yem sıkıntısına çare var mı?


dünyada bazı ülkelerde, kabayem (otyem) ihtiyacını karşılamak için...
bir yılda, iki ürün ekilmektedir...
genellikle, birinci ekimde buğdaygil (arpa, buğday), ikinci ekimde baklagil (soya)...
buğdaygil (arpa, buğday, yulaf) ekimlerini, ikinci bir ürün (soya, mısır) takip etmektedir...
ya da ekin biçildikten sonra ayçiçeği ekilmesi gibi...
ekin biçildikten sonra silajlık mısır ekilmesi gibi...
birinci ürün, silaj yapmak üzere ya da kuruot yapmak üzere, buğdaygil bitkisi başak verme evresinde, tanede süt evresinde ya da tanede hamuroluşma evresinde biçilir...
tahıl silajı ya da kuruot yapılır (tahıl üretmeye göre bir ay erken biçme, ikinci ürüne daha çok zaman ayırma)...

çift ürün denendiğinde, tatbik edildiğinde sulama imkanı olup olmadığı dikkate alınmalıdır...

bu çift ürün ekimleri akdeniz bölgesinde (çukurova), güneydoğu anadolu bölgesinde, ege bölgelerinde denenmeli...
iç anadolu bölgesinde, trakya bölgesinde bu ikili ekim denenebilir...

çift ürün ekimi ile (bir yılda iki ürün ekmekle), kaliteli otyem (kaliteli kabayem) üretimi, kesif yem ihtiyacını azaltır mı?

bu konuda tecrübesi, bilgisi olanlar....
bilgisini paylaşması halinde, gelecek senelerde, kaliteli otyem (kabayem) sıkıntısı azalır...
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: beyfendi01
buğdaygil - baklagil silajı yapmak üzere ya da buğdaygil-baklagil kuruotu balyası yapmak üzere, arpa (buğday, tritikale, yulaf), fig ve burçak tohumlarını karıştırıp, ekmekle...
buğdaygil taneleri hamur evresinde olduğunda, biçilerek, buğdaygil-baklagil silajı yapılması, ya da kuruot yapılması (balya)....
bu silajlar, kuruot balyası yemler, enerji-protein değeri bakımından büyükbaş hayvanların (hem etırkı inek sürülerinin, hemde sütırkı inek sürülerinin)
yemlenmesinde uygun yemlerdir...
bu yemlerde, buğdaygil-baklagil silajında, buğdaygil-baklagil kuruot balyasında, 130-140 gram protein var
yonca balyalarında, 130-160 gr protein var
sadece buğdaygillerden hazırlanan balya yemlerde (arpaotu, buğday otu, yulafotu, tritikaleotu) 60-100 gram protein var.
ayrıca, bu buğdaygil-baklagil yemleri (silaj, kuruot balyası) büyüyen düvelerin, danaların beslenmesinde kullanılır...
kesifyem ihtiyacı (arpa/mısır) ya olmaz ya da kesifyem (arpa/mısır) ihtiyacı daha az olur ...
kepek-küspe (ayçiçek küspesi, pamuk küspesi vb) ihtiyacı da azalır (1,5-2,0 kg yerine, 0,5-1,0 kg yeter)...
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: beyfendi01
@behcet arı abi sosyal medyada reklaminı çokca gördüğümuz maralfalfa diğer adi fil otu olan bitki hakkinda yazi yazarmisin dekardan 50 ton verim fln uçuyolar
birkaç video izledim...
suyu seven, hızlı büyüyen bir bitki...
40-50 günde biçildiğinde...yılda bir dekar araziden 40-50 ton silajlık ürün elde edildiği söyleniyor...
tohumu (şeker sorgumu olarak) ya da çelikle çoğaltıldığını gösteren videolar da var...
40-50 ton yaş silajlık maralfalfa %20 kurumaddeli olduğu dikkate alınsa...
8-10 ton kuru madde demek...
bu da oldukça büyük bir miktar...
silajlık mısırda, dekarda 2-3 ton kuru madde...üretimi var...
hububat otlarında bu miktar, dekarda 1,0-1,5 ton...

dünyada, maralfalfa, daha çok biyoyakıt (etanol) üretiminde kullanılıyor...

bitkide, nişasta yok, daha çok şeker (%20) var...
hayvanların beslenmesinde,
silaj şeklinde, ya da yeşilyem olarak...
rasyonlarda, kurumadde temelinde %20-25 oranında kullanılabilir...

internette, bu konuda az yayın var...

bilgi amaçlı verildi...
sorumluluk kullananda
 

Benzer Konular