Türkiyede ve dünyada hayvancılık,doğru hayvan besleme

Basarilarinizin devamini dilerim.

Sayin Selek ile yaptiginiz programin tekrarini da izledim. Holsteinlarin melezlenmesi konusunda ve F1 azmani konusunda ki sorunuz ve cevap ilgimi cekti.

Anladigim kadariyla burokrasinin son karari ile holstein irkina dollenebilecek artik.

Kafamda bir konu var. Ulkede encok holstein sagmal var saniyorum, toplam sagmal zaten 5 milyon civarinda. Burada cogunluk holstein ve simmental.

Ciflikte yaslanan sagmallarin degistirilmesi. hastalik nedeniyle kesilebilecek verimi dusen hayvanlar ve ahiri dolduracak kapasiteye ulasmak icin gerekli disi buzagi sayisi nedir bilmiyorum ama sanirim eldeki sagmallarin % 30-35 i adedinde olabilir. Elbette yeni kurulan ciftliklerde bu yuksek olacaktir ki ahir tam kapasiteye ulastirilabilsin.

Kapasitesi dolan ahirda artik %30 hilstein/ simmental disi buzagi yetecekse eger ve biz buzagi olumlerini ve disi buzagi icin ayarlanmis spermada basari orani yuzdesini hesaplasak hayvanlarin yarisinin bu sekilde sunni dollenmesi yeterli olacak gibi gorunuyor.

Geri kalan yarisina, erkek buzagi oncelikli etci irk spermasi atilirsa ne olur ? Irk etci olunca disi buzagi ( % 15 ) sorun olmadan beslenebilecek ve kesilecek, sadece getirisi biraz daha dusuk olacak. Dogacak Angus, hereford, limuzin erkek buzagilar besiye alinabilecek. Bu buzagilara Bel.Mavisi ve Sarole yazmadim ki dogumu kolay buzagilar secilmis olsun.

Boyle birsey yapilacaksa buzagilarin fiyatlari erkek holsteindan yuksek olacaktir, kazanc yonunden karli olacaktir. Etci irk F1 besici tarafindan tercih edilecektir, hatta tohumlamadan sonra henuz duve gebeyken on satis bile yapilabilecektir, cunku kur belirsizlikleri ve ithal hayvanlarda nakliye ve iklim degisikligi ve yeme alisamama nedeniyle olusacak risk olmayacaktir. On anlasmali ve holsteindan pahali olacak buzagi uretiminde hem sutcu, hem besici hem de devlet kar edecektir, doviz cikisi olmayacaktir.

Dogacak disiler de besiye alinacagindan daha sonra hatali dollenmeleri ile hayvanciliga zarar verilmesi riski de olmayacaktir.
Elde edilecek et miktarinda bir miktar artis, daha fazla canli agirlik artisi nedeniyle herkes karetmis olacak.

Sanirim Forum icerisinde Simentalci nikli arkadas bunu denemeye basladi, holsteinlarina et irki attirdi fotpfraflari izledik, kendisi olumlu bir buzagi gelismesi alabildiyse bu dusuncem dogru olabilir.

Siz tecrubelerinize gore degerlendirirseniz ve konusulmasi gerekir derseniz bir uzmanla programda konusursaniz bizler icin faydali olur.

Saygilarimla, yeni ciftliginizde ortaklarinizla birlikte basarili olmanizi tum kalbumle dilerim.

Basarilarinizin devamini dilerim.

Sayin Selek ile yaptiginiz programin tekrarini da izledim. Holsteinlarin melezlenmesi konusunda ve F1 azmani konusunda ki sorunuz ve cevap ilgimi cekti.

Anladigim kadariyla burokrasinin son karari ile holstein irkina dollenebilecek artik.

Kafamda bir konu var. Ulkede encok holstein sagmal var saniyorum, toplam sagmal zaten 5 milyon civarinda. Burada cogunluk holstein ve simmental.

Ciflikte yaslanan sagmallarin degistirilmesi. hastalik nedeniyle kesilebilecek verimi dusen hayvanlar ve ahiri dolduracak kapasiteye ulasmak icin gerekli disi buzagi sayisi nedir bilmiyorum ama sanirim eldeki sagmallarin % 30-35 i adedinde olabilir. Elbette yeni kurulan ciftliklerde bu yuksek olacaktir ki ahir tam kapasiteye ulastirilabilsin.

Kapasitesi dolan ahirda artik %30 hilstein/ simmental disi buzagi yetecekse eger ve biz buzagi olumlerini ve disi buzagi icin ayarlanmis spermada basari orani yuzdesini hesaplasak hayvanlarin yarisinin bu sekilde sunni dollenmesi yeterli olacak gibi gorunuyor.

Geri kalan yarisina, erkek buzagi oncelikli etci irk spermasi atilirsa ne olur ? Irk etci olunca disi buzagi ( % 15 ) sorun olmadan beslenebilecek ve kesilecek, sadece getirisi biraz daha dusuk olacak. Dogacak Angus, hereford, limuzin erkek buzagilar besiye alinabilecek. Bu buzagilara Bel.Mavisi ve Sarole yazmadim ki dogumu kolay buzagilar secilmis olsun.

Boyle birsey yapilacaksa buzagilarin fiyatlari erkek holsteindan yuksek olacaktir, kazanc yonunden karli olacaktir. Etci irk F1 besici tarafindan tercih edilecektir, hatta tohumlamadan sonra henuz duve gebeyken on satis bile yapilabilecektir, cunku kur belirsizlikleri ve ithal hayvanlarda nakliye ve iklim degisikligi ve yeme alisamama nedeniyle olusacak risk olmayacaktir. On anlasmali ve holsteindan pahali olacak buzagi uretiminde hem sutcu, hem besici hem de devlet kar edecektir, doviz cikisi olmayacaktir.

Dogacak disiler de besiye alinacagindan daha sonra hatali dollenmeleri ile hayvanciliga zarar verilmesi riski de olmayacaktir.
Elde edilecek et miktarinda bir miktar artis, daha fazla canli agirlik artisi nedeniyle herkes karetmis olacak.

Sanirim Forum icerisinde Simentalci nikli arkadas bunu denemeye basladi, holsteinlarina et irki attirdi fotpfraflari izledik, kendisi olumlu bir buzagi gelismesi alabildiyse bu dusuncem dogru olabilir.

Siz tecrubelerinize gore degerlendirirseniz ve konusulmasi gerekir derseniz bir uzmanla programda konusursaniz bizler icin faydali olur.

Saygilarimla, yeni ciftliginizde ortaklarinizla birlikte basarili olmanizi tum kalbumle dilerim.
Teşekkürler :)
Farklı bir bakış açısı dişi yada erkek sperma kullanımıyla işletmelerin buzağı ırk ve cinsiyet hedefini oluşturmak olabilirmi olabilir bencede aslında bakanlık öncesinde 2009-2010 öncesi doğumlu sağmal anaçlara sperma serbestliği getitmişti bu uygulama kapsamında bende işletmemde kombine ırk sperma uygulaması yaptım ve f1 olan erkek buzağılarımı bu yıl besiciye yüksek bedelle sattım

Hayvancilik ile ilgili belli dusuncelerimiz degismedikce isimiz zor ulke olarak
Belli bir verimin altindaki topraklar hic ekilmeden mera olarak degerlendirsek daha karli tarımsal iscilik ve enerji boşa gidiyor
Yine belli bir verimin altindaki hububat tane yerina yesil bicim yapilsa ot veya silaj olarak degerlendirilse samancilik yerine silajcilik yapilsa
Dusuk verim ile pahaliya mal ettigimiz arpa ve bugdayi hostein ile birde ucuz olan sute ceviriyoruz is iyice icinden cikilmaz hal aliyor

Okuduklarimdan anladigima gore yabancilar isi bolusmus ve ihtisaslasmislar.

Birinci grup anaclari bulunduruyor, etci ve ya sutcu irklar, hedefi buzagi elde etmek ve satmak. Bu konuda tecrube kazandiklarindan basarili oluyorlar.

Ikinci grup bu buzagilari 250 Kg civarina buyutuyorlar. Cografi sartlara gore bu ikisini birlikte yapanlar var.

Ucuncu grup danalari alip kesime kadar bakiyor.

Kimin ne yapacagi cografik sartlara bagli biraz, son grup arazisi olan yuksek miktarda yemi sanayiden ve ya tarimdan saglayabilenler.

Ikinci grup kis sartlarinda barinakli olarak yetistirme sansi olanlar.

Herkes hakkina razi. Onemli olan nokta bu bence, kimse digerinden ucuza alip karin buyuk cogunlugunu almak pesinde degil. Daha once yazmistim, buyuk besi ciftliklerinde 40.000- 150.000 arasi besi yapanlar tum Amerika genelinde yapilan istatistiklere gore hayvan basina 100 Dolar kazaninca razi, kar onceki uretim ve besiyi yapanlarla bolusulmus oluyor, herkes en iyi bildigi ve cografik sartlari ile maddi imkanlarina uygun isi yapmis oluyor. Hayvan basina dusuk olan kari buyuk rakamda uretim ile yapilabilir hale getiriyorlar.

Disarida yem fiyatlari dusuk olabilir ama bu fark cok cok buyuk degil, her yerde de buyuk meralar yok. 50-100 buzagi yetistirebilen 50 kisi bir arada uretme devaedince bir besiciye mal saglayabiliyor. Yem ucuz olabilir belki ama iscilik ucretleri bizden yuksek, adamlar ucuz fiyati saglayabilmek icin dusuk kara razi olup aile isletmelerine devamediyorlar.

Soylemek istedigim, merasi olan 1.500 e malolan danasini aliciyi sikistirip 5.000 e satma pesinde degil, fiyati makul tutuyorki bir sonraki uretici para kazanabilsin. Biliyor ki pahaliya verip digerini zor duruma sokup isi yapilamaz hale getirirse tum sistem coker, kendisinin de ayni kayikta oldugunu unutmuyor.