• Hesabınıza giriş yaparken sorun yaşıyorsanız buraya tıklayarak lütfen şifrenizi sıfırlayınız.

YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

Katılım
08.07.2012
Mesajlar
142
Konum
İzmir ödemiş

Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

Emre kardeş suyunu geçirmişin sen onun yoksa öyle olmazdı, aynı bizim burda birinin mısırı öyle oldu.
 
Katılım
04.04.2010
Mesajlar
1,249
Konum
ödemiş
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

Her ne kadar bedel baksada takip ediyoruz su geçme durumu olmadı hiç mısırın . altı kuruyu görmedi
 
Katılım
04.04.2010
Mesajlar
1,249
Konum
ödemiş
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

Son gelişme polen tohumculuktan yetkili kişi geldi baktı yeni broşürler e koyalim bunu diyor. Dedim her sene baca gorunmuyordu içinde .Bu yilkilerin en iyilerinden dedi . Anlamadım bende bakalım yarın bir daha bakılacak
 
Katılım
05.10.2010
Mesajlar
4,568
Konum
Manisa
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

eeemreee link=topic=60069.msg911698#msg911698 date=1408130282' Alıntı:
Son gelişme polen tohumculuktan yetkili kişi geldi baktı yeni broşürler e koyalim bunu diyor. Dedim her sene baca gorunmuyordu içinde .Bu yilkilerin en iyilerinden dedi . Anlamadım bende bakalım yarın bir daha bakılacak
onu bilmemde bu yıl 4.50 m 4.30 mt çok darı gördüm bi tanesi truva biride pionner 30b74 yılda bi sorun olduğu doğru erken ekilen darılar ufak kaldı fiğ arkasına ekilenler ise azdı gitti
 
Katılım
19.04.2010
Mesajlar
6,688
Konum
Tekirdağ
Ali SARAÇ link=topic=60069.msg911702#msg911702 date=1408130426' Alıntı:
onu bilmemde bu yıl 4.50 m 4.30 mt çok darı gördüm bi tanesi truva biride pionner 30b74 yılda bi sorun olduğu doğru erken ekilen darılar ufak kaldı fiğ arkasına ekilenler ise azdı gitti

Ali bu durumun nedeni, fiğ/ bezelye arkasına ekilenler azota ihtiyacı çekmemesi.

Neden?

A-) Ilk ekilenlerin için toprağa verilmiş olan azot, aşırı ve şiddetli yağış dolayısı ile yıkandı. Bitkinin faydalanamayacağı miktarda toprağın alt katmanlarına, indi. Bitkiler, bol suyun etkisi ile herhangi bir belirti göstermedi ama azot eksikliği yüzünden yeterli miktarda boy veremediler.

B-) Baklagil arkası yapılan ekimler çoğunlukla geç yapıldığı için şiddetli yağışaların olumsuz etkilerine maruz kalmadılar. Yağış aldılar ama yeterli, olması gereken miktarda. Böylece verilen taban gübresindeki azot yıkanmadı. Doğal olarak bitki maksimum seviyede faydalandı gübreden.

C-) Baklagil arkası yapılan erken ekimlerde ise yine A şıkkındaki gibi toprağa verilen taban gübresindeki azot yıkandı. Lakin baklagillerin toprağa yapmış olduğu azot takviyesi bu açığı kapatarak bitkinin strese girmesini engelledi. Bir bakıma yağışlar yüzünden kaynaklanan azot kaybının amortismanını sağladı.

Şu an tüm Trakya ' da durum aynı. Baklagil arkasından ekilen ayçiçekleri ve mısırlar, erken ekilenlere oranla bariz bir şekilde daha boylu, daha verimli.


Kesin karar aldım. Önümüzdeki yıl ayçiçeği ekeceğim tüm arazilere bu sezon bezelye ekicem. Çıkacak ot hiç umurumda değil. Ister ıslansın, isterse tarlada kalsın. Umurumda değil. Arkasından ekilecek ürüne yaptığı etki yeter.

Hem toprak adam oluyor,
hem ph dengeleniyor,
hem azot takviyesi yapıyor,
hem de organik madde artıyor...

DAP olmuş 1500 lira.

Yukarıda saydığım iyileştirmeler için ne kadar masraf yapmak gerekir?


10 kilo DAP ile ekeceğim, bir daha da hiçbirşey istemeyen baklagil, hepsini tek başına yapabiliyor.
 
Katılım
31.12.2012
Mesajlar
1,121
Konum
İstanbul
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

sebazios link=topic=60069.msg911816#msg911816 date=1408139991' Alıntı:
Ali bu durumun nedeni, fiğ/ bezelye arkasına ekilenler azota ihtiyacı çekmemesi.

Neden?

A-) Ilk ekilenlerin için toprağa verilmiş olan azot, aşırı ve şiddetli yağış dolayısı ile yıkandı. Bitkinin faydalanamayacağı miktarda toprağın alt katmanlarına, indi. Bitkiler, bol suyun etkisi ile herhangi bir belirti göstermedi ama azot eksikliği yüzünden yeterli miktarda boy veremediler.

B-) Baklagil arkası yapılan ekimler çoğunlukla geç yapıldığı için şiddetli yağışaların olumsuz etkilerine maruz kalmadılar. Yağış aldılar ama yeterli, olması gereken miktarda. Böylece verilen taban gübresindeki azot yıkanmadı. Doğal olarak bitki maksimum seviyede faydalandı gübreden.

C-) Baklagil arkası yapılan erken ekimlerde ise yine A şıkkındaki gibi toprağa verilen taban gübresindeki azot yıkandı. Lakin baklagillerin toprağa yapmış olduğu azot takviyesi bu açığı kapatarak bitkinin strese girmesini engelledi. Bir bakıma yağışlar yüzünden kaynaklanan azot kaybının amortismanını sağladı.

Şu an tüm Trakya ' da durum aynı. Baklagil arkasından ekilen ayçiçekleri ve mısırlar, erken ekilenlere oranla bariz bir şekilde daha boylu, daha verimli.


Kesin karar aldım. Önümüzdeki yıl ayçiçeği ekeceğim tüm arazilere bu sezon bezelye ekicem. Çıkacak ot hiç umurumda değil. Ister ıslansın, isterse tarlada kalsın. Umurumda değil. Arkasından ekilecek ürüne yaptığı etki yeter.

Hem toprak adam oluyor,
hem ph dengeleniyor,
hem azot takviyesi yapıyor,
hem de organik madde artıyor...

DAP olmuş 1500 lira.

Yukarıda saydığım iyileştirmeler için ne kadar masraf yapmak gerekir?


10 kilo DAP ile ekeceğim, bir daha da hiçbirşey istemeyen baklagil, hepsini tek başına yapabiliyor.
K.MARAŞ ' TA ' YEŞİL GÜBRELEME ' VERİMİ ARTIRDI


Hocam sizin dediğiniz olay :) Üstüne üstlük DAP atmak yerine yeşil gübreleme yapılırsa en azından toprağa kimyasal dökmemiş oluruz. Benim düşüncem bu yönde, toprak ne kadar temiz kalırsa o kadar fazla ürün alırız, yanlış gübrelemeden dolayı oluşan çoraklaşma da önlenir.

Benim dikkat ettiğim bir başka şey de şu oluyor, örneğin yolda giderken, otoyol kenarlarına dikkat edin. Şehir merkezlerine doğru olan yerlerde ya da, belediyeler eğer otları biçiyor ve yerlerinde bırakıyorsa oradaki otların oylarına bakın. Kendi kendine ne kadar büyüyorlar.

Bunun nedeni yeşil gübreleme ve toprağa suni gübre atılmadığı için kimyasallar ile solucanların ölmemesi. Solucanlar çok büyük değerlerdir.

Bilinenin aksine yeşil bitkileri çok sevmezler asit miktarı fazla olduğu için, daha çok kurumuş bitkileri severler, yani toprakta kalan anızları yatıracak olursanız solucanlar size onları gübre olarak geri verir.

Verdiğim videoya bakın, ileride siz de bunu yapmak isteyeceksiniz eminim :) Toprağınızın geleceği için bile olsa :)
 
Katılım
19.04.2010
Mesajlar
6,688
Konum
Tekirdağ
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

DeHLiZ link=topic=60069.msg912171#msg912171 date=1408297510' Alıntı:
K.MARAŞ ' TA ' YEŞİL GÜBRELEME ' VERİMİ ARTIRDI


Hocam sizin dediğiniz olay :) Üstüne üstlük DAP atmak yerine yeşil gübreleme yapılırsa en azından toprağa kimyasal dökmemiş oluruz. Benim düşüncem bu yönde, toprak ne kadar temiz kalırsa o kadar fazla ürün alırız, yanlış gübrelemeden dolayı oluşan çoraklaşma da önlenir.

Benim dikkat ettiğim bir başka şey de şu oluyor, örneğin yolda giderken, otoyol kenarlarına dikkat edin. Şehir merkezlerine doğru olan yerlerde ya da, belediyeler eğer otları biçiyor ve yerlerinde bırakıyorsa oradaki otların oylarına bakın. Kendi kendine ne kadar büyüyorlar.

Bunun nedeni yeşil gübreleme ve toprağa suni gübre atılmadığı için kimyasallar ile solucanların ölmemesi. Solucanlar çok büyük değerlerdir.

Bilinenin aksine yeşil bitkileri çok sevmezler asit miktarı fazla olduğu için, daha çok kurumuş bitkileri severler, yani toprakta kalan anızları yatıracak olursanız solucanlar size onları gübre olarak geri verir.

Verdiğim videoya bakın, ileride siz de bunu yapmak isteyeceksiniz eminim :) Toprağınızın geleceği için bile olsa :)
DeHLiZ (Ismini bilmediğim için kullanıcı adını kullanıyorum, kusuruma bakma) aklın yolu bir.

10.000 yıldır tarım yapılan topraklar, son 30 yıl içinde tamamen hatalı gübreleme/işleme ile çölleşmeye, çoraklaşmaya, ekilemez hale gelmeye başladı.

İç anadolunun çölleştiği resmen kabul edildi, diye başlık vardı geçen.

Bu sadece iç Anadolu ' da mı oldu sanılıyor?

Bilinçli tarım yapılan istisnai birkaç bölge dışında tüm ülkede durum aynı.

Peki neden?

Cevap tek cümle:

Sadece alıyoruz.

Hep alıyoruz. Düşünmeden alıyoruz topraktan.

O da bir canlı sonuçta.

Ve bitiyor / bitecek bir süre sonra.

*********


Doğrusu yeşil gübreleme. Toprağa gömmek karıştırmak yeşil aksamı.

Ama maddi imkanlar el vermiyorsa, en azından ot olarak ekin.

Sapını yaprağını alın baklagilin. Bir tek kökü kalsın toprakta.

Toprak kanaatkardır. Onunla bile idare etmesini bilir.
 
Katılım
31.12.2012
Mesajlar
1,121
Konum
İstanbul
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

sebazios link=topic=60069.msg912182#msg912182 date=1408299285' Alıntı:
DeHLiZ (Ismini bilmediğim için kullanıcı adını kullanıyorum, kusuruma bakma) aklın yolu bir.

10.000 yıldır tarım yapılan topraklar, son 30 yıl içinde tamamen hatalı gübreleme/işleme ile çölleşmeye, çoraklaşmaya, ekilemez hale gelmeye başladı.

İç anadolunun çölleştiği resmen kabul edildi, diye başlık vardı geçen.

Bu sadece iç Anadolu ' da mı oldu sanılıyor?

Bilinçli tarım yapılan istisnai birkaç bölge dışında tüm ülkede durum aynı.

Peki neden?

Cevap tek cümle:

Sadece alıyoruz.

Hep alıyoruz. Düşünmeden alıyoruz topraktan.

O da bir canlı sonuçta.

Ve bitiyor / bitecek bir süre sonra.

*********


Doğrusu yeşil gübreleme. Toprağa gömmek karıştırmak yeşil aksamı.

Ama maddi imkanlar el vermiyorsa, en azından ot olarak ekin.

Sapını yaprağını alın baklagilin. Bir tek kökü kalsın toprakta.

Toprak kanaatkardır. Onunla bile idare etmesini bilir.
Adım Gürsel :) Senin adını biliyorum forumda hitap edilirken öğrendim :)

Umarım Trakkulup sayesinde arkadaşların bu konudaki bilgisi de gün geçtikçe artar. Doğru gübreleme ile toprağı, her gördüğümüz canlıyı öldürmeme ile de tarım zararlılarını ilaçsız kontrol altına alıp ürünlerimizi korumayı öğreneceğiz.

Küçükken bağda dedem üzümleri yiyor diye kaplumbağaları uzaklaştırtmıştı bize, eh kaplumbağalar böcek de yer bulursa, o sene daha büyük zarar verdi böcekler. Yılanları öldürür her gören, yılan fare yer, fareler de ürünlere az zarar veriyor. Aynı şekilde kertenkeleler de böcekleri yiyor, böcekler ürünlere zarar veriyor, ya da uğur böceklerini yiyor. Uğur böcekleri çiçeklenme zamanlarında döllenmeyi sağlar...

Bu böyle uzar gider, senin de dediğin gibi 10000 yılda yapılmayanı yapıyoruz, doğanın dengesini biz elimizle bozuyoruz.

Şimdi senin yem bezelyelerini inceliyorum ben de :) Ellerine sağlık tekrar :)
 
Katılım
24.11.2009
Mesajlar
11,000
Konum
Ankara
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

Arkadaslar yarın aycicegi silajı yapacagız ben bicimini yapacağm
Ancak mal sahipleri bu konuda acemi bunun nasıl depolanacağı hakkında bilgisi olan varmı?
 
Katılım
31.12.2013
Mesajlar
9,076
Konum
AFYONKARAHİSAR
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

volkanuzel link=topic=60069.msg912908#msg912908 date=1408556315' Alıntı:
Arkadaslar yarın aycicegi silajı yapacagız ben bicimini yapacağm
Ancak mal sahipleri bu konuda acemi bunun nasıl depolanacağı hakkında bilgisi olan varmı?
Yumurta tavuk misali Volkan ben biçer geçerim de ;)
Bilenler muhakkak vardır ama bugün uğrarlar mı bilmem ??*-s
 
Katılım
11.03.2014
Mesajlar
4,189
Konum
Eskişehir
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

volkanuzel link=topic=60069.msg912908#msg912908 date=1408556315' Alıntı:
Arkadaslar yarın aycicegi silajı yapacagız ben bicimini yapacağm
Ancak mal sahipleri bu konuda acemi bunun nasıl depolanacağı hakkında bilgisi olan varmı?
Mısır silajı depolaması gibi çiğneyip üstü naylonla hava almayacak şekilde kapatılacak.
 
Katılım
19.04.2010
Mesajlar
6,688
Konum
Tekirdağ
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

volkanuzel link=topic=60069.msg912908#msg912908 date=1408556315' Alıntı:
Arkadaslar yarın aycicegi silajı yapacagız ben bicimini yapacağm
Ancak mal sahipleri bu konuda acemi bunun nasıl depolanacağı hakkında bilgisi olan varmı?
Volkan daha önce yaptım. Tüm silajlar aynı şekilde yapılır. Mısır nasılsa, ayçiçek de ot da aynı.

Lakin ayçiçeği silajı azot ve protein bakımından zengin olduğundan çok kolay bozulur. Hava, toprak, su, ve güneş girmeyecek siloya.

Keşke Mısır ile karışık Ekim yapsaydı. Hem enerjisi yükselir, hem de bozulma ihtimali düşerdi.

Not: Ayçiçek silajı fermantasyon sonrası çok güzel kokar. Mecaz değil, gerçekten. Nasıl bir kimyasal reaksiyona giriyorsa bildiğin parfüm gibi kokar. Siloyu açtığında sürpriz olacak :)
 
Katılım
04.04.2010
Mesajlar
1,249
Konum
ödemiş
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

Son durum bi haftayi geceli çok oldu hala ne tıkırti var ne sikirti . Muhtemelen bizi yediler
 
Katılım
02.11.2014
Mesajlar
33
Konum
KAYSERİ
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

arkadaşlar Sivas merkez yada Şarkışlada sulu tarımda bugdaydan sonra 2. ürün olarak yetişirmi sılajlık mısır ekimi yapılsa
 
Katılım
14.01.2012
Mesajlar
6,511
Konum
Konya
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

bitecik38 link=topic=60069.msg937161#msg937161 date=1416347601' Alıntı:
arkadaşlar Sivas merkez yada Şarkışlada sulu tarımda bugdaydan sonra 2. ürün olarak yetişirmi sılajlık mısır ekimi yapılsa
FAO 400-500 olan çeşitlerden edinip,1-2 dekar deneyebilirsiniz ama sanmıyorum don yedi mi işi biter silajlık mısırın...Bence alternatif başka ürünlere bakınız...

Ya da en azından 1. ürün olarak ekiniz...

Buğday yerine ARPA da denenebilir...
 
Katılım
02.11.2014
Mesajlar
33
Konum
KAYSERİ
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

Hermiyas link=topic=60069.msg937230#msg937230 date=1416383018' Alıntı:
FAO 400-500 olan çeşitlerden edinip,1-2 dekar deneyebilirsiniz ama sanmıyorum don yedi mi işi biter silajlık mısırın...Bence alternatif başka ürünlere bakınız...

Ya da en azından 1. ürün olarak ekiniz...

Buğday yerine ARPA da denenebilir...
arpa biraz daha erken olduğunu biliyorum sivas tarımını daha tam bilmiyorum zaman acısından ama bundan 2 hafta önce flan susuz tarlalarda arpalar cıktı 2 3 cm boyutunda suan ama hasat zamanı ne zaman olur bilemiyorum tahmini olarak temmuz ayında cıksa belki olabilir diye düşünüyorum sulu arazide arpa nın daha önce hasat edildiğini duymustum sivaslı tarm yapan arkadaşlar bu konu hakkında illaki bilgileri vardır cewap gelir umarım
 
Katılım
02.11.2014
Mesajlar
33
Konum
KAYSERİ
Ynt: YEM BİTKİLERİ - SLAJ VE HAZIRLANMASI

birde fao 400 -500 ürünü kaç günde tahmini olarak hasat yapılabilir bana en uygunu en erken olandır verim olarak da orta verimli bile olsa sıkıntı olmayacağını düşünüyorum kendi hayvanıma yedircem cünkü damlama sistemi deneyecem bunun içinde ırmak kenarlarındaki tarlaları düşünüyorum
 


Üst Alt