WINNOR yavruları

Ynt: WINNOR yavruları

Simentaller beni cezbeden bir irk. Holsteinlerde sut verimi yönünden karli bir irk gibi görünüyor. Ama onlara yapacagin masrafla acaba simentale fazla yapmadigin masrafla elde ettiğin kar ayni mi olur. İrdelenmesi gereken konu. Bizim yerli ineklerimizin verdiği sut miktari 10lt geçmez. Sistemli bir islah calismasi ve geliştirme ile arttirilabilir. Bence düşünülmesi gereken iki irk daha var. Brown swiss ve Jersey. Brown swisslerde, holstein ve si mental arasinda bir irk. Ve mereya da dayanikli.

simentalci link=topic=62498.msg700191#msg700191 date=1360493101' Alıntı:
Benim simentaller 'simental fleckvieh' cinsi. Biz bunlara simental diyoruz. Almanlarla Avusturyalılar FLECKVIEH diyorlar. Almanlara sorarsan Alman Simentali Avusturyalılara sorsan Avusturya Simentali bunlar. Tıpkı bizim Türk kahvesine Yunanistan da Yunan kahvesi dedikleri gibi. :)
Ama yine de Almanya ve Avusturya beraber hareket ediyor. Damızlık Simental Birliği (www.zar.at) Alman ve Avusturya boğalarıyla ırk ıslahını beraber yürütüyor.
Bence bu ırk bizim ülkemize her yönden daha uygun. Hem coğrafi şartlar, hem halkımızın sosyo-ekonomik yapısı, hem iklimsel, hem de ülkemizin içinde bulunduğu et-süt piyasası dengesizliğinin bir türlü düzelmemesi açısından. Ama her nedense Holstein empoze edildi bize. Mübarek saray hanımefendisi.
Benim Simentaller de Alman-Avusturya Simentali. Almanya ' dan ithal getirmişlerdi buraya 1990 ' lı yıllarda biz o zaman almıştık 2-3 tane. Ve o ineklerden yine Alman ve Avusturya spermalarıyla kendimiz çoğalttık.
Bizim verimler 15-40 litre arası değişiyor. Çiftlik ortalamam 23 litre. Çiftliğimde ineklerin çoğu laktasyonda 7-8 ton süt veriyor. Yağ oranı 4 ' ün üzerinde. Sütü alan firma 5 krş süt yağı pirimi veriyor.
Bu simentalleri yerinde görmek için Almanya, Avusturya, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti ' ni dolaştım. Macaristan ve Slovakya ' da çok fazla bişey göremedim ama Almanya, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti Simental kaynıyor. Irk ıslahı açısından çok ilerdeler. Verimler çok üst seviyelere çıkmış Simentallerde. Almanya ve Avusturya ' da zaten Simental Holstein ' ı sollamış sayı bakımından. Diğer ülkelerde de Holstein ' lara Simental boğa aşılama yaygınlaşmış. Birsürü akbaş alaca var. Böylece daha dayanıklı F1 - F2 melez Simentaller elde etmişler. Çeviriyorlar yani Holsteinları. Hollanda da bile bu Simental melezlerinin yaygınlaşmaya başladığını duydum.
Ama tabi Türkiye ' de Simentalin iyi ırk olanını bulmak kolay değil. Ama zamanla yaygınlaşacağı görüşündeyim. Bence gelecekte Simental populasyonu çoğalacak Türkiye ' de de.

simental türkiyede en çok tutulan ırk. bana sorarsan yaygınlasmamasının sebebi dişilerinin yüksek et verimine sahip olması ve kestirilmesi diye düşünüyorum.

masallah abi...cok güzel buzaglar...simentalci abimizin dedigi gibi bunlara Fleckvieh diyorlar...suan bende almanyadayim, burdaki gezdigim cogu ciftliklerde Fleckvieh den baska bir Hayvan yok yani Holsteini pek tercih etmiyorlar.zaten saf olan Fleckviehlerinde verimleri Holsteinlerle ayni nerdeyse..gercekten güzel Hayvanlar ok-*-s ancak ülkemizde saf olan Fleckvieh yok denilecek kadar az . ben suana kadar fazla görmedim.Simentalci nickli abimizi tebrik ediyorum... ok-*-s

ShyraXx link=topic=62498.msg745252#msg745252 date=1368872251' Alıntı:
simental türkiyede en çok tutulan ırk. bana sorarsan yaygınlasmamasının sebebi dişilerinin yüksek et verimine sahip olması ve kestirilmesi diye düşünüyorum.
cok güzel hayvanlar hayrını görürsünüz inşallah.
Yaygınlasmamasının sebebine gelince kisisel fikrim; ve hayvancılıgı bırakmamın sebeplerindendir . senelerce veterinerlere ve ithalatcı firmalara bu konuyu ilettim. 15 yıl kadar simental inek besledim . dogan 10 tane buzagının 9 tanesi erkek olursa bu ırk yaygınlasmaz. dogan dişilerinde hızlı kilo aldıkları icin yumartalıklarını yaglandırıp bos kalmalarına sebep olunuyor insanlarımız dengeli besleyemedigi icin. spermaları türkiyeye disileri ayrılmıs olarak gönderiyorlar arkadaslar. daha sonrada dişi sperma istediginde ise 2-3 katı fiyat talep ediyorlar. kız-*sw

gencer80 link=topic=62498.msg745677#msg745677 date=1368986549' Alıntı:
cok güzel hayvanlar hayrını görürsünüz inşallah.
Yaygınlasmamasının sebebine gelince kisisel fikrim; ve hayvancılıgı bırakmamın sebeplerindendir . senelerce veterinerlere ve ithalatcı firmalara bu konuyu ilettim. 15 yıl kadar simental inek besledim . dogan 10 tane buzagının 9 tanesi erkek olursa bu ırk yaygınlasmaz. dogan dişilerinde hızlı kilo aldıkları icin yumartalıklarını yaglandırıp bos kalmalarına sebep olunuyor insanlarımız dengeli besleyemedigi icin. spermaları türkiyeye disileri ayrılmıs olarak gönderiyorlar arkadaslar. daha sonrada dişi sperma istediginde ise 2-3 katı fiyat talep ediyorlar. kız-*sw

Böyle bişey de olabilir tabi ama bana böyle spermalar denk gelmedi şuana kadar. Erkek dişi dengeli oluyor genelde. Bu yıl mesela neredeyse %75 dişi oldu. Yağlandırma konusu önemli tabi. Yağlandırmamak lazım. Mera hayvancılığı için mükemmel bir ırk. Bol kaba yem az sorun. Aslında bence holsteinlar daha hassas her konuda. Simentallerin çok sorunu olmuyor. Süt verimi de holsteinları aratmıyor iyi bir anaç sürü oluşturulabilinirse.

kesinlikle Sana katılıyorum kardesim. holsteinin arızası tükenmez. dedigim gibi 15 yıl simental besledim tohumlama ve dogum dısında ahırıma veteriner girmedi desem abartmıs olmam. yeniden basladım hayvancılıga ve yeniden simental aldım. kisisel fikrim;allah büyük konusturmasın ama ahırıma simental ve montofondan baska hayvan sokmam herhalde.

beklence link=topic=62498.msg756115#msg756115 date=1372793518' Alıntı:
Ben K.maraş ' ta yaşıyorum Wınnor tohumlamasını 150 liraya yaptırdım pahalı mı ucuz mu sizce?
Winnor ithalatçı firmada 60 tl.

Bu yıl çiftliğimde kullandığım boğa spermaları...

Vanstein ın kızları ilk doğumlarını yaptı. Bu yıl yine Vanstein alıp bir parti daha tohumluyorum.
Winnor yavruları doğmaya devam ediyor. Şuana kadar 5 dişi ve 7 erkek Winnor yavrumuz oldu. Ondan da biraz daha alıp tohumlamaya devam ediyorum.
Wille zaten on numara. Onu da kullanmaya yeni başladım.