayın yem, gıda ve enerji amaçlı kullanılması nedeniyle tüketiminin her yıl arttığını bildirerek, dünyada buğday üretimi artsa da fiyatların düşmesini kimsenin beklememesi gerektiğini vurguladı
 

Benzer Konular