Arkadaşlar yeni doğan bir buzağım var nasıl bakmaliyim sut verme nasıl olmalı ilerde yemlemeleri nasıl olmalı hangi yemler. Ne kadar annesinin yanida kalmalı? Sutu emziriyim mi biberonla mı veriyim?
Gundê ne kadar sut litre olarak. Bide ne kadar başlangıç yemi. 3 aydan sonra hangi yem ve ne kadar?Biz biberon ile bakarız
Doğduğu gibi elle sagip bir biberon , devamı sabah aksam birer biberon
Biberon ve sagim makinesu yemizligune dikkat
Buzağı nin önünde su ve buzağı başlangıç yemi bulunduruyorum
Ilk üç ay böyle
Annesiden ayrı
Ne zamana kadar sut verilir ilk 15 baslangıç yemi veriliyor mu? Sütü ne zamandan sonra tam kesmek lazım.?İlk 15 gün annesinin sütünü veriyorum
Sağdigim gibi hemen soğutmdan bu önemli
Temizliğe dikkat ediyoruz dedik biberon ve sağımmakinesi
Annesini emzirirsek
Anneyi emzirirsek çok emebilir
Anne buzagisina süt saklar sütünü vermez süt ineginde bu sıkıntı olur meme bozulur buzağı çok emer az emer
Et ırkı inek olsa sütü buzağı ya kadar olsa ozanan devamlı buzagi anneyi emsin ama süt alacaksak bizde buzağı yı anneye emzirmek sıkıntı oluyor biberon daha iyi
Teşekkür ederim. Peki annesi icin nasıl bi yem rasyonu oneririsiniz hem yeni dogan hemde normal sagimlik inekler icin?Biberonlar standart 2,5 litre olur. Sabah 2,5 litre, aksam 2,5 litre günde 5 litre 3 ay boyunca. İlk 1 haftadan sonra önünde buza büyütme yemi ve temiz su olması gerekli. 3 aydan sonra 6 aya kadar besi yemi ve buza büyütme karıstırıp veriyoruz biz.
6 aydan sonra standart besi yemi ile büyüyolar.
Ayrıca 3 aylık olana kadar yonca vb otlar verilmesini tavsiye etmiyor veterinerler. Sap ve yem yeterli. Ama ben 2 aylık olduktan sonra yoncaları yem karmada iyice inceltip veriyorum sorun yaşamadım.
Teşekkür ederim. Peki annesi icin nasıl bi yem rasyonu oneririsiniz hem yeni dogan hemde normal sagimlik inekler icin?
Bizde pek öyle değil valaÖncelikle şunu belirteyim bu söyleceklerim tamamen kendi hayvanlarım için yaptıklarım tavsiye vs değil. Çünkü sizin hayvanlarınıza aynı rasyonu uygulamak olumlu olumsuz durumlar çıkarabilir o konunun vebalini kimse almak istemez.
Ben sağılan hayvanlarımıza doğumdan sonra;
10 kg süt yemi
10 kg mısır slajı
8 kg yonca
8 kg buğday sapı
Bu benim hayvanlara profesyoneller tarafından önerilen rasyon. Bende üç aşşa beş yukarı bu doğrultuda besliyorum hayvanlarımı. Ancak benim hayvanlar 20 litre süt veriyolar günlük, canlı ağırlıkları 800 kg bulan hayvanım var, ithal. Sizde hayvanlarınızın durumuna göre bu doğrultularda yapabilirsiniz. Ama süt yemi ve mısır slajı olmazsa olmazlar.