Türkiye'de ilk kez 'Karakurt' görüntülendi

Ynt: Türkiye'de ilk kez 'Karakurt' görüntülendi

Vay Toprağım.. avcılıkta var ha..

İyi güzel de niye vurdun o canavarları, söyle bakim!

Kurt çok gördüm sürüyle bile ama hep gri-boz, gözleri de bal rengi olur derler ama o kadar yakından hiç göremedim :)

Hiç ateş etmedim, etmeyi de düşünmedim..

UÖZKAN.77 link=topic=71609.msg827361#msg827361 date=1389650592' Alıntı:
Vay Toprağım.. avcılıkta var ha..

İyi güzel de niye vurdun o canavarları, söyle bakim!

Kurt çok gördüm sürüyle bile ama hep gri-boz, gözleri de bal rengi olur derler ama o kadar yakından hiç göremedim :)

Hiç ateş etmedim, etmeyi de düşünmedim..
umut 98 den 2008 e kadar bir fiil aşırı şekilde avlandım her türlü av hayvanını avladım sonra mevlam yardım etti bu işten kurtuldum
daha çıkmıyom belki bazen domuza giderim o kadar..
bu arada ben kaçar iyi geceler yarın görüşürüz:)

koyunlarımız varkan çok mücadele ettik.çok zarar verdi.sürüye daldılar avludan aldılar yolda aldılar ama bir küçük köpek getirdi babam dişi kimse onun kurtdu yıkacagını aklından bile geçiremezdi.harikalar çizdi köpek..hala soyu var hala kurt gelmez..kurdu buluyur ininde. çok harika bir hayvan .....çok yavrularını yakladık kurtun ..bu köpegin kocalık döneminde yavruları 1 yaşındaydı kurdun kokusunu aldı köpek günlerce bir dere vardı adı kurt dersi orada buldu bekledi..eskiden herkes bağları budar agaçları budar çalı çırpıyı o dereye atarladı kurt oraya yuva yapmış iki yavrusu var ama yavrular kurt olmuş hep derlerdi köylüler 3 kut bir geziyor diye sonunda köpek buldu kurdun anasını öldü mü kaçtımı bilemiyorum erkek olanı canlı eve getirdiler biladerler kaymakam belediye başkanı herkes geldi meydan meydan köpek kurt dansı yapıldı onlar ca köpek kurta yaklaşamdılar..
herşey yürekle cesaret ve soyla oluyormuş..soyunda kangal lık olacak...

Köpek istediği kadar cüsseli olsun.. kurt daha cesaretlidir, her köpek kurda yanaşamaz.. Kangalların bile çok azı kurt kovalar boğar.. kurtboğan köpek çok nadirdir, cüsseyle de çok alakası yoktur, cesaret..

köpekde varsa yurek kurt domuz sırtlan dinlemez cusseye bakmaz yurege bakar o ama kurtlar yaşlandıkça renkleri koyulaşır ondan olabilir ince geldi bana çok kurt kalın oluyo coğu köpekten filan

Bahtı da kara olmasın
Aslı Barış
19 Ocak 2014

Türkiye’nin ilk melanistik kurdu geçen hafta görüntülendi. Peki kara kurdun özellikleri ne? Oxford Üniversitesi’nden biyolog Dr. Emre Can anlattı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü öğretim görevlisi Yasin İlemin, yaban hayatı ve özellikle de yırtıcı memeli türlerine yönelik 2004 yılından bu yana yürüttüğü çalışmaları kapsamında, Türkiye’de ilk kez melanistik (kara) kurdu görüntüledi.

İlemin, kara kurdun nerede tespit edildiği konusunda açıklama yapmaktan çekindi. “Bilinçsiz avcılardan endişe duyuyoruz” dedi. Bilim adamı haksız sayılmaz: Caretta Caretta’yı ayağına parke taş bağlayıp denize atan, çok nadir rastlanan Anadolu Leoparını öldüren, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan bir vaşağı vuran, ilk uydu vericisi takılan dişi kurt ‘Asena’yı katleden zihniyete karşı, biraz ‘kaderci’ de olsa böyle bir koruma programı oluşturmak mantıklı.

KARA KURT DİYE BİR ŞEY YOK

Kurt, kaçak avcıların ya da hayvan katletmeyi kendine görev edinen canilerin kol gezdiğinden bihaber, ‘yırtıcı’ titriyle yaşam mücadelesini sürdüredursun, Türkiye’de ilk kez görüntülenen kara kurdun özelliklerini araştırmaya başladık. Nesli tükenme tehlikesi altında mı? Anavatanı neresi? Onu diğer kurt türlerinden ayıran özellikler ne? Sonuçlar ise bir hayli şaşırtıcıydı.

Dünyada kurtlar konusundaki en önemli bilimsel otorite olan IUCN Kurt Uzman Grubu’nun 17 uzmanından biri olan, Oxford Üniversitesi Zooloji Bölümü Vahşi Yaşam Koruma Araştırma Birimi’nden Dr. Özgün Emre Can, medyada çıkan haberlere güldüğünü söylüyor:

”Kara kurt diye bir kurt türü yoktur. ” Son dönemde kurt, bozayı gibi büyük etobur türlere ilgi olsa da, bu konudaki bilinç düzeyi son derece zayıf olduğundan böyle bir yanılgıya düşüldüğünü söyleyen Dr.Can “Türkiye’de, Avrupa’da olduğu gibi, bilimsel adı ‘Canis lupus’ olan tek bir kurt türü yaşar.’Kara Kurt diye anılan birey de, o türdendir. Sadece rengi siyahtır. Bu da o tür için son derece olağan bir durumdur.

Bahsedilen kurdun siyah renkte bir birey olması dışında Türkiye’deki diğer kurtlardan hiçbir farklı özelliği yoktur.” diyor. Peki kurdun siyah olması, ona diğer kurtlardan daha farklı bir özellik katmıyor mu? Dr. Can ‘Melanistik kurt’ tanımını şöyle anlatıyor: “Benzetme yapmak gerekirse nasıl evcil kedilerin renkleri ve post desenleri farklıysa, kurtlarda da bireyler arasında renk farklılıkları olur.

Bireylerin postlarının rengi, açık kahverengiden siyaha kadar değişebilir. Beyaz, krem rengi, sarımsı, kızıl, gri ve siyah olabilir. ‘Melanistik’ dediğimiz zaman, blok halinde siyah renkli olan bir kurttan bahsediyoruz. Yani herhangi sıra dışı bir özelliği yok, sadece siyah. Sanki farklı bir kurt turu varmış gibi gösterilmesinin nedeni bu.”

03.12.2014 - 11:04 | Son Güncelleme: 03.12.2014-11:06 Milliyet.com.tr » Gündem » Haber
Nesli tükenen karakulak ölü bulundu

AYDIN’ın Çine İlçesi’nde nesli tükenme tehlikesi altındaki karakulak ölü bulundu. İzmir Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilen karakulağın vücudunda herhangi bir yara izi bulunmadığı, ölüm nedenin incelemenin ardından anlaşılacağı kaydedildi.

Nesli tükenen karakulak ölü bulundu
Sezgin MADRAN/ÇİNE (Aydın), (DHA) -

Çine’nin Doğanyurt Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Ethem Hazar, geçen pazartesi günü akşam saatlerinde bir hayvanın ağılına girmeye çalıştığını fark etti. Başta kedi olduğunu sandığı ancak yabani bir yırtıcı olduğunu fark ettiği hayvana yaklaşamayan Hazar, bir süre pencereden izledi. Korkup yanına gidemediği hayvanın ağıla girmeyi başaramayıp uzaklaştığını gören Hazar, ertesi gün öğlen arazisindeki dut ağacının altında bir hayvanın hareketsiz yattığını fark etti. Kontrol ettiği hayvanın nesli tükenme tehlikesi altındaki ’karakulak’ olduğunu anlayan ve öldüğünü gören Hazar, arkadaşlarına haber verdi. Vücudunda herhangi bir yara izi bulunmadığı belirtilen karakulak, Çine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne götürüldü. Dişi olduğu belirlenen karakulağı inceleyen Çine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veterineri Serkan Uğurel; nesli tükenme tehlikesi altında olan ve nadir görülen hayvanın ölü bulunmasının üzücü olduğunu söyledi. İzmir bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilen karakulağın ölüm nedenin inceleme sonrası belirleneceği kaydedildi.