Benim simentaller 'simental fleckvieh' cinsi. Biz bunlara simental diyoruz. Almanlarla Avusturyalılar FLECKVIEH diyorlar. Almanlara sorarsan Alman Simentali Avusturyalılara sorsan Avusturya Simentali bunlar. Tıpkı bizim Türk kahvesine Yunanistan da Yunan kahvesi dedikleri gibi.

Ama yine de Almanya ve Avusturya beraber hareket ediyor. Damızlık Simental Birliği (
www.zar.at) Alman ve Avusturya boğalarıyla ırk ıslahını beraber yürütüyor.
Bence bu ırk bizim ülkemize her yönden daha uygun. Hem coğrafi şartlar, hem halkımızın sosyo-ekonomik yapısı, hem iklimsel, hem de ülkemizin içinde bulunduğu et-süt piyasası dengesizliğinin bir türlü düzelmemesi açısından. Ama her nedense Holstein empoze edildi bize. Mübarek saray hanımefendisi.
Benim Simentaller de Alman-Avusturya Simentali. Almanya ' dan ithal getirmişlerdi buraya 1990 ' lı yıllarda biz o zaman almıştık 2-3 tane. Ve o ineklerden yine Alman ve Avusturya spermalarıyla kendimiz çoğalttık.
Bizim verimler 15-40 litre arası değişiyor. Çiftlik ortalamam 23 litre. Çiftliğimde ineklerin çoğu laktasyonda 7-8 ton süt veriyor. Yağ oranı 4 ' ün üzerinde. Sütü alan firma 5 krş süt yağı pirimi veriyor.
Bu simentalleri yerinde görmek için Almanya, Avusturya, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti ' ni dolaştım. Macaristan ve Slovakya ' da çok fazla bişey göremedim ama Almanya, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti Simental kaynıyor. Irk ıslahı açısından çok ilerdeler. Verimler çok üst seviyelere çıkmış Simentallerde. Almanya ve Avusturya ' da zaten Simental Holstein ' ı sollamış sayı bakımından. Diğer ülkelerde de Holstein ' lara Simental boğa aşılama yaygınlaşmış. Birsürü akbaş alaca var. Böylece daha dayanıklı F1 - F2 melez Simentaller elde etmişler. Çeviriyorlar yani Holsteinları. Hollanda da bile bu Simental melezlerinin yaygınlaşmaya başladığını duydum.
Ama tabi Türkiye ' de Simentalin iyi ırk olanını bulmak kolay değil. Ama zamanla yaygınlaşacağı görüşündeyim. Bence gelecekte Simental populasyonu çoğalacak Türkiye ' de de.