uzeldeki son gelişmeler


Uzel Holding ' de bir süredir devam eden aile kavgası şirketleri fiilen yöneten Önder Uzel ' in 'Annem ve kardeşlerim yargıyı etkiliyor' diyerek savcılığa suç duyurusunda bulunmasıyla yeni bir boyut kazandı
Türkan Uzel, kardeşler Şafak Kibar ve Serdar Uzel ' le aralarındaki kavga daha da büyüme yoluna girdi.

UZEL Holding ' in sahibi Uzel Ailesi ' nde 1998 ekiminde baba Ahmet Uzel ' in ölümünden sonra başlayan miras kavgası şiddetlenerek devam ediyor. Ailenin en büyük çocuğu Önder Uzel ' in annesi Türkan Uzel ile kardeşleri Şafak Kibar ve Serdar Uzel ' le yaşadığı kavga yeni yeni davaları gündeme getiriyor. Yaptığı açıklamalarda, aile arasındaki sorunların biteceğini sık sık vurgulayan Önder Uzel ' in 18 Eylül ' de Tuzla Cumhuriyet Başsavcılığı ' na annesi ve kardeşleri hakkında ' Yargıyı etkiliyorlar ' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunması, aile kavgasına yeni bir boyut getirdi.

BABA VEFAT EDİNCE

Uzel Holding ' te baba Ahmet Uzel ' in vefatının ardından başlayan aile kavgası giderek büyüdü. Uzel Holding ' i tek başına yönetip, yurtdışına para aktardığı gerekçesiyle Önder Uzel hakkında anne Türkan Uzel önderliğinde açılan davalar Yargıtay ' a kadar uzanmıştı. Sonunda Tuzla Asliye Hukuk Hakimliği ' nden Uzel Holding A.Ş. ' ye kayyum atanması kararı çıkmıştı. Ancak Önder Uzel ' in hemen Tuzla Asliye Hukuk Hakimliği ' nin kayyum atama kararına itiraz edip, karşı dava açması olayı kızıştırmıştı.

ANNEYE SUÇ DUYURUSU

Önder Uzel ' in ' Ailemle sorunum yok ' demeçlerinin ardından Tuzla Cumhuriyet Başsavcılığı ' na verdiği suç duyurusu ise aile arasında bardağı taşıran son damla oldu. Önder Uzel, ' Yargı görevi yapanı etkileme ' gerekçesiyle annesi ve kardeşleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Önder Uzel ' in savcılığa yaptığı suç duyurusunda şu şikayetler yer alıyor:

KRİZDE İLGİLENMEDİLER

'Babamız vefat ettikten sonra Uzel Holding ' in Yönetim Kurulu Başkanı eşi Türkan Uzel olmuştur. 2001 yılında yapılan genel kurulda ise yönetim kurulu başkanlığına getirildim. Turkan Uzel, Şafak Kibar, Serdar Uzel ise yönetim kurulu üyeleri olmuştur. 2002 yılı ekonomik kriz sırasında Uzel Holding ' in girdiği mali kriz sırasında Şafak Kibar ve Turkan Uzel, holdingi bu durumda bırakarak kenara çekilmiş ve hiç ilgilenmemişlerdir. Bu durumu tek başıma aşarak holdingi eskisinden çok daha iyi bir duruma getirdim.'

Yurtdışına 60 milyon dolar kaynak aktardı

UZEL Holding ortaklarından Önder Uzel ' in başta anne Türkan Uzel olmak üzere ailesinin diğer bireylerini en çok rahatsız eden adımı, toplamı 60 milyon doları bulan bir kaynağı tek başına yurt dışındaki şirketlerine doğru yönlendirmesi oldu. Türkan Uzel, Serdar Uzel ve Şafak Kibar, açtıkları davalarda Önder Uzel ' in söz konusu 60 milyon dolarlık kaynağı Uzel Holding ' in Türkiye ' deki şirketlerine yeniden aktarmasını istedi.

Uzel Holding A.Ş. ' deki yönetim boşluğunu doldurmak amacıyla kurulan Uzel Sınai Yatırım A.Ş. kurulurken oğlu Önder Uzel tarafından kendi hisselerinin 'miras payı' gibi gösterildiği kanısına varan Türkan Uzel, İstanbul 9 ' uncu Asliye Mahkemesi ' ne, 'hissemi iade edin' davası açtı. Bu dava daha sonra Yargıtay ' a da yansıdı. Türkan Uzel ve kızı Şafak Kibar, Yargıtay ' dan çıkan kararı, 'Bu karar ilgili mahkemede de kesinleşirse, ikimizin Uzel Holding ' teki toplam hisse oranı yüzde 50 ' yi aşacak' yorumladı.

Aileme krizde durumun ciddiyetini anlatamadım

UZEL Holding, 800 milyon dolar ciro gerçekleştiren, kökleri 1878 ' li yıllara kadar giden bir grup. Türkiye ' nin en büyük traktör ve tarım makinaları üreticilerinden Uzel Grubu ' nun başındaki Önder Uzel, geçtiğimiz aylarda ailesi hakkında, 'Bu davalar geçsin ilişkiler normale döner' açıklamasını yapmıştı. Davaların sonuçlanmasının ardından aile üyelerinin daha sağduyulu düşüneceklerine inandığını kaydeden Önder Uzel şunları söylemişti: 'Mahkemeler bitince daha sağlıklı konuşma ortamı oluşacaktır. Sonuçta bir araya gelinecektir. Aile içinde kendimi hiçbir rolde görmüyorum. Kardeşlerden biriyim. İşimi yapıyorum, şirketin büyümesine çalışıyorum. Şirketle oynamamak lazım. Bizim derdimiz aslında 2001 krizinde başlıyor. Maalesef aileye anlatmakta güçlük çektim. 2001 krizine yatırımda yakalandık. Ciro 96 milyon dolara düşerken, borç 80 milyon dolara fırlamıştı. Ayağı kalktık, bugünlere geldik. Aile üyeleri, ' Efendim Yapı Kredi Plaza ' daki ofis satılmış ' diyor. Satmak zorundaydık o dönem.'

Serdar Uzel, SPK ve İMKB ' ye şikayet mektubu gönderdi

ÖNDER Uzel, annesi ve kardeşlerini 'yargıyı etkiliyorlar' diye savcılığa şikayet ederken, Serdar Uzel de Serdar Uzel de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ' na (İMKB) Uzel Holding ' in durumu hakkında bir açıklama gönderdi. Açıklamada, Önder Uzel ' in hukuka aykırı işlemler yaptığı ve holding adına aldığı tüm kararların mahkeme tarafından hükümsüz kılındığı savunulup, 'Mahkeme kararıyla küçük hissedarların korunması amaçlı şirket yönetiminin kayyuma tevdine dair tedbir konulmuştur' denildi. Serdar Uzel, şu görüşleri savundu:

Tarafımca yapılmış iyi niyetli tüm uyarı ve taleplere rağmen Önder Uzel, Uzel Holding ve bağlı iştiraklerinde hukuka aykırı işlemlere devam etti.

Önder Uzel, şahsi kontrolünde bulunun Hollanda merkezli şirketler aracılığıyla Uzel Holding ve iştiraklerinin haklarını ' Uzel ' ünvanını kullanarak yurtdışına aktardı. Burdaki amacı hukuki ve cezai şahsi sorumluluğunu Türkiye hukuk sistemi dışına taşımak.

Uzel Ailesi ile Önder Uzel ' in şahsı arasında kendi deyimiyle, 'Kriz döneminde şirket için yaptıkları' veya 'şirket düzlüğe çıkınca yaratılmış sözde bir miras kavgası' temelli bir ihtilaf kesinlikle yok. Tek sorun Uzel Holding hissedarı olan Önder Uzel ' ın şahsına haksız menfaat sağlayan hukuka aykırı işlemler.
9137.jpg
 

Benzer Konular