Ynt: yaglık ay çiçegi ekimi
tuna kg kaç lira buresim sina 10 kg 200 --260 lira arası degişiyodu
tuna kg kaç lira buresim sina 10 kg 200 --260 lira arası degişiyodu
Erkan Colombi ve Bosfora ya pek güvenme geçen yıl bir kaç çiftçi arkadaşlar bu toğumları deneme maksatlı ektiler yağ oranları iyi ama verimler düşük.alipasalierkan link=topic=38603.msg331199#msg331199 date=1296167241' Alıntı:Geçen gece Syngenta Seeds ' in akşam yemeği vardı. Bende katıldım. Silivri ve Çatalca bölgesinden 50 civarı büyük çapta çiftçi katılmıştı. Syngenta ' nın müdürü sizin bölge hakkında da bilgi verdi. Sizin bölgede Sambro çok ekiliyormuş. Trakya ' da verem otu gibi sebeplerden ekimi azaldı dedi. Ama Adana ' da daha böyle bir problem olmadığı için çok tutuluyor dedi. Verimlerde o bölgelerde gayet iyi oluyormuş. Hatta şöyle birşeyde anlattı. Sizin bölgedeki çiftçiler ayçiçek tohumu alırken Sambro ' nun en büyük danelisini tercih ediyorlarmış. O konuda biraz eleştiride bulundu. Aslında hiç gerek yok dedi. Ama büyük olsun iyi olsun deyip sürekli en büyük iri daneliyi tercih ediyorlar dedi.
Biz birkaç yıldır Sanay Mr ekiyoruz. Sambro ' nun bir sonra çıkan çeşidi oluyor. Gayet memnunuz. Onu tercih edebilirsin. Fakat şöylede bir haber vereyim. Trakkulup üyeleride bu haberi ilk ağızdan benden duysunlar. Syngenta iki adet yeni çeşit tohum piyasaya sunuyor. Bunlardan birisi Colombi çeşidi oluyor. Bu çeşit Sanay MR ' ın bir üst çeşidi oluyor. Verim olarak Sanay MR ' a göre daha fazla verim veren ve HighOleic bir çeşitmiş. Sadece Sanay MR ' a göre biraz daha geç olgunlaşıyormuş. Bu çeşidi denememizi tavsiye ettiler. Birde bu çeşitten başka Bosfora diye yeni bir çeşitte piyasaya sunulcakmış. Bu çeşitte orobanşa toleranslı, verem otu ve köse hastalığı gibi hastalıklarada karşı dirençli bir çeşitmiş. Bu çeşitinde verimi ve yağ değerleri yüksekmiş. Ayrıca bu çeşiti tercih edenlerede bir kampanya yapmışlar. Tarlalarının Tarsim sigortasını Syngenta karşılayacakmış. Ayrıca bu çeşit diğer tohumlardan farklı olarak 10 kg torbalarda satılacakmış.
Arkadaşlar şunuda söyleyeyim. Syngenta ' nın müdürü ayçiçek ekimi aralıklarının Trakya ' da sıklaştırılmasını öneriyor. Yağışlar son yıllarda artan bir değer göstermiş. Trakya ' nın bazı bölgelerinde %10 ile % 20 arasında yağış artışı varmış. Bu sebeple ekimin sık aralıkla yapılmasını tavsiye ediyorlar. Genellikle bu iki çeşit için 25-27 cm tavsiye ediyorlar. Yapılan incelemelere göre sık ekilen tarlalarda son yıllarda verim artışı daha fazla olarakta gözlenmiş.
Yine Trakkulup üyelerine hazır bu konuyu bulmuşken bir haber daha vereyim. Syngenta bu yıl bir kampanya yapmış. 3 torba Syngenta tohum alan her çiftçi çekilişe katılıyor. Birinciye Erkunt Servet 80/e vereceklermiş. İkinciye 5 adet farklı tarım aleti(mibzer, havalı mibzer, kültüvatör vb...) verceklermiş. Üçüncüye laptop ve diğer kazananlarada bedava tohum gibi şeyler varmış. O yüzden tohum alırken bayilerden çekiliş kartınızı almayı istemeyi unutmayın....![]()
bartu link=topic=38603.msg331394#msg331394 date=1296224408' Alıntı:Erkan Colombi ve Bosfora ya pek güvenme geçen yıl bir kaç çiftçi arkadaşlar bu toğumları deneme maksatlı ektiler yağ oranları iyi ama verimler düşük.
denemelede de pek iç açıcı sonuç vermedi, bu çeşitler toprak seçebilir....
pamuk artık yavaş yavaş tarih olmaya başladı.ovalarda devam ediyor ama eskisi kadar yok onunda makinası çıktı ama düz arazi olmazsa toplayamıyor köylü neredeyse bıraktıbartu link=topic=38603.msg331187#msg331187 date=1296165323' Alıntı:sen sanbro dan şaşma arkadaş biz o tohumu 10 yıl önceleri ekiyorduk çok güzel bir çeşit ama bizde verem otu
yapmaya başlayınca bırakmak zorunda kaldık o çeşidi.ben 32 cm e ekiyordum o çeşidi ama sizin ikliminize göre
farklılık göstere bilir.pamuk ekiminiz devam ediyormu?
bizim burda şubat 15 i geçtimi millet yavaş yavaş başlar. hava şartları öyle gerektiriyor nisandada ekenler oldu yalnız verim düşükhacimmet link=topic=38603.msg331137#msg331137 date=1296160810' Alıntı:Ne çabuk bu mevsimde ayçiçeği ekilirmi bizim burada en ii verimli ekim mayıs ayında oluyor genelde nisan-mayısta ekiliyor .Yağlk ayçiçeğiyle alakalı forma çok konu açmıştım bire bir kendi yağlık çiçek tarımımız ve poiner in 2010 yılındaki tarla gününü atmıştım araştırırsanız formu bulursunuz bizim burda en iyi limegrain-advanta c-70-165 ,2 numara ekiyoruz sulu tarım yapıyoz bu yıl 440 kg aldık dekarından,geçen yıl 480 kgr almıştık
sadece ayçiçeği silajı faydalı olurmu olmazmı bilemem ama silajı ekeriken mısır toğumunun içerisine ayçiçek tohumunuBASAYEV link=topic=38603.msg331434#msg331434 date=1296227225' Alıntı:normal ayçiçeğini slaj yapsak msır gibi sizce hayvan yer mi ve verimli olur mu yorumları bekliyorum